Утре е Екадаши!

Екадаши (санскрит: एकादशी, означава, „Единадесет“, „Ека“ – един, „Даши“ – десет) е единадесетият лунен ден (Tithi) между новолунието и пълнолунието.

Това е важен ден в индуизма и Вайшнавизма традиция, ден благорприятен за пречистване, изкупление и духовно израстване, с цел укрепване на духа и волята.

Дните Екадаши са два пъти в един месец по лунния календар, веднъж в светлите две седмици и още веднъж тъмните две седмици.

С научни изследвания е установено, че в тези именно два дни в месеца електромагнитната вибрация на телата ни се променя радикално  и тогава се наблюдава огромна разлика в електромагнитните вибрации на тялото в областта на пъпа и мозъка.

Няма единодушно становище на учените защо и как се случва този феномен, но йогите са разбрали смисъла на тези дни много по-отдавна и тази древна традиция може да ни помогне днес да пречистваме телата, умовете и душите си!

В индийската традиция дните се броят от изгрев до изгрев, затова ако 11-тия лунен ден започва след изгрева на Слънцето в даден ден, то Екадаши пост се прави през следващия ден. Има и изключения, при които денят Екадаши не е подходящ за пост, затова се пости на следващия ден – Двадаши (дванадесети). В деня преди Екадаши e най-добре да се храним само на обяд. В деня, отбелязан в календара като Eкадаши е препоръчително да спазваме строг пост, да се въздържаме от консумация не само на храна, но и на вода, защото храната е изпълнена с нашите грехове и лоша карма. Приемайки храна по време на Екадаши ние привличаме неблагоприятни събития и обстоятелства в нашия живот. Ако се придържаме пък към пост, ние “изгаряме” лошата си карма и увеличаваме своя късмет и лично щастие.

Важно е да отбележим, че въздържането от храна в тези дни е и духовен пост. В най-твърдия вариант- строгият пост- въздържането е  и от храна, и от вода, тъй нареченият сух пост. По-олекотен вариант на поста е водният пост, при който можем да приемаме само вода. Аз лично препоръчвам  на хората без опит в постенето, хора все още незапознати със силата на лечебното гладуване, в тези дни да се придържат към плодово-зеленчукова диета.

Дори и този олекотен вариант на постене дава шанс да дадем почивка на храносмилателната система, като вместо редовните поне три тежки ястия на ден, консумацията на повече плодове и лека храна, спомага на тялото да се освободи от натрупваните токсини, освобождава се енергия, ангажирана обикновено в процеса на храносмилане, човек се чувства жизнен, лек, но най-значими, естествено,  са ползите за цялостното му здравословно състояние. Наистина е необходимо да правим редовни почивки и профилактика на цялостната ни физиологична система, която често претоварваме с преяждане или прием на тежка, трудноусвояма и нездравословна храна и алкохол.  Ето защо спазването на екадаши има много предимства – физически, астрални, духовни.

Въздържанието от храна в тези специални дни очиства организма, усилва нашата воля, чисти душите ни от негативната карма, като ни носи успех и в чисто материален аспект, както и по-лесна реализация на целите и мечтите ни. За да бъде успешен постът, обаче, е изключително важно да спазваме и петте основни добродетели: ахимса (ненасилие), сатя (чистота и истинност във всичко), брамачаря (въздържание, включително сексуално), дая (състрадание), кшама (прошка) и анашуята (липса на завист и ревност).

Дните Екадаши притежават много силна енергетика и се считат за най-мощните от всички дни на лунния цикъл. Свързани са с енергията Кундалини, с нейното активиране и трансформация. В нас се пробужда огромна сила, която е необходимо да се насочи най-вече към градивни и носещи почитивен заряд начинания. Добре е, ако имаме опит, да предприемем и някои пречистващи процедури. Денят е прекрасен за молитви. Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Затова и тези от нас, които се стремят към духовно израстване, себепознание и развитие винаги спазват Екадаши. Но дори и човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и духа.

На следващия ден, за да завърши правилно постът е важно да се захраним точно в посочения интервал.

Който има желание, може да опита. Утре е Екадаши.

Захранването следва да бъде в интервала от 07:19 до 09:16 на 12.11.2016 г.

Ако имате допълнително въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 🙂

Comments 3

 1. Мария Николова
  февруари 21, 2017

  Здравей мила Яна ,благодарение на теб започнах да ям кълнове . Благодаря ти призвана си да помагаш. можеш ли да ми помогнеш да сваля кг..ноне само това а и онлайн тренировки как да имам достъп.знам че е сложно и че не е толкова лесно , но се надявам
  на успех.
  С благодарности
  Мария

  1. Яна Данаилова
   февруари 24, 2017

   С радост, Мария! Написах Ви мейл.

  2. Belle
   май 1, 2017

   This is exactly what I was looking for. Thanks for wriignt!

Write a comment