Всеки от нас копнее за гладка и блестяща кожа, kакто и по възможност да отложим възможно най-много във времето процесите на стареене. Храната, която ядем, може значително да ни помогне да достигнем тези си цели. Въпреки че може да ви звучи като от научнофантастичен филм, изследователи от са открили, че има едно определени биоактивни съединения, които може да ни помогнат да преодолеем ефектите от времето, като подобрим метаболизма си, увеличим енергията, неутрализираме свободните радикали, ефективно преодолявме оксидативния стрес и подобрим инсулиновата си чувствителност. А най-добрата новина е, че тези забавящи процесите на стареене съединения се среща в някои плодове и зеленчуци. Ако включим тези плодове и зеленчуци в менюто си и със сигурност ще останем приятно изненадани! Не очаквайте обаче незабавно подмладяване – ефектите ще се появят след продължителен период от време. Най-важно е да сте постоянни и да съблюдавате препоръчвания дневен прием на плодове и зеленчуци.
Макар че не съществува магическа храна, която да премахва бръчките напълно, основните правила, които трябва да следваме, за да изглеждаме и да се чувстваме млади са прости. Убедена съм,че всеки от вас ги познава:
- Консумирайте продукти, които са естествено богати на хранителни вещества, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки;
- Хранете се разнообразно, така че да снабдявате тялото си с всички витамини и минерали, от които се нуждаете;
- Не се ограничавайте само с храненето. Сънят, двигателната активност, водата, пълноценната почивка и позитивната нагласа, също са от много голямо значение.
А ето и храните, които помагат да запазим кожата си млада и сияйна:
Гроздето и горски плодове подмладяват кожата
Ресвератролът (естествен фенол), който се съдържа в състава на много плодове, включително грозде, малини, черници, къпини, боровинки и др. Принадлежи към групата на полифенолите, известни със своите силни антиоксидантни свойства, предпазващи организма от вредното влияние на свободните радикали и се бори с възпаленията в тялото, забавя процесите на стареене, плюс това може да се бори с последиците от ултравиолетовите лъчи и увреждането на слънцето, но все пак трябва да използвате слънцезащитен фактор. Ресвератролът активно съдейства за ограничаване влиянието на оксидативния стрес върху организма и предоставя стабилна защита срещу хронични оксидативни увреждания, има отличен ефект върху сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове, допринася за намаляване на “лошия” холестерол (LDL) и ограничаване на риска от образуване на съсиреци, които могат да предизвикат инфаркт
Боровинки – изглаждат фините бръчки
Тези вкусни и малки сини чудеса съдържат повече антиоксиданти, отколкото почти всяка друга храна. Те могат да дадат на кожата ни допълнителна защита срещу увреждащите кожата свободни радикали, причинени от излагането на слънце, емоционалния стрес и дори прекомерна тренировка (особено при бягане). Само половин чаша боровинки на ден ще ни помогне да се предотвратим увреждането на структурата на клетката, което може да доведе до загуба на плътност, фини линии и бръчки.
Keйл и спанак – стягат кожата
Тези жизненоважни зеленчуци съдържат специални фитонутриенти, които предпазват от уврежданията, причинени от слънцето. Спанакът е пълен с бета-каротин и лутеин – две хранителни вещества, за които е доказано, според проучване на Journal of Agricultural Food Chemistry, че подобряват еластичността на кожата.Препоръчвам ви да консумирате всяка седмица три чаши кейл или спанак или комбинация от двете.
Зелен чай – намалява пигментните петна
Зеленият чай съдържа катехини (един от най-ефективните съставки за предотвратяване на уврежданията от слънцето като хиперпигментация) и полифеноли (антиоксиданти, които се борят с уврежданията на свободните радикали и могат да обърнат ефекта на стареенето). Препоръчвам ви да изпивате най-малко една чаша на ден, за да се насладите на резултатите само за един месец.
Семена от лен и чиа, орехи, зехтин – придават сияйност на кожата
„Добрите мазнини“ в зехтина са много полезни, те съдържат омега-3 мастни киселини, които подобряват кръвообращението, правейки кожата свежа и еластична.Според някои изследвания, омега-3 мастните киселини могат да спрат растежа и разпространението на раковите клетки по кожата.
Авокадо – хидратира кожата
Авокадото е пълно със здравословен тип мазнини – мононенаситени мазнини, които хидратират кожата ни. Мононенаситените мазнини ни помагат да абсорбираме някои витамини и хранителни вещества,от които кожата ни се нуждае,за да е сияйна и млада.
Портокали, розов грейпфрут – придават еластичност на кожата
Те са пълни с вода и така хидратират кожата и клетките ни. Един голям портокал е отличен източник на витамин С, който стимулира производството на колаген и това, от своя страна, помага за поддържане еластичността на кожата.
Като цяло, зеленчуците и плодовете са чудесни за нашата кожа. Хапвайте плодове и зеленчуци с цветовете на дъгата, за да си набавите цялата палитра от хранителни вещества. Не пропускайте, също така, домати, червени чушки и магданоз, които са прекрасни изтoчници на витамин C.
Брюкселско зеле, броколи, карфиол
Те са чудесни източници на витамините А и С, както и на фолиева киселина, перфектни за кожата и здравето ни. Витамин С в тях стимулира производството на колаген. Витамин А и фолиевата киселина пък биха могли да предотвратят увреждането от слънцето ( това обаче не означава, че не бива да предпазвате кожата с подходящи слънцезащитни средства)
Защото здравето е вкусно!