Целебните ползи на ябълковия оцет – част 2

Понижава   кръвното налягане

Консумирането на  ябълков оцет понижава значително триглицеридите и кръвното налягане.

Бори се със сезонните алергии

Друго невероятно лечебно качество на ябълковия оцет е способността му борбата да облекчава алергичните симптоми от различен произход. Той подпомага лимфния дренаж, подсилва имунната система и изчиства синусите. Разтворете 2 супени лъжици в голяма чаша вода и пийте три пъти дневно при сезонни алергии.

Премахва гъбичките по ноктите и кожата

Антибактериалните и антигъбични съединения в ябълковия оцет го правят чудесно натурално  лечебно средство на кожата и ноктите при наличие на гъбична инфекция. Просто разтривайте два пъти дневно с ябълков оцет областта, която е инфектирана от гъбички.

Облекчава разширените вени

Ябълковият оцет е отлично натурално лекарство при  разширени вени, защото подобрява кръвообращението в стените на вените и има противовъзпалителни качества, така че намалява изпъкналите вени. Два пъти на ден търкайте засегнатите зони с добре напоен с ябълков оцет памук. Натривайте внимателно, но не натискайте прекалено силно. Сутрин и вечер повтаряйте тази процедурата за около 5 минути.

Лекува настинки и възпалено гърло

Ябълковият оцет е отлично средство за бързо лечение на настинки и възпалено гърло. Антибактериалните му свойства, съдържащите се в него витамини и пробиотик-стимулиращата оцетна киселина му придават свойства на прекрасно натурално лекарство. Правете си гаргари с около една трета чаша ябълков оцет, смесен с топла вода. При простуда взимайте 2 супени лъжици ябълков оцет, разтворен в една чаша вода три пъти дневно.

Премахва много видове бактерии

Оцетът може да помогне за унищожаване на патогени, включително и редица бактерии.

Ябълковият оцет традиционно се използва за почистване и дезинфекция, третиране на гъбички на ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции.

Преди повече от две хиляди години Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани.

Оцетът се е използвал като консервант за храна,  проучвания показват, че той инхибира бактериите, които  растат в храната и  я развалят. Ако търсите естествен начин да консервирате храната си –  ябълковият оцет е много полезна опция.

Понижава холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания

В наши дни сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смърт в света. Известно е, че няколко биологични фактора действат в посока намаляване или, напротив повишаване на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Няколко от тези „рискови фактори“ се подобряват при при консумацията на оцет. Ябълковият оцет може също така да съдържа антиоксидантната хлорогенна киселина, за която е доказано, че предпазва LDL холестероловите частици от окисляване, което е  решаваща предпоставка за предпазване от сърдечни заболявания. Съществуват и някои проучвания, които доказват, че оцетът намалява кръвното налягане (друг основен рисков фактор). Също така е установено, при проучвания върху животни, че оцетът намалява нивата на триглицеридите и нивата на VLDL (увреждащата форма на холестерол).

Защита срещу рака

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на видоизменени клетки. Според някои изследвания, оцетът може да намали растежа на раковите клетки и тумора. Като цяло е възможно ябълковият оцет да спомага за предотвратяване на рак.

Помага при задръствания на синусите

Ябълковият оцет помага да се разгради и/или намали натрупаната слуз, което  допринася за изчистването на  синусите. Освен това, ябълковият оцет има антибактериални свойства, което го прави полезен при борбата с инфекции. Ето какво трябва да направите:

  1. Добавете 1/2 до 1 чаена лъжичка ябълков оцет  в чаша топла филтрирана вода и след това разбъркайте много добре.
  2. Изсипете част от сместа в дланта си (измийте добре ръцете си първо) и  смъркайте от сместа с едната ноздра, като сте запушили  другата ноздра с другата ръка. Повторете същото с другата ноздра.

 

Повишава енергийните нива

Ябълковият оцет съдържа калий и ензими, които помагат при умора. Плюс това, неговите аминокиселини могат да помогнат да се предотврати натрупването на млечна киселина във нашето тяло, което допълнително помага да преодолеем умората.

Помага за детоксикацията на черния дроб

 

Проучванията установяват, че ябълковият оцет играе важна роля при детоксикацията на черния дроб и премахва  вредните токсини в организма. Ябълковият оцет може, също така, да изчисти лимфните възли и да спомогне за по-добра циркулация на лимфата, което от своя страна допринася за стимулиране на имунната система.

 

Натурален почистващ препарат за домакинството

Антибактериалните свойства и неутрално рН на ябълковия оцет го правят идеален продукт за почистване на дома. Напълнете спрей-бутилка с 50% вода и 50% ябълков оцет и напръскайте с течността  прозорците и кърпите за почистване.

Как правилно да използваме ябълковия оцет и в каква доза

Ябълковия оцет може да разредите във вода и да консумирате като напитка. Дозировката варира  от 5-10 мл. до 15-30 мл. на ден. Моят съвет е да не превишавате тези дози, защото прекомерната консумация може да има странични ефекти.

Препоръчвам ви  да използвате само биологичен, нефилтриран ябълков оцет с „майката“ – утайката в него.

Здравето ни е безценно и трябва да  полагаме ежедневни усилия да  го съхраним. Един от верните съюзници на нашето здраве е ябълковият оцет, но е важно е да знаем , че макар че както всяка супер храна или  билка ябълковият оцет  не е лек, който изцерява всички болести, но очевидно има многобройни ползи за нашето здраве, особено за имунната ни система, сърдечносъдовата, контрола над кръвната захар и теглото ни.

 

Консумирайте с мярка и се радвайте на живота!

Бъдете здрави!

Яна <3

 

Write a comment