Как да повишим алкалността в тялото си?

Как да установим до колко киселинни са телата ни и как да повишим своята алкалност, за да си осигурим  по-добро здраве и дълголетие? Нашата диета често е богата на нездравословни храни и, за жалост, с ниско съдържание на пресни плодовеи зеленчуци, което, от своя страна, води д0 прекалена киселинност на тялото. Рh на тялото е от съществена значимост за цялото ни здравословно състояние и жизнвно важно да поддържаме оптимално ниво на рН за правилна клетъчна функция. Ако имаме прекалена киселинност в телата си ние сме по-податливи на болести, инфекции и възпаления. Прекалената киселинност ни прави склонни към затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, хронични болки, възпаление, автоимунни заболявания като Хашимото и други хронични заболявания и проблеми. Добрата новина е, че можем да подобрим алкалността в тялото си  чрез промени в хранителния си режим и начин на живот.  Как да разберем дали имаме повишена киселинност в тялото си? Повечето хора не знаят, че имат повишена киселинност в телата си. Ето и  често срещаните симптоми при  повишена киселинност: • Подуване на корема• Често уриниране• Слаба мозъчна дейност• Глад за солено• Мускулни крампи• Запек• Намалена издръжливост при физически упражнения• Бързо, повърхностно дишане• Лош сън и др.

Храни, които повишават киселинността и трябва да избягваме: • Захар• Преработени нишестета• Индустриализирани масла• Нездравословни храни• Прекалена употреба на кофеин• Газирани напитки• Алкохол• Твърде много месо• Липса на достатъчно плодове и зеленчуци. Нашата диета трябва да е базирана в най-голяма степен на  зеленолистни и цветни зеленчуци и плодове. Алкалната диета е с високо съдържание на магнезий, калий, калций и други минерали. Растителната диета също така поддържа здрава  чревната ни флора и благоприятства добрите чревни бактерии, което, от своя страна,  засилва имунитета ни.

Ето и няколко лесни начина да повишим алкалността на тялото си:

1. Яжте много  плодове и зеленчуци. Консумацията на много плодове и зеленчуци помага за повишаване на алкалността. Като цяло, алкалообразуващите храни включват повечето плодове, зеленчуци, грах, фасул, леща, подправки, билки и подправки, семена и ядки;

2. Оптималното съотношение, за да поддържате здравето си е 80% алкални храни срещу 20% киселинни храни на ден.

3. Дъвчете добре храната си. Не позволявайте на недобре сдъвкани хранителни частици да попадат в храносмилателния ви тракт.

4. Пийте 2-3 литра чиста вода (не чешмяна) на денВодата може да промени напълно алкалността в тялото. Много от нас са дехидратирани, като така задържат  всички токсини, които са киселинни. Пийте много вода. Водата е естествено алкална. Също така помага за лесно отстраняване на киселинните отпадъчни продукти.

5. Практикувайте йога за правилно дишане. Йога ще помогне да изхвърлите киселините извън тялото си. Чрез йога ще се научите да дишате дълбоко с корема си. За да се съсредоточите върху дишането си без отвличане на вниманието, легнете на леглото си и вдишайте с корема си дълбоко и внимателно. Правете това всеки ден, докато започнете да го  правите естествено през целия ден всеки ден.

6. Избягвайте нездравословната храна, тъй като тя е пълна с изкуствени подсладители, консерванти, изкуствени химически вещества и оцветители, които са силно киселинно образуващи. Тялото ви трябва да работи много усилено, за да изчисти тези токсини.

7. Намерете начини да релаксирате ума и тялото си. Слушайте релаксираща музика, медитирайте, ходете в природата … правете всичко,което ви отпуска.

8. Живейте в светлината на деня. Всички имаме нужда от слънчева светлина. Ходете на разходки, дръпнете завесите и си лягайте достатъчно рано, за да ставате при изгрев слънце.

9. Спете достатъчно, тъй като недостатъчният сън води до претовареност на  тялото и ума.

10. Консумирайте кокосово масло. Един от начините за увеличаване на алкалността в тялото е да замени олиото с кокосово масло. Кокосовото масло, особено когато е сурово, може да увеличи алкалността в организма, защото не се превръща в краен киселинен продукт, за разлика от други растителни масла. Повишаването на алкалността  на тялото е важно за нормалното функциониране на организма ни.

11. Тренирайте. Физическите упражнения помагат за изхвърлянето на  киселинни  отпадъчни продукти.

12. Минимизирайте киселиннообразуващите храни. 

13. Можете  да противодействате на киселинният ефект на някои храни, като ги комбинирате правилно с други храни.

Бъдете здрави!

Яна <3

 

 

 

 

Write a comment