Уакаме е кафявo морско водораслo често използвано в японската, корейската и китайската кухни. Това водорасло има деликатен вкус и прекрасна текстура.
Уакаме не само има изключително висока хранителна стойност, но е и изключително ниско калорично и има минимално съдържание на мазнини.То съдържа само около пет калории на порция и се смята, че действително помага за изгарянето на мазнини. Уакаме помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, заболявания свързани със съсирването на кръвта и затлъстяване.
То има благоприятен ефект за предотвратяване на риска от инсулт, хипертония (високо кръвно налягане), вирусни инфекции, тумори, възпаления, като и същевременно поддържа здрава имунната система.
Уакаме е чудесно допълнение към моето хранене, тъй като изобилства от хранителни вещества и ползи за здравето!
Здравословните ползи на уакаме:
1. Магнезий. Уакаме е богато на този минерал, който е от решаващо значение за свиването и отпускането на мускулите, функцията на някои ензими в тялото, производството на енергия и на протеини.
2. Йод. Йодът е необходим за добрия метаболизъм на клетките – процесът на превръщането на храната в енергия. Също така поддържа баланса на щитовидната жлеза и е необходим за производството на тиреоидни хормони.
3. Калций. Уакаме лесно позволява да се абсорбира калция в човешкото тяло. 100 грама сурово уакаме съдържа 150 милиграма калций. Калцият ни е необходим за здрави кости и за предотвратяването на остеопороза.
4. Желязо. Уакаме е богато и на желязо, което е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и предотвратяването на анемия.
5.Витамини
· Витамини А, С, Е и К. Тези витамини са абсолютно необходими за здравето на кожата и нейното възстановяване, както и за имунитета.
· Витамин D. Подпомага абсорбирането на калций, необходим за поддържането на здрави кости и подобрява нервната, мускулната и имунната системи.
· Рибофлавин (витамин В2). Нуждаем се от рибофлавин, за да използваме въглехидратите, мазнините и протеините в храните, които ядем за производство на енергия и за растеж. Той ни е необходим и за производството на червени кръвни клетки. Рибофлавин има функцията на антиоксидант.
6. Фолат. Помага на тялото да създава нови клетки и е особено важен за бременните.
7. Лигнани (естествени растителни съединения). Смята се, че помагат за предотвратяването на някои видове рак, особено рак на гърдата.
Как можем да си приготвим уакамето?
Има много начини да хидратираме сушеното уакаме, което трябва да направим, преди да го консумираме. Предлагам ви следният: Накисваме уакамето в купа с хладка вода в продължение на 10 минути, ще се надуе и ще придобие лъскаво-зелен цвят. Изцеждаме водата от него и го поставяме за кратко във вряща вода. След това изплакваме незабавно със студена вода, за да засилим цвета му. Нарязваме го на едро.
Ето и една лесна и бърза салата с уакаме:
Съставки:
• Хидратирано уакаме, приготвено в оризов оцет, соев сос и лимон
• Авокадо
• Орехи
• Бейби рукола
• Зехтин ( масло от ленено семе)
• Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Подреждаме всичките продукти в чиния: обичам да си направя легло от рукола като по средата си оформям купчинка от авокадо и орехи, а след това оформям две купчинки уакаме отстрани.Поръсваме салатата с масло от ленено семе и изцеден лимонов сок. Слагаме сол и пипер на вкус. Поднасяме прекрасната салата с много любов!
Защото здравето е вкусно!