Покрай „Игра на Тронове“ драконите станаха много популярни, така че не съмнявам, че сте чували за яйца на дракон или за изпепеляващия огън на дракона, но чували ли сте някога за плода на дракона? Ако не сте, горещо ви препоръчвам да се запознаете с за този „митичен“ плод. Защо? Защото здравословните ползи на плода на дракона е възможно да ви изненадат. А всички знаете, че здравето е моята най-голяма страст и лична мисия!
Плодът на дракона, наричан още драконов плод, питахая или питая, е тропически плод. Той е вкусна суперхрана, която може да допринесе много за нашето здраве. Някои от ползите от плода на дракона включват забавяне процесите на стареене, засилване на имунната система и стабилизиране нивата на кръвната захар, което е важно за диабетиците.
Основната причина за ценността на този екзотичен плод идва от факта, че цветът му живее само една нощ! Кактусът създава красиво розово или жълто цвете, което често се нарича „лунно цвете“ или „кралица на нощта“. Растението цъфти от вечер до полунощ и след това изсъхва при силна слънчева светлина. Въпреки, че цветът умира, кактусът дава плодове около шест пъти в годината.
Драконовият плод е с ниско съдържание на калории, но е богат на многобройни хранителни вещества, включително витамини от В групата, фосфор, протеин, калций, желязо, фибри и антиоксиданти. Плодът на дракона има изненадващ брой фитонутриенти. Богат е и на антиоксиданти, съдържа витамин С (еквивалентни на 10% от дневната стойност), полиненаситени (добри) мастни киселини и няколко витамини В за въглехидратния метаболизъм, както и каротин и протеин.
Така че, докато драконите съществуват само в приказките, филмите и сериалите, то този драконов плод е напълно истински! Нека разгледаме ползите за човешкото тяло от плода на дракона.
- Подсилва имунната система.
Плодът на дракона е богат на флавоноиди и витамин С, които подсилват имунната система. Всъщност, той съдържа повече витамин С от един морков, което прави драконовия плод една от много богатите на витамин С храни. Той съдържа витамините В1, В2, В3, както и калций, фосфор, желязо, протеин, ниацин и фибри, които поддържат имунната система във върхова форма;
- Подобрява храносмилането.
Всички знаем, че фибрите подпомагат храносмилането и най-добрият начин да си ги набавим е чрез плодовете и зеленчуците. Плодът на дракона съдържа голямо количество фибри, които помагат за перисталтиката на червата, помагат при запек и при синдрома на раздразнените черва;
- Стабилизира кръвната захар.
Вече отбелязах, че фибрите подпомагат храносмилането, но те, също така, могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и за поддържане на нейните нормални нива;
- Помага при сърдечно-съдови заболявания.
Семената на драконовия плод са с високо съдържание на полиненаситени мазнини (омега-3 и омега-6 мастни киселини), които намаляват количеството на проблематичните триглицериди и оттам намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания;
- Поддържа кожата ни здрава, млада и стегната.
Докато антиоксидантите са важни за поддържането на вътрешността на тялото в добро състояние, те са много полезни и за кожата. Антиоксидантите в драконовия плод, както и високото съдържание на витамин С, вършат чудеса за поддържане на кожата ни здрава и стегната, което ни придава младежки вид и сияйна, свежа визия.
Фосфорът в драконовите плодове също е важен за забавяне процесите на стареене. Той е важен минерал, който се намира във всяка клетка на нашето тяло и съставлява около 1% от общото ни телесно тегло. Тъй като е неизменна част от състава на клетките ни, неговият ефект върху възстановяването на клетките е важен за младостта на нашата кожа и предотвратяването на преждевременно стареене;
- Понижава кръвното налягане;
- Подсилва костите и зъбите, поради високото си съдържание на калций;
- Помага за по-бързото заздравяване на натъртвания и рани;
- Предотвратява респираторни проблеми;
- Подпомага образуването на здрави тъкани и качествена кръв, заради големите количества на желязо и фосфор в него;
- Изчиства тялото от токсични тежки метали и подобрява зрениетo;
- Както повечето червени плодове, драконовите плодове съдържат ликопен, който помага за предпазване от рак и сърдечни заболявания.
Как можем да се възползваме от всички тези предимства на този красив, екзотичен плод? Най-добре е да се консумира охладен, нарязан на кубчета и добавен към плодова салата или да се прибави към освежаваща напитка или смути. Той може да се превърне във вашия любим нов плод, без дори да ви се налага да се борите с дракони.
Бъдете здрави <3
Звучи доста сериозно инадеждно ,растение подпомагащо здравето!