Забележителните здравословни ползи на копривата

Жарещата коприва има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Копривата е любимо допълнение в кухнята на Яна, защото листата й не съдържат мазнини, натрий, холестерол или захар и са много богати на хранителни вещества: витамин К, желязо, магнезий, калций, калий, фосфор, манган, рибофлавин, както и витамин А и бета каротин.

В миналото копривата се е използвала като диуретик и за лечение на болки в  мускулите и ставите, екзема, артрит, подагра и анемия.

Някои от най-важните ползи за здравето на копривата включват:  способността й детоксикира организма, да подобри метаболизма, да повишава имунната система, да подобрява кръвообращението, повишава енергийните нива в организма, да облекчава предменструалния синдром и симптомите на менопаузата, да помага при проблемна кожа – като намалява акнето и може да предотврати бактериални инфекции на кожата. Тъй като притежава антиоксидантни свойства, копривата може да ускори заздравяването на кожата, да намали белезите и дефектите по нея и да редуцира бръчките и възрастовите пигментни петна. Копривата, също така, поддържа здравето на бъбреците и жлъчните пътища, намалява възпаленията, регулира хормоните, спомага за предотвратяване на диабет, понижава кръвното налягане, успокоява хемороидите и облекчава проблемите с дихателните пътища.

Ако опитаме да обобощим само в няколко реда безбройните ползи на българската супер храна копривата, то тя:

1. Прочиства организма от токсини;

2. Помага при бременност (препоръчва се чай от коприва при болезнено раждане и при прекомерно кървене;

3. Насърчава женското здраве (облекчава предменструалния синдром, намалява менструалното кървене и помага при менопауза);

4. Помага да се премахнат камъните в бъбреците и жлъчния мехур;

5. Намалява умората, анемията и стимулира кръвообращението;

7. Ефективна е при различни възпалителни процеси, като артрит или хронична мускулна болка;

8. Спомага за предотвратяване на остеопорозата и поддържа добро костно здраве;

9. Помага за лечение на респираторни проблеми, включително сенна хрема, астма и други сезонни алергии;

10. Подобрява здравето на сърцето и простатата;

11. Облекчава стомашно-чревни проблеми (гадене,диарията,язви и хемороиди);

12. Помага да се стимулира производството на мляко при кърмещи майки;

13. Предотвратява бактериалните инфекции и помага за поддържането на здрава кожа. Включвайте редовно коприва в своята салата или смути! Ако имате опасения да я консумирате сурова, може да си приготвите прясна супа и да се насладите на свежия изкушаващ вкус!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment