Мъдростта на Изтока учи, че трябва да приготвяме храната си с любов. Само и единствено тогава тя ще бъде полезна, лечебна, ще ни развива физически, умствено и духовно чрез непознати за нас механизми. Покълналите семена и зърна, обаче, са храна, приготвени с любов от самата Природа, храна, изразяваща любовта й към човечеството. На нас ни остава само с благодарност да приемем този дар.
Кълновете са жива и пълноценна храна, и едно от най-могъщите средства за поддържане на крепко здраве.
Хранителният режим, богат на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезен за нашето здраве. Освен своеобразен букет от минерали и витамини, покълналите семена съдържат и много хранителни вещества – като протеини в количества, съпоставими с тези на яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици. Te са най-богатият източник на храносмилателни ензими, които подпомагат за усвояването на храната, особено сготвената, в която всички ензими са унищожени от топлинната обработка.
По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, присъщи на живите организми. По този начин само за няколко денонощия биологичноактовните вещества: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла.
Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.
По време на процеса на покълване:
- Активизира се мощна фабрика за ензими;
- Белтъчините частично се хидролизират;
- Въглехидратите се превръщат в прости захари;
- Освобождават се редки минерали в големи количества;
- Увеличава се съдържанието на кислород;
- Кълновете се отличават със своето силно алкализиращо действие.
- Кълновете са най- добрият източник на храносмилателни ензими.
Хранителното богатсвто на кълновете:
- В пъти повече витамини от растенията
✓Вит. С
✓Вит. А
✓Вит. Е
✓Вит. група В (Вит.В 17)
✓Вит. Р
✓И др.
- Незаменими аминокиселини
- Антиоксиданти
- Целулоза
- Хлорофил
-
- Микроелементи
✓Цинк
✓Желязо
✓Мед
✓Манган
✓Никел
✓Хром
✓Ванадий
✓Молибден
✓Берилий
✓Титан
✓Сребро
✓Кобалт
✓Бор
✓Селен
✓И др.
Как да консумираме кълновете:
- Директно;
- След като се овкусят по желание;
- Добавени във всички видове салати;
- Добавени към сандвичи;
- Добавени към мюсли за закуска;
- Добавени в кисело мляко;
- Добавени в различни ястия;
- Спрамо нашите индивидуални предпочитания и въображение!