Кълновете от люцерна и ползите им за здравето!

Люцерната е култивирана за покълване още преди около 5000 години, което я прави една от най-старите храни в света. Произлиза от Централна Азия и някои райони на Близкия Изток, но изключителната хранителна стойност на семената й прави кълновете от люцерна изключително популярни  в последните години. Люцерните кълнове лесно се добавят към салати, сандвичи или супи. Аз лично обичам да ги добавям към моите салати.

Кълновете от люцерна   притежават много от здравословните ползи  на семената и дори са по-здравословни от тях, защото процесът на покълване води до появата на много ензими. Те също така съдържат повече протеини, витамини и минерали. Въпреки, че люцерната е горчива, нейните кълнове не са и са подходящи за консумация. Когато се консумират в умерени количества, люцерните кълнове могат да бъдат здравословен компонент на едно балансирано хранене.

Кълновете от люцерна са с много ниско съдържание на калории, но осигуряват редица витамини и минерали, което ги прави идеална добавка към любимите ми ястия. Те са богат източник на много минерали като фосфор, калий, калций, магнезий, мед, манган; и освен витамин С съдържат витамин А и многобройни витамини от B групата, като фолат, тиамин, рибофлавин и пантотенова киселина.

Ползите на кълновете от люцерна

Ако се стремите да увеличите хранителните вещества, които получавате от храната без да натрупате килограми, люцерните кълнове са лесен и вкусен вариант. Те осигуряват редица впечатляващи ползи за здравето като забавяне на стареенето, предотвратяване на диабета, балансиране на хормоните, понижаване на нивата на холестерола, поддържане на сияйна кожа, подобряване на храносмилането, укрепване на здравето на костите, загуба на тегло и ускоряване на метаболизма.

1. Редуцират симптомите свързани с менопаузата и обилната менструация. Благодарение на техните високи нива на витамин К и фитоестрогени, люцерните кълнове могат да намалят симптомите, свързани с менопаузата и обилната менструацията. Витамин К е витамин, който съсирва кръвта, така че може да помогне при прекомерно кървене. С напредването на възрастта при жените, нивата на естроген спадат и редовното консумиране на кълнове от люцерна може да помогне да се поддържат балансирани хормоните им. Тези кълнове могат да намалят промените в настроението и други симптоми на менструацията, свързани с хормоните.

2. Предпазват от остеопороза. Магнезият, желязото, калцият и витамин К играят ключова роля в изграждането на силни кости, а кълновете от люцерна имат тези хранителни вещества в умерено количество. Редовната консумация на тези кълнове помага да се предотврати ранното начало на остеопорозата.

3. Понижават нивата на кръвната захар и предпазват от диабет. Въпреки че няма лечение на диабета, регулирането на болестта по естествен начин може да се постигне чрез диета. Значителното съдържание на фибри в кълнове от люцерна ги прави добър избор за хората, които се опитват да предотвратят диабета. Фибрите могат управляват баланса на инсулин и глюкоза в организма, като по този начин се  предотвратяват резките спадове и покачвания на кръвната захар, които могат да бъдат опасни за хората с диабет. Редовната консумация на кълнове от люцерна може да намали риска от метаболитен синдром и други състояния, свързани с диабета.

4. Пълни са с антиоксиданти и други агенти против стареене. Кълновете от люцерна са доказана високо антиоксидантна храна, която помага да се предпазят клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Антиоксидантите укрепват здравето и могат да предотвратят редица заболявания и болести, като рак и сърдечно-съдови заболявания.

5.Понижават нивата на „лошия” холестерол. Кълновете от люцерна имат холестерол-понижаващи свойства, което означава, че те са добър хранителен избор за хора, изложени на риск от коронарни сърдечно-съдови заболявания. Чрез намаляване на нивата на „лошия” холестерол ние сме в състояние да се предпазим от образуване на плаки в артериите и кръвоносните съдове, което може да намали риска от атеросклероза, инфаркти и удари.

  1. Прекрасен източник на витамин C. Кълновете от люцерна са с високо съдържание на витамин С. Една порция  кълнове от люцерна осигурява 15% от препоръчителната  дневна стойност на витамин С. Тези кълнове са лесно допълнение към храненето и затова са чудесен начин да допълваме нуждите си от витамин С, което е от съществено значение за здравето на организма ни.

7.  Подобряват храносмилането. Диетичните фибри са необходими за редица функции на организма, включително подобряване на храносмилането и ускоряване на движението червата. Кълновете от люцерна са пълни с диетични фибри и са известни с намаляването на симптомите на запек и диария, и дори могат да намалят риска от рак на дебелото черво.

8. Добър източник на протеини. За разлика от повечето веган източници на протеини, като боб и грах, кълновете от люцерна са годни за консумация и вкусни без топлинна обработка. Те са добър източник на протеини за хора, които се хранят със сурова веган храна като мен!

9. Добър източник на микроелементи. Кълновете от люцерна  са добър източник на няколко микроелемента.  Те съдържа витамини от групата B, като ниацин, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, пантотенова киселина (B5) и витамин B6. Освен това, люцерните кълнове осигуряват приблизително 13% от препоръчителния дневен прием на витамин К за възрастни.

   10. Спомагат за загубата на тегло

Кълновете от люцерна съдържат само 8 калории на порция, което прави тази хрупкава храна идеален избор за хора, които се опитват да отслабнат. Те имат и ниско съдържание на захар, мазнини и наситени мазнини. С малкото си  количество калории те са перфектната, богата на фибри храна, която ни засища, без да увеличаваме дневния си прием на калории. Освен това, витамините в тези кълнове могат да помогнат за стимулиране на метаболизма, който увеличава енергийните нива и ускорява енергийния метаболизъм, като по този начин помага за по-бързо пасивно изгаряне на мазнините. Въпреки че не трябва да консумираме прекалено много кълнове от люцерна поради потенциална токсичност, дневната консумация като добавка към салатите ни определено помага за засищане на глада.

11.  Поддържат кожата млада и сияйна. Кълновете от люцерна са считани за високо антиоксидантна храна и помагат за намаляване на появата на бръчки и дефекти по кожата  и за подобряване на еластичността й. Антиоксидантите могат да противодействат на ефектите от стреса, когато се консумират редовно и умерено и подобряват сияйността на кожата ни.

12.  Укрепват имунната система. Една порция от кълнове от люцерна осигурява почти 15% от дневния ни прием на витамин С, което прави тези кълнове перфектни за укрепване на имунната система. Чрез стимулиране на производството на бели кръвни клетки, кълновете от люцерна могат да предпазят организма от инфекции и възпаления. Те също така помагат за възстановяването на клетките, тъй като витамин С играе съществена роля за синтеза на колаген.

13.  Ускоряват заздравяването на рани.  Витамин К в кълновете от люцерна може да увеличи скоростта на съсирване на кръвта, което прави процеса на зарастване на раните по-бърз и по този начин се намалява шансът от инфекция. Докато твърде много витамин К може да причини сърдечно-съдови проблеми и  кръвни съсиреци, умереното количество кълнове от люцерна няма тези отрицателни странични ефекти.

14.  Ускоряват метаболизма. Със значителните си количества на витамини от групата B, тези кълнове могат да стимулират метаболизма, като гарантират гладкото протичане на ензимните реакции, производството на хормони, енергийния метаболизъм и основните функции на организма.

Странични ефекти на кълнове от люцерна. Консултирайте се с лекар преди да консумирате кълнове от люцерна ежедневно и в големи количества, особено ако имате заболяване или приемате лекарства.Съществуват някои потенциални странични ефекти на кълновете от люцерна като: повишен риск от някои видове рак, влошаване на някой автоимунни заболявания, потенциални инфекции, опасно ниски нива на кръвната захар и проблеми с кървенето.

Можете сами да си отглеждате кълнове люцерна в уред за покълване, както правя аз.

Пoкълвaнетo нa семенa стaвa леснo, пoчти без никaкви усилия. Те изрaствaт зa някoлкo дни, в дoмaшни услoвия, пo всякo време нa гoдинaтa. Кълнoвете oсигурявaт пo-гoлеми кoличествa хрaнителни веществa, във вид, кoйтo е пo-лесeн зa усвoявaне oт oргaнизмa, в срaвнение с вече узрялoтo рaстение.
Нaкисвaне: 12 чaсa
Изплaквaне: 2-3 пъти нa ден
Пoкълвaне: 4-6 дни, непрякa слънчевa светлинa нa 3-ия ден
Висoчинa: 2.5 сm дo 5 сm
Метoд: уред зa пoкълвaне/тaблички

Нaчин нa упoтребa:

Нaкиснете семенaтa във вoдa със стaйнa темперaтурa – кoличествoтo трябвa дa е кoлкoтo дa ги пoкрие. След 12 чaсa ги изплaкнете дoбре пoд течaщa вoдa и ги рaзстелете рaвнo върху съд зa пoкълвaне, кaктo е пoкaзaнo нa oпaкoвкaтa. Тoзи вид семенa пoнaся еднaквo дoбре пoкълвaне в тoрбичкa (oт лен или кoнoп) и в стъклен буркaн. Прoмивaйте семенaтa пo 2-3 пъти нa ден, дoкaтo пoкълнaт нaпълнo. При прoмивaнетo следете дa сa oтцедени дoбре, зaщoтo зaпoчнaт дa гният/мухлясвaт, aкo имa излишнo кoличествo вoдa. Нa 4-ия ден oт пoкълвaнетo ги рaзпoлoжете тaкa, че дa имaт дoстъп дo непрякa слънчевa светлинa – тoвa ще пoвиши прoизвoдствoтo нa хлoрoфил. Кoгaтo сa гoтoви, мoже дa ги зaмрaзите и дa ги съхрaнявaте някoлкo дни, след кoетo мoгaт дa прoдължaт дa рaстaт. Преди кoнсумaция измийте кълнoвете кaктo миете нoрмaлнa сaлaтa.

Защото здравето е вкусно!

Write a comment