Истината за чая! Полезен или опасен…

 

Повечето марки чай съдържат вредни химикали

Всички ние сме запознати с безспорните здравословни на чая, дължащи се на изключителното му богатство на флаваноиди, антиоксидатни, полифеноли, благодарение на които тази елексирна напитка не само подпомага храносмилателния процес, но подпомага устойчивостта на тялото ни към редица заболявания, включително стомашни, сърдечно съдови, дори рак. И въпреки, че чаят е смятан още и за по-здравословен източник на кофеин от кафето или енергийните напитки,  традиционните  марки чай  съдържат високи нива на токсични вещества, като флуорид и пестициди. Откритите нива на тоскични вещества в тях са толкова високи, че те не се считат  безопасни за консумация. Силно апелирам към вас! Изборът на по-евтин чай може да ви струва много повече, когато става въпрос за здравето си.

Конвенционалните чайове е възможно да съдържат флуорид и пестициди

В повечето случаи чаят не се измива преди  да бъде разпределен в чаените торбички. Ако чаят е напръскан с пестициди, тези пестициди директно се изсипиват  в чашата ви.  За жалост е установено, че много марки небиологичен  чай съдържат пестициди,  познати канцерогени. Много популярни марки чай често им си позволяват да поставят обобщаващия надпис „натурални аромати“ в състава на своя чай, което само по себе си е подвеждао, тъй като много потребители си мислят, че купуват по-добри и по-чисти съставки. Но има цял списък с това, какво може да  стои зад обозначението „натурални аромати“.

Изследване  публикувано в Food Research International е установило, че значителен процент от населението на Обединеното кралство превишава препоръчителната  дневна доза  флуорид,  което може да доведе до вредни последици за здравето. Установено е, че прекомерното количество флуорид е резултат най-вече от консумацията на чай. Прекомерното приемане на флуорид може да доведе до проблеми с костите и зъбите, както и до проблеми с бъбреците.

От къде идва флуоридът?

Растенията, които се използват за производството на чай поглъщат флуорид от почвата и го натрупват с растежа си , така че по-старите листа съдържат най-много флуорид. По-евтините марки  чай често са правят от по-старите листа, които съдържат повече флуорид. Тези чайове съдържат и  най-малкото количество антиоксиданти, като така се намаляват  ползите за здравето, свързани с пиенето на чай.

Кои марки чай съдържат най-много токсини?

Канадската Корпорация за Радио и Телевизия (CBC-The Canadian Broadcasting Corporation) е провела разследване на няколко популярни международни  компании за чай, това са:

 1. Tetley
 2. Lipton
 3. Twinnings
 4. No Name
 5. Uncle Lee’s Legends of China
 6. King Cole
 7. Signal

Обезпокоителното е, че СВС установява, че половината от марките чай съдържат нива на токсини, които надхвърлят допустимите граници. Най-големите нарушители са:
King Cole, които съдържат монокротофос –  химикал, който в момента е в процес на забрана, тъй като причинява нередовен сърдечен ритъм и дори кома.
Uncle Lee’s Legends of China, които съдържат повече от 20 вида пестициди. Един  от тях е ендосулфан, който води до щети на нервната система.
No Name, който съдържа повече от 10 вида пестициди.

Това не означава, че  другите марки чай са напълно безопасни. Установено е ,че от изследваните по-горе компании само чаят на комапнията  Red Rose  не съдържа никакви  пестициди.

Как да избегнете токсичните химикали в чая

Не е нужно да спрете напълно пиенето на чай, за да се предпазите  от вредните токсини или пестициди, които могат да  дебнат от  чашата ви. В крайна сметка, чаят е източник на някои невероятни ползи за здравето.

И така, какво е решението?

 

 • Опитайте се да преминете към бял чай. Той е изключително богат на антиоксиданти и има най-малко количество флуорид, защото е направен от млади листа.
  • Купувайте билките не пакетирани в чаени пакетчета
  • Купете органичен чай! Изберете не-ГМО сертифицирани марки чай.
  • Проверете списъка на съставките, за да се уверите, че няма добавени аромати или ГМО съставки, добавени към билките.
  • Много ресторанти използват марки чай , които са пълни с пестициди, така че внимавайте като поръчвате чай навън.
  • Спазвайте точно времето за запарване на различните видове чай. Черният чай трябва да бъде запарван в продължение на 3-5 минути; белите или зелените чайове трябва да бъдат запарвани в продължение на 2-3 минути,  а билковите чайове трябва да се оставят в продължение на 5 минути  минимум, а за по-силен чай и по-дълго.
 • Най-добрият избор е ако имате достъп до местни билки от проверени билкови аптеки, а защо не да си наберете и изсушите сами.

Аз лично пия ежедневно чай, като подбирам чисти месни билки и си сътуднича с партньори билкари, на които имам пълно доверие както по отношение на чистотата, така и по отношение на качествето на събираните билки.

Ето списък на чай в торбички, който е безопасен, съгласно източника на информация!

 

Бъдете здрави!

Яна <3

 

Източник: https://www.davidwolfe.com

 

 

 

Write a comment