Чудото, наречено ензим!
Повечето от нас свързват понятието ензим само и единствено с храносмилателните процеси в нашето тяло. Но подпомагането на храносмилането съвсем не изчерпва значимите роли на тези мистични съединения за цялостните метаболитни функции на нашето тяло. Ензимите, сами по себе си, представляват белтъци или белтъчни комплекси, изградени от аминокиселини, които имат за цел да понижават температурата при биохимични процеси в клетката. Интересно е да отбележим, че ключът към дългия и здравословен живот може да бъде сведен до една единствена дума: „ензим”!
Както отбелязахме по-рано, ензимите са протеинови катализатори, които се произвежда в клетките на живите същества. Независимо дали говорим за растения, животни или хора – където има живот винаги съществуват и ензими. Те не само участват, но и активно обуславят всички действия, необходими за поддържането на живота: синтез и разпад, транспортиране, усвояване, отделяне, пречистване от токсини и доставка на енергия. Без ензимите живите същества не биха могли да поддържат своя живот.
Ензимите са много деликатни нутриенти, които са отговорни за извършването на всяка функция на метаболизма и помагат за всички физиологични процеси в организма. Тяхната роля е да помагнат катализирането на функции, които по принцип не биха били възможни в нормални физиологични температури. Ензимите намаляват количеството енергия, нужна за осъществяването на дадена реакция в тялото. Решаващи са за здравето, тъй като позволяват на тялото да разгради храната на използваеми хранителни вещества. Червата и панкреасът произвеждат голямо разнообразие от ензими, а определени храни съдържат тези полезни вещества или бактерии, които спомагат произвеждането им. Ензимите разчитат на определени вещества, наричани коензими. Това са определени витамини и минерали, като например коензимът Q10 или коензимът магнезий. Човек има около три хиляди уникални ензими в тялото си, които са част от над седем хиляди ензимни взаимодействия. Най-общо казано, без ензими не бихме могли да функционираме.
Известни са три основни групи ензими: храносмилателни, метаболитни и такива, които извличаме от своята храна.
Метаболитните ензими са вътрешноклетъчни ензими и те подпомагат регенерацията и репродукцията на клетката, както и нейното зареждане с енергия. Храносмилателните ензими, от своя стана, са извънклетъчни ензими и служат за храносмилането, т.е. разграждането, транспортирането, усвояването на храната и отвеждането на ненужните остатъчни отпадъци. За жалост, средностатистическият режим на хранене е почти изцяло лишен от ензими. Термичната обработка на храната разрушава храносмилателните ензими, тъй като те са термочувствителни и губят своите функции при загряване над 40 градуса. Храносмилателните ензими биват 8 основни вида:
- протеаза – разгражда протеините;
- амилаза – разгражда въглехидратите;
- липаза – разгражда мазнините;
- целулаза – разгражда фибрите;
- малтаза – превръща комплексните въглехидрати от зърнените храни в глюкоза;
- лактаза – разгражда млечна захар (лактоза);
- фитаза – подпомага общото храносмилане, особено производството на витамини от група В;
- сукраза – разгражда повечето захари.
За какво са нужни ензимите?
- Произвеждане на енергия
- Абсорбиране на кислород
- Борба с инфекции и заздравяване на рани
- Намаляване на възпаления
- Захранване на клетките с хранителни вещества
- Извеждане на токсични отпадъци
- Разграждане на мазнините в кръвта, регулиране на нивата на холестерол и триглицерид
- Разграждане на кръвни съсиреци
- Регулация на хормони
- Забавяне на процеса на стареене
Ензимите, които набавяме от храната си – черпим само и единствено от суровата храна, консумирана в естествен вид, без термична обработка. Колкото повече сурови храни приемаме, толкова по-лесно тялото ни си набавя и произвежда ензимите, които са му нужни не само за процеса на храносмилане, а практически за всички останали процеси. Ензимите, които не биват употребени за храносмилане, остават на разположение за всеки важен процес на организма.
Важно е да се информираме кои храни съдържат различните ензими, които тялото ни ползва и да си ги набавяме в най-чистия им вид. Не е изненадващо, че това са предимно суровите плодове, зеленчуци, ядки и семена.
Храни, богати на ензими или бактерии, полезни за произвеждането на такива:
- Папая
- Чесън
- Джинджифил
- Маслини
- Лук
- Покълнали зърна
- Пшенични зародиши
- Сок от житна трева
- Водорасли
- Гъби (мийтаке, рейши, шийтаке)
- Пчелен прашец
- Туршии
- Кисело зеле
- Кимчи
- Кокос – суров
- Ленено семе
- Нерафинирани масла
- Ананас
- Кайсия
- Авокадо
- Банани
- Боровинки
- Пъпеш
- Фурми
- Смокини
- Грозде
- Киви
- Манго
- Алое вера
- Ечемичена трева
- Краставици