МОЖЕМ ЛИ ДА ОТСЛАБНЕМ ЧРЕЗ ЙОГА?

Как няколко минути практикуване на йога може да помогне на  всеки да свали излишните килограми?

Мнозина смятат, че йога не е достатъчно активна като физическо натоварване, за да изгори калориите, необходими за загуба на наднормена телесна маса. Други пък казват, че йога е изключително ефикасен начин да се освободим от излишните килограми. Въпреки, че мненията са противоречиви, аз самата съм живото доказателство как йога може да е изключително ефективна, когато става въпрос за трайна загуба на тегло.

Йога е практика, която, въпреки че за някои изглежда като нищо повече от релаксация на постелката, в действителност може значително да промени телата ни. Абсолютно погрешно е схващането, че йога не е ефективна и за загубата на тегло. Йога изисква много физическа и психическа сила, концентрация, издръжливост и гъвкавост.

Йога притежава уникалната способност да прави всичко в живота ни малко по-лесно. Включително и загубата на тегло. Аз лично не се притеснявам изобщо за теглото си откакто практикувам йога.

Въпреки, че за много от нас е странно как при толкова малко изпотяване по време на йога може да се постигнат значителни резултати в загубата на тегло, учените обясняват този факт със следното: промените в тялото променят съзнанието ни, което от своя страна рефлектира върху поведението ни, което пък подсилва промените в ума и тялото ни. Редовното практикуване на йога, намалява нивата на стрес, освен това повишава осъзнатостта и желанието да се грижим повече за своето тяло, което води до по-здравословен избор на храна и оттам до намаляване на теглото.

Освен че практикуването на йога може да ни провокира да консумираме по-здравословна и по-нискокалорична храна, то, също така, може да повлияе и на това, къде се трупат тези калории. Когато се повишават нивата на стрес – на хормона кортизол, мазнините се трупат там, където най-малко желаем – например в областта на талията. Йога понижава нивата на кортизол, което води до по-лесното топене на мазнини в областта на корема.

Фокусът на йога върху дишането и тялото вероятно е ключът към нейния лечебен и общо оздравителен ефект върху нашето тяло. Йога ни прави по-осъзнати, чрез йога се научаваме да разбираме тялото си. Някак вече знаем кога наистина се нуждаем от храна, защото сме гладни и вече съумяваме да подтиснем емоционалното хранене, тоест да консумираме храна, за да подтиснем стреса си или за да преодолеем депресивно настроение.

За да разберем наистина как загубата на тегло и йога вървят ръка за ръка, трябва да си изясним същността на трите „слоя“, от които се състоят нашите енергийни тела: умът, тялото и душата. Всеки слой зависи и влияе на другите два. Когато един слой е небалансиран, например умът, тялото и душата следват примера.

Не можем да имаме здраво тяло и душа, ако умът е свръх активен и небалансиран, какъвто е случаят с доста хора. За щастие, йога обединява и създава хармония между тези три ключови слоя, които взимат решения и управляват живота ни. Когато трите слоя са в хармония, всичко работи по по-балансиран и ефикасен начин. Имаме реален шанс за успех и в борбата с излишните килограми!

Умът

Йога ни трансформира отвътре навън. Когато практикуваме йога започваме да се наслаждаваме на нещата, които в действителност ни карат да се чувстваме добре, а не на нещата, които, според нашето его, ни карат да се чувстваме удовлетворени. В резултат на това, сме в състояние да осъзнаем и да се оттървем от несъзнателни и разрушителни навици, които са били породени от нашето его. Това прозрение води до по-добро вземане на решения. Промените в начина ни на живот и по-здравословния ни хранителен избор гарантират и загубата на излишно тегло.

Тялото

Йога предлага стотици асани (пози), включващи се в безброй комплекси. Всяка  асана има различни физически ползи. Освен това, почти всяка поза е насочена към детоксикация. Детоксикацията насърчава пречистването както на тялото, така и на ума. Това пряко води до загуба на тегло.

Ако искате да изгорите мазнини трябва да се фокусирате върху силови стилове йога като ащанга или виняса. И двата стила йога са с бърза последователност от асани, които осигуряват перфектната комбинация от кардио и силова тренировка. Двойната комбинация е мощен коктейл, насочен към ефективно изгаряне на мазнините и увеличаване на мускулната маса. Тези два вида йога дават възможност на тялото да изгори от 400 до 600 калории на час. Това е еквивалентно на броя на изгорените калории за час във фитнес залата!

Душата

Когато душата се събуди чрез практикуването на йога, повърхностните неща, които до този момент са ни задоволявали, вече не са релевантни. Когато сме в допир с духовната си природа, започваме да съзнаваме, че животът има по-дълбок смисъл. Чрез йога ние осъзнаваме, че вече не сме зависими от разрушителните си навици. Това пробуждане пряко води до загуба на тегло, защото насърчава премахването на нездравословните ни привички.

Ако наистина искате  да намалите теглото си и да тонизирате тялото си, практикувайте 60-минутни силови практики йога най-малко пет до шест дни в седмицата. Уверете се, че комбинирате йога практиката със здравословно хранене за оптимални резултати. Според моя опит, както и много други, които са минали по пътя на подобни трансформации, премахването на месото, животинските продукти и преработените храни ще доведе до огромна промяна в живота ви.

Така че разстeлете йога постелката и се свържете с дишането си и с духовната си природа, която свързва всяка клетка на тялото ви с Вселената. Освободете душата си и се пригответе да се насладите на всички положителни промени, които ще привлечете в живота си!

Може да се докоснете се до магията и лечебната сила на йога с мен всеки ден онлайн от дома или този септември по време на Бутик Йога Морски Ритрийт с Яна!

Бъдете здрави! <3

Write a comment