Кейлът, наричан „кралят на зеленолистните “ или „хранителна електроцентрала“ съвсем не случайно. Кейлът определено е една от най-здравословните и най-питателни растителни храни и безспорно е суперхрана!
Той абсолютно разбива конкурентите си от гледна точка на лутеина – мощен антиоксидант, който предпазва зрението. Изключително е богат и на антиоксидантите бета каротин, витамин С, както и различни флавоноиди и полифеноли. Кейлът има много по-високо съдържание на витамин С отколкото повечето зеленчуци, съдържа 4.5 пъти повече витамин С от спанака и е сред най-добрите източници на витамин С в света. Чаша суров кейл съдържа повече витамин С отколкото цял портокал!
Нещо повече! Освен многобройнити си здравословни ползи, кейлът ни помага да детоксикираме oргaнизмa си и да се отървем от излишните килограми!
Предлагам ви десет от най-популярните здравослoвни ползи на кейла и вярвам, че ще успея да ви убедя да добавите тази супер храна към менюто си, ако вече не сте го направили.
1. Кейлът има ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри и има нулева мазнина.
Една чаша кейл съдържа само 36 калории, 5 грама фибри и 0 грама мазнини. Той чудесно подпомага храносмилането с голямото си съдържание на фибри. Богат е на много хранителни вещества, витамини, фолиева киселина и магнезий.
2. Изобилства от желязо
На единица калория, кейлът съдържа повече желязо в сравнение с говеждото месо. Желязото е от съществено значение за доброто ни здраве, като образуването на хемоглобин и ензими, пренасянето на кислород в различни части на тялото, растежа на клетките, правилната чернодробна функция.
3. С високо съдържание на Витамин К
Консумирането на храни с високо съдържание на витамин К може да помогне за предпазване от различни ракови заболявания. Също така, витамин К е необходим за нормалното костно здраве и кръвосъсирване. По-големите нива на витамин К могат да помогнат на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер.
4. Пълен с мощни антиоксиданти
Антиоксидантите, като каротеноиди и флавоноиди, предпазват от различни видове рак.
5. Притежава силни противовъзпалителни свойства
Една чаша кейл е пълна с 10% от дневното количество омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата срещу артрит, астма и автоимунни заболявания.
6. Помага на сърдечно-съдовото здраве
Консумирането на повече кейл може да помогне за понижаване нивата на холестерола.
7. С високо съдържание на Витамин A
Витамин А е чудесен за нашето зрение, кожа, както и за предотвратяване на рак на белия дроб и устната кухина.
8. С високо съдържание на Витамин C
Витамин C е много полезен за имунната система, метаболизма и хидратацията.
9. С високо съдържание на калций
На количество калории, кейлът има повече калций от млякото, което спомага за предотвратяване на костната загуба, предотвратява остеопорозата и поддържа добър метаболизъм. Калцият също така е полезен за поддържане здравето на хрущялите и гъвкавостта на ставите.
10. Детоксикира тялото
Кейлът е богат на фибри и сяра, които са чудесни за детоксикация на тялото и за поддържане на здрави черен дроб.
Xранителната стойност на кълновете от кейл
Кълновете от кейл са добър източник на витамин С, фолиева киселина, калций и калий. Само 30 грама от тези кълнове съдържат двойно повече количество витамин В6 и два пъти по-голямо количество витамин С от кълновете на брюкселско зеле.
Най-добре консумирайте кълновете като предястие, като добавка към салатата или в своето смути. Също като самия кейл, те изобилстват от витамини, минерали, биофлавониди и имат силно детоксикиращо, имуностимулиращо и антираково действие.
Защото здравето е вкусно!