Кои са растителните източници на калций?

Млякото съдържа наситени мазнини, холестерол, алергични протеини, лактоза и затова много от нас го избягват или не го консумират, просто, защото не се чувстват добре при консумация на млечни продукти. Млякото е свързано  с диабет тип 1 и други заболявания. За щастие, някои растения са прекрасни източници на калций. Аз лично си набавям калций само и единствено от растителни източници.

Калцият е най-богатият минерал в организма, който представлява един до два процента от телесното ни тегло. 99 процента от калция в нашето тяло се съхранява в зъбите и костите ни. Ако не си набавяме достатъчно количество калций чрез храната, тялото ни ще извлече необходимия калций от костната тъкан, като по този начин ще ускори загубата на костна маса. Никой не иска това!

Калцият,  освен че е от жизненоважно значение за силни кости и зъби,  помага на организма да поддържа здрави кръвоносни съдове, регулира кръвното налягане и дори подпомага предотвратяването на инсулиновата резистентност (която може да доведе до диабет тип 2). Нуждаем се от 1000 до 1200 милиграма калций на ден за здрави кости.

Често, когато хората разберат, че не консумирам млечни продукти, споделят колко невъзможно за тях е да живеят без сирена, кашкавал, кисело мляко и ме питат как и откъде си набавям достатъчно количество калций без млечни продукти. Млечната промишленост рекламира млякото като най-добрият източник за изграждане на здрави кости, но всъщност можем да получим калций от всички видове растителни източници, а самата истина е, че те, именно са по-добри за нашите кости от млечните продукти! За разлика от млякото, растителните източници на калций съдържат витамини С и К и минералите калий и магнезий, които са важни за здравето на нашите кости!

Противно на популярното вярване, че се нуждаем от  мляко, за да си набавим калций, ви предлагам списък от растителни източници на калций, които са пълни с витамини и минерали.

Бобови растения

Бобовите растения са добър източник на калций, калий и фолат. Белият боб, например, е прекрасен източник на калций и желязо.

Кейл и ряпа

Кейлът и ряпата са чудесни източници на калций. Ряпата е пълна с калций, антиоксиданти и фолиева киселина- хранителни вещества, които я правят изключително полезна. Кейлът, тази суперхрана, е пълен с калций и антиоксиданти и е идеален  за основа на всяка салата. Кейл с авокадо и вашите любими зеленчуци е перфектното ястие!

Бадеми

Те са най-хранителните ядки, пълни с големи количества хранителни вещества. Освен калций, те съдържат калий, витамин Е и желязо. Поръсете ги върху салата или си направете бадемово масло. Бадемовото масло е чудесно допълнение към почти всичко. Можем да го прибавим към закуската си като го намажем върху бананови резени или целина, а  можем да го използваме и за приготвянето на вкусни и здравословни десерти.

Портокали

Портокалите са пълни  с витамин С и калций, насладете се на този плод като закуска между храненията или използвайте цитрусовия му аромат, за да освежите всяко ястие. Портокаловият сок, например, е перфектен старт на деня преди сутрешната ви закуска! Насладете се на една вкусна чаша  калций и витамин С!

Чиа семена

Чиа семената освен изключително богати на калций са един най-богатите растителни източници на омега-3 мастни киселини, съдържащи повече омега 3 от сьомгата! Те, също така, съдържат магнезий, който помагат за усвояването на калций от организма. Те лесно се включват към закуска, десерт или смути!

Сушени смокини

Сушените смокини са сладко изкушение, богати на антиоксиданти, фибри и калций. Хапвайте ги като снакс или превърнете тези вкусни сушени плодове в сладко.

Бок Чой

Братовчедът на познатото ни зеле, идващ от Китай ни осигурява голяма доза витамини А и С, както и  калций и фибри.

Сусам

Освен на калций, сусамът е фантастичен източник на манган и мед, както и няколко други витамини и минерали. Сусамът може да помогне за понижаване на кръвното налягане, да намали възпаленията в тялото и дори да се бори срещу някои видове рак. Поръсете сусам върху салати и други ваши любими ястия, но не забравяйте да го смелите непосредствено преди консумация!

Водорасли

Водораслите са пълни с калций, фибри и йод, който помага за правилната функция на щитовидната жлеза.

Конопено мляко

Конопеното мляко е чудесна алтернатива на млякото, особено за тези, които са алергични към ядки или соя. То съдържа всичките 10 основни аминокиселини, което го прави пълен протеинов източник. Конопеното мляко съдържа също омега-3 мастни киселини, желязо и калий, както и витамини А, D, E и B-12. То е екологично чисто, защото не се изискват пестициди за отглеждането на конопа. Конопеното мляко е чудесно на вкус и може да го добавите към сутрешното ви смути или сутрешното кафе!

Зеленчуци – копър, броколи, артишок

Може да се изненадате да научите, че копърът, броколите и артишокът са пълни с калций.

Къпини и касис

Касисът и  къпините, освен източник на калций, са и отличен източник на витамин А, витамин С и задоволително количество желязо.

Амарант

Амарантът, като киноата, всъщност е семе, а не зърно, въпреки че се приготвя като зърнените култури. Той е богат на калций, желязо и магнезий. Амарантът съдържа почти четири пъти повече калций от пшеницата. Той е прекрасна алтернатива за хора, които  не консумират глутен.

Защото здравето е вкусно!

 

Write a comment