Топ детокс храни- част 2

Способността на тялото ни да се регенерира и детоксикира, когато спазваме природосъобразен и здравословен начин на живот наистина е впечатляваща! Всъщност, зъбите са единствената част от човешкото тяло, която не се регенерира! Заслужава си да се замислим с какво храна даряваме тялото си и дали му помагаме или пречим да съхрани здравето ни с хранителния си избор! Ние сме това, което ядем! Нека бъдем чистота, здраве и енергия! Също както натуралните, свежи и пресни дарове от природата под формата на плодове, зеленчуци, ядки, семена и кълнове!

Кои други храни можем да включим в менюто си, за да подпомогнем естествените очистителни процеси на организма си?

1. Кълнове на броколи. Изключително богати на антиоксиданти, като способността им да стимулират ензимите на детоксикация на клетъчно ниво е несравнима. Кълновете на броколи съдържат важни фитохимикали, които помагат при детоксикационните процеси със скорост много по-висока от тази на броколите. Тези фитохимикали стимулират ензимите за детоксификация в храносмилателния тракт.

2. Зелен чай. Пълен с антиоксиданти, зеленият чай изхвърля токсините от тялото чрез
своето течно съдържание. Също така, съдържа специален тип антиоксидант, наречен катехини, за който се знае, че повишава чернодробната функция. Да не забраяме, че освен безбройните здравословни ползи, зеленият чай ни помага да хидратираме тялото си.

3. Артишокът пречиства и защитава черния дроб. Той, също така, има лек диуретичен ефект върху бъбреците, който способства отстраняването на токсините, след като черният дроб ги разруши. Някои изследвания свидетелстват, че артишокът, в действителност може да регенерира чернодробните тъкани. Той също така има високо съдържание на фибри, които, както знаем, ни помагат за елиминиране на токсините и стимулират перисталтиката на червата.

4. Кориандърът. Друга зелена храна, която получава специално внимание. Той помага за отстраняването на тежки метали от тялото. Химичните съединения в кориандъра се свързват с токсините, отделяйки ги от кръвта, тъканите и органите и подпомагат отстраняването им от тялото.

5. Боб мунг. Бобът мунг е бил използван от аюрведичните лекари в продължение на хиляди години. Той е невероятно лесен за смилане и абсорбира токсичните остатъци от чревните стени.

6. Сурови зеленчуци. Независимо дали са изцедени или сурови: лукът,морковите, артишокът, аспержите, броколите, зелето, кейлът, брюкселското зеле, карфиолът, чесънът, цвеклото, куркумата и риганът, осигуряват добра основа за здравословна диета. Комбинацията от тези храни помага на чернодробните прочистващи ензими по време на процеса на детоксикация. Те, също така, са и с високо съдържание на натриева сяра и глутатион, които помагат на черния дроб да изхвърли вредните химикали.

7. Семена и ядки. Включете към храненето си по-лесно смилаемите семена и ядки. Ленените семена, тиквените семки, бадемите, орехите, конопените семена, сусамовото семе, семената от чиа, сибирските кедрови ядки и слънчогледовите семена са отлични опции, богати на фибри и изобилие от минерали и витамини.

8. Масла богати на Омега-3. Използвайте конопено, авокадово или ленено масло за детоксикация, за да подпомогнете смазването на чревните стени. Това позволява на токсините да се абсорбират от маслото и да се елиминират от тялото.

Обичайте тялото си, обичайте и се наслаждавайте на храната си! И не забравяйте, енергията, която влагаме по време на приготвяне на храната си,  както и спокойната атмосфера, изпълнена с хармония, радост и любов по време на хранене, също са жизненоважни за нашето здраве!

Включете храните от списъка, които ви допадат и които бихте похапвали с удоволствие и скоро ще забележите осезателна промяна в начина, по който се чувствате! А колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух!

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment