Храни за здрава и гъста коса

 

Има няколко основни фактора, които оказват влияние върху косата ни – генетика, възраст, хормони, дефицит на хранителни вещества. Вместо да разчитаме на шампоани и други продукти пълни с химикали, нека обърнем внимание на храната, която консумираме, защото тя оказва влияние върху състоянието на косата ни. Можем да подпомогнем здравето на косата си, най-вече нейната гъстота и блясък, като включим в менюто си определени храни, които не само са полезни за нашата коса, но и за цялостното ни здраве.Когато консумираме изобилие от храни,богати на хранителни вещества, които са научно доказани, чиято полза за косата ни е научно доказана, както и избягваме пък тези, които само й вредят, можем да повлияем на дебелината на косъма, неговия растеж, блясък и дори да противодействаме на косопада и на побеляването.

1.Авокадо

Медта, минералът, който се съдържа в авокадото, е един от най-добрите хранителни вещества, които укрепват както косата, така и кожата. Медта изгражда колагена и еластина на кожата, която държи космения фоликул. Медта помага да се балансират хормоните, така че косата расте силна и също така укрепва липидите в косата. Други храни, богати на мед, включват тъмните зеленолистни зеленчуци, боб и бобови растения.

2. Тиквено семе

Цинкът, намиращ се в тиквените семки, помага за клетъчното делене и растежа, които помагат за образуването на кератин, протеин, който изгражда косата. Цинкът, също така, може да запази цвета на косата и да предотврати появата на пърхот. Тиквените семена можете да добавите към салати, гарнитури или да им се наслаждавате като лека закуска. Други източници на цинк включват сусам, леща и нахут.

3. Зелен боб едамаме

Ако нямаме достатъчно протеини в храната си, няма да можем ефективно да произвеждаме кератин. Пилешкото и рибеното месо са богати на протеин, но ако сте вегетарианци или вегани, растителните източници като соя и едамаме, са прекрасна опция, защото са пълни с протеини. Те притежават всички необходими аминокиселини за оптимално здраве.

  1. Чиа семена

Здравата коса се нуждае от здравословни мазнини. Всъщност, диетите с ниско съдържание на мазнини могат да направят скалпа ни сух и възпален и да доведат до загуба на коса. Чиа семената са богати на омега-3 мастни киселини и са лесни за консумация, можем да ги добавим към глазури, овесени ядки или да си направим чиа пудинг. Други отлични източници на полезни мазнини са лененото семе и орехите.

  1. Бадеми

Биотинът помага за растежа на косата и поддържа скалпа здрав. Богати на биотин са ядките, особено бадемите. Маслото от бадеми съдържа разнообразие от хранителни вещества, включително протеини, здравословни мазнини и някои витамини, всички, от които, са свързани със здравето на косата. Според редица изследователи съдържанието на витамин Е в ядките помага за поддържане на косата ни гъста и блестяща.

  1. Чушки

Чушките са пълни с витамин С, който е важен за растежа на косата и предпазва кожата от токсичните свободни радикали. Добавете червени, жълти и зелени чушки към салати, ястия, супи и гарнитури.

  1. Мандарини

Мандарините са полезни за косата ни по два начина: 1.) Съдържанието на витамин С в мандарините улеснява усвояването на желязо; 2.) Витамин В12 в мандарините стимулира растежа на косата, намалява загубата на коса и забавя процеса на побеляване.

  1. Амла

Известна още като индийско цариградско грозде, амлата е кисел плод, с високо съдържание на антиоксиданти, тя се препоръчва от аюрведични лекари за хубава кожа и коса. Ако купувате замразена амла я размразете, нарежете плодовете на малки парченца и ги добавете към следващото ви смути! Ако нямате достъп до прясна или замразена амла, прахообразният био вариант е прекрасна опция за вашето смути.

  1. Спанак

В някои случаи (особено при жените) дефицитът на минерали е причина за загубата на коса. Важно е да се уверите, че нямате липса на витамини или минерали в храненето си. Спанакът е богат на желязо и съдържа себум, който действат прекрасно на косата. Той, също така, ни осигурява омега-3 киселини, магнезий, калий, калций и желязо. Спанакът поддържа косата ни лъскава, блестяща и здрава.

  1. Канела

Мирише невероятно и подобрява кръвообращението, което носи кислород и хранителни вещества на нашите космени фоликули.

11 . Овесени ядки

Овесените ядки са  богати на желязо, фибри, цинк, омега-3 мастни киселини и полиненаситени мастни киселини, които стимулират растежа на косата, като я правят гъста и здрава.

Очаквайте още няколко храни, особено полезни за здравето на вашата коса, както и основните продукти, които следва да избягваме, ако искаме са са радваме на гъста, блестяща и най-вече здрава коса!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment