Чудото на кълновете! Живата храна!

Мъдростта на Изтока учи, че трябва да приготвяме храната си с любов. Само и единствено тогава тя ще бъде полезна, лечебна, ще ни развива физически, умствено и духовно чрез непознати за нас механизми. Покълналите семена и зърна, обаче, са храна, приготвени с любов от самата Природа, храна, изразяваща любовта й към човечеството. На нас ни остава само с благодарност да приемем този дар.

Кълновете са жива и пълноценна храна, и едно от най-могъщите средства за поддържане на крепко здраве.

Хранителният режим, богат на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезен за нашето здраве.  Освен своеобразен букет от минерали и витамини, покълналите семена съдържат и много хранителни вещества – като протеини в количества, съпоставими с тези на яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици. Te са най-богатият източник на храносмилателни ензими, които подпомагат за усвояването на храната, особено сготвената, в която всички ензими са унищожени от топлинната обработка.

По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, присъщи на живите организми. По този начин само за няколко денонощия биологичноактовните вещества: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла.

Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.

По време на процеса на покълване:

  • Активизира се мощна фабрика за ензими;
  • Белтъчините частично се хидролизират;
  • Въглехидратите се превръщат в прости захари;
  • Освобождават се редки минерали в големи количества;
  • Увеличава се съдържанието на кислород;
  • Кълновете се отличават със своето силно алкализиращо действие.
  • Кълновете са най- добрият източник на храносмилателни ензими.

Хранителното богатсвто на кълновете:

  • В пъти повече витамини от растенията

✓Вит. С

✓Вит. А

✓Вит. Е

✓Вит. група В (Вит.В 17)

✓Вит. Р

✓И др.

  • Незаменими аминокиселини
  • Антиоксиданти
  • Целулоза
  • Хлорофил

 

    • Микроелементи

    ✓Цинк

    ✓Желязо

    ✓Мед

    ✓Манган

    ✓Никел

    ✓Хром

    ✓Ванадий

    ✓Молибден

    ✓Берилий

    ✓Титан

    ✓Сребро

    ✓Кобалт

    ✓Бор

    ✓Селен

    ✓И др.

 

 

Как да консумираме кълновете:

  • Директно;
  • След като се овкусят по желание;
  • Добавени във всички видове салати;
  • Добавени към сандвичи;
  • Добавени към мюсли за закуска;
  • Добавени в кисело мляко;
  • Добавени в различни ястия;
  • Спрамо нашите индивидуални предпочитания и въображение!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment