Мангото е плодът с толкова невероятен вкус, че често захласнати от наслада, забравяме колко всъщност полезeн e той!
Много здравни специалисти наричат мангото „кралят на плодовете“ поради многобройните му ползи за нашето здраве. Накратко, той ни предпазва от редица сериозни заболявания като диабет, сърдечно съдови заболявания и рак, помага и за редуциране на теглото, подобрява ни имунната система, както и често се използва за разкрасяващи процедури и в козметичната индустрия.
Една чаша манго съдържа 100 калории. Всяка порция манго е без мазнини, без натрий и без холестерол! Мангото съдържа над 20 витамина и минерала, което го окачествява като една от природните суперхрани. Отличен източник на ензими, както и на изобилие от антиоксиданти, които не само улавят свободните радикали и ни предпазват от вируси, инфекции, заболявания, но и забавят процесите на стареене на клетъчно ниво. Освен това, мангото е богат на флавоноиди като бетакаротин, алфакарботин и бета-криптоксантин, които подпомагат действието на витамин А – от една страна защитава зрението ни, от друга поддържа кожата ни здрава.
Ето и хранителните стойности на една чаша манго, в проценти, които се отнасят към дневните стойности,които е препоръчително да приемаме:
•105 калории
• 80% от препоръчителната дневна доза витамин С
• 35% от препоръчителната дневна доза витамин А.
• 11% от препоръчителната дневна доза витамин В6 и други витамини от групата B
• 7% от препоръчителната дневна доза калий
• 4% от препоръчителната дневна доза магнезий
• 9% от препоръчителната дневна доза мед
• 12% от препоръчителната дневна доза фибри
Големите количества витамин С в него поддържат имунната ни система здрава и помагат за образуването на колаген. Консумирането на плодове, богати на каротин, помага да се предпазим от рак на белия дроб и устата.
Калият в мангото е важен компонент на клетките, който помага да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Витамин В6 в мангото контролира хомоцистеиновите нива в кръвта ни, които при отклонения могат да навредят на кръвоносните ни съдове и да причинят инсулт.
Диетичните фибри в мангото не само помагат за поддържането на здрава храносмилателна система, но и съкращават времето, през което отпадъците се застояват в дебелото черво, намалявайки риска от рак на дебелото черво. Според клинични проучвания мангото помага да се предпазим от рак на дебелото черво, гърдата и простатата, както и от левкемия.
Ето и основните здравословни ползи на този изкусителен плод в алено жълти багри или т. нар „кралят на плодовете“:
- Укрепва имунната система;
- Подобрява храносмилането;
- Алкализира тялото;
- Подобрява мозъчната функция и концентрацията;
- Намалява риска от образуване на рак;
- Лекува акне и съхранява младостта на кожата;
- Подобрява зрението;
- Понижава холестерола;
- Подобрява сексуалната функция;
- Контролира кръвното налягане;
- Поддържа сърцето здраво.
Предлагам ви и няколко интересни начина да се насладите на мангото:
- Замразено сладко изкушение – разбийте в блендер парчета манго с портокалов сок и замразете сместа във форми за лед. Това е прекрасно изкушение в горещ летен ден! Децата го обожават!
- Пюре от манго – можете да си направите пюре от манго, с което например да полеете кокосов сладолед. Прекрасен здравословен начин да задоволите нуждата си от сладко!
- Студен чай от манго – за сладък вкус замразете парчета манго и след това ги прибавете към домашно приготвен студен чай!
- Смутита – прибавете парчета манго към любимото си плодово смути. Вкусът е неповторим!
- Бърз, вкусен и здравословен десерт – разбъркайте в купа няколко парчета манго, банан, ягоди и портокали, като прибавите към тях сок от лайм и сироп от агаве, например! Можете да прибавите и 1/4 чаена лъжица прах от лют червен пипер,за да му придадете леко пикантен вкус. Сервирайте десерта студен.
Защото здравето е вкусно!