Хранителните режими, които подпомагат здравословната редукция на тегло

Можем ли да губим телесна маса, без да нарушим здравето си и най-важното – да задържим постигнатите резултати в дългосрочен план?

Ако имаме желание да постигнем и поддържаме оптималното за нашето телосложение тегло следва да положим усилия за изграждане на устойчиви във времето навици за начин на живот, фокусирани върху здравословното хранене и ежедневната физическа активност. Ефективните стратегии за поддържане на теглото вклюват не само краткотрайната загуба на тегло, но и поддържане на здравословното такова в дългосрочен план. Ефективният контрол над теглото е насочен към постигане на оптималното телосложение спрямо специфичните индивидуални физически  характеристики на  всеки отделен индивид.

Ефективното отслабване не включва диети, които насърчават бърза, но същевременно краткосрочна загуба на тегло. То се фокусира върху дългосрочните резултати, които могат да се постигнат чрез постепенна, умерена и трайна загуба на тегло, последвана от запазване на идеалното телесно тегло спрямо възрастта, пола, костна конструкция, височината и физическа активност на човека.

Кои са най-популярните здравословни хранителни режими?

Защо съществуват толкова много диети и защо не всяка диета е подходяща, приложима и най-вече ефективна за всеки човек? Ако не сте любител на риба, например, средиземноморската диета няма да е добра опция вас, тъй като в менюто й се включва значими количества риба. Ако сте вегетарианец, тогава ще ви бъде изключително трудно да приемате високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати…

При избора на хранителен режим не забравяйте личните си предпочитания, начин на живот и здравословни проблеми. Най-добрият хранителен план за вас ще бъде този, който можете да следвате за цял живот, а не за месец два, в най-добрия случай.

Диетата DASH 

DASH означава Диетични подходи за спиране на хипертонията. Този план за хранене е разработен от Националния  институти по здравеопазване в САЩ.

Диетата DASH спомага за естественото понижаване на холестерола и кръвното налягане, като насърчава консумирането на пресни плодове и зеленчуци, като същевременно ограничава солта и мазнините. Консумирането на храни, които съдържат калий, е друг начин за естествено намаляване приема на сол, което води до понижаване нивата на кръвно налягане. Това е разумен план за хранене, който не само повечето хора смятат лесен за следване, но е и оказва изключително благоприятен ефект върху тяхното здраве. Тази диета е предназначена в дългосрочен план и е напълно приложима като начин на живот, но също така е доказано ефективна в подпомагането загубата на тегло, дори и ако се следва само в краткосрочен план. DASH диетата е разработена не като диета, а като начин на хранене по принцип и е  предназначена да бъде следвана за цял живот. Тя дава чудесни резултати, като позволява на хората да запазят и поддържат здравословното си тегло, веднъж след като го постигнат.

Няма съмнение, че богатите на фибри храните ще ви заситят по-бързо от нездравословната храна, както и ще стимулират перисталтиката на червата и ще прочистват храносмилателния ви тракт. Също така тези зеленчуци са с ниско съдържание на калории и това ви позволява да консумирате много повече, отколкото при диетите, богати на плодове. Този хранителен режим често се нарежда като избор номер едно сред здравните специалисти.

Средиземноморската диета

Този план на хранене се основава на хранителния режим на живеещите в Гърция, Италия и Испания. Менюто е съставено от много зеленчуци, маслини, зехтин, риба, червено вино и пълнозърнести храни. Зехтинът замества конвенционалните мазнини (като маслото) в почти всяко хранене, а зеленчуците са основното ястие, а не месото. Тази диета се препоръчва от лекари и диетолози поради по-ниския прием на животински протеини, който не само намалява риска от сърдечни заболявания и висок холестерол, но също така ефективно подпомага загубата на телесна маса. Редица изследвания са установили, че хората губят тегло и успяват да запазят постигнатите резултати. А тези пък, които се придържат към средиземноморската диета като начин на живот, в общия случай, се радват на крепко здраве и оптимално тегло.

Тази диета може да бъде затрудни някои от вас, тъй като тя наистина е начин на живот и в литературата обикновено няма насоки за това колко калории е препоръчително да приемаме на ден. Идеята на този тип хранене е всеки сам, спрямо индивидуалните си физиологични особености, да прецени колко калории и порции да консумира, но следва да имаме предвид, че ако целта ни е ефективно отслабване, е важно да ограничим калорийния прием под нивата на енергиен разход, както и да повишим двигателната си активност. Колкото и здравословно и балансирано да се храним, ако приемаме прекалено голямо количество калории, няма да постигнем желаната редукция на килограми, даже напротив. Много хора дори покачват теглото си, когато се подложат на плодова диета с пресни плодове и плодови сокове, поради високите нива на фруктоза.

За разлика от плодовите диети, обаче, средиземноморската диета съдържа много пълнозърнести храни и продукти, богати на фибри. Повечето хора намират този хранителен план за достатъчно питателен и приложим в дългосрочен план. Освен че намалява теглото, средиземноморската диета наистина може да помогне за предотвратяване на много заболявания, най-вече заболявания на  сърдечно-съдовата система .

Палео диетата

Палео диетата, известна още като диетата на пещерния човек, се състои от храни, които могат да се придобият чрез лов и улов, като месо и морски дарове, и храни, които могат да се съберат, яйца, ядки, семена, плодове, зеленчуци, билки и подправки. Това е хранителен режим, основаващ се на предполагаемите хранителни навици на нашите предшественици по време на палеолита, преди развитието на селското стопанство преди около 10 000 години. Това означава, че житните растения като пшеницата, млечните продукти, рафинираната захар, картофите и солта, както и всичко, което се обработва, са строго изключени от менюто.

Поддръжниците на тази диета твърдят, че тя е дългосрочен план за здравословно хранене, който може да ни помогне да отслабнем и да намалим риска от диабет, сърдечни заболявания, рак и други здравословни проблеми. Все още няма събрани достатъчно достоверни научни проучвания върху ефекта палео диетата върху човешкото здраве и тяло и са необходими по-дългосрочни изследвания, за да се установи дали е толкова ефективна, колкото някои специалисти по хранене твърдят.

Предимства:

Палео диетата  насърчава консумирането на по-малко преработени храни и повече плодове и зеленчуци. Намаляването на консумацията на висококалорични храни ще намали приема на калории и ще ви помогне да отслабнете. Диетата е проста и не включва броене на калориите. Тази гъвкавост може да улесни нейното спазването, така че е по-вероятно да постигнете желаните резултати.

Недостатъци:

Повечето вариации на палео диетата насърчават консумирането на големи количества месо, което противоречи на настоящите здравни препоръки относно консумацията на животински протеин. Много версии забраняват млечните продукти и пълнозърнестите храни, които са част от здравословна, балансирана диета, според други специалисти по хранене. Спазването на палео диетата е невъзможно без консумацията на месо, морски дарове и яйца, така че опредлено палео хранителният план не е за вегетарианци!

Повечето варианти на палео диетата изключват ключови групи храни, което повишава възможността за развитие на недостиг и дефицити на хранителни вещества, освен ако не са включени към нея необходимите хранителни добавки. Диетата има някои положителни аспекти, така че адаптираната й версия, която не забранява каквито и да било групи храни, като пълнозърнести храни, млечни продукти и бобови растения, би била по-добър избор. В диетата липсва разнообразие, така че има риск да се отегчите бързо и да се откажете.

Алкалната диета

Алкалната диета се основава на идеята, че съвременното хранене, богато предимно на преработени храни и такива, богати на животински протеин, провокира нашето тяло да синтезира твърде много киселина и понижава естественото Ph на тялото. Според поддръжниците на тази диета, излишната киселина в тялото се превръща в мазнина, което води до наддаване на тегло. Според тази теория, високите киселинни нива в дългосрочен план могат да доведат до поява на артрит, остеопороза, отпадналост, бъбречни и чернодробни нарушения.

Диетата включва редуциране на киселинните храни като месо, пшеница и други зърнени храни, рафинирана захар, млечни продукти, кофеин, алкохол и преработени храни в полза на „алкалните храни“, които намаляват нивата на киселинност на организма. Тя насърчава  консумирането на изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Идеята е, че алкалната диета помага да се поддържа киселинността на тялото на здравословно ниво. Има различни варианти на алкалната диета. Някои последователи приемат „правилото 80/20“, състоящо се от диета, базирана на 80% предимно алкални храни като плодове и зеленчуци и 20%  киселинни под формата на протеини.

Недостатъци:

При елиминирането на млечни продукти като мляко – прясно и кисело, сирене и кашкавал, трябва да намерите други заместители на калций, за да поддържате здравето на костите и зъбите си. Добрата новина е, че природата ни предлага изобилие от растителни и 100 процента здравословни източници на незаменимия минерал, така че не е трудно да съхраним здравето си, стига да спазваме балансирам режим и разнообразен начин на хранене.

По-балансираните варианти на диетата осигуряват някои опции животински протеин и включват всички групи храни. Ако решите да започнете алкална диета, в началото е добре да изберете балансиран вариант, следвайте го стриктно и не приемайте добавки за отслабване, докато сте на тази диета. Постепенно може да изключвате още киселинно-образуващи храни от менюто си, но се уверете, че осигурявате питателно и разнообразно меню на вашето тяло и не се опитвайте да замествате жизненоважните нутриенти с хранителни добавки.

Веган хранителен режим


Веган хранителният режим набира все по-голяма популярност през последните години. Все повече хора възприемат веган философията на живот поради етични, екологични или здравословни причини. Стига да се прилага и спазва правилно, спрямо препоръките на световните здравни институции, такава диета може да доведе до различни ползи за здравето, включително намаляване на килограмите и подобрен контрол над кръвната захар.

Веганството, в повечето случаи, се определя като начин на живот, който изключва всички форми на животинска експлоатация и жестокост, било то за храна, облекло или за друга цел. Поради тези причини веган диетата е лишена от всички животински продукти, включително месо, яйца и млечни продукти.

Веган диетите са много ефективни, тъй като при отказа от животински протеин хората естествено намалят количеството на калориите, които приемат на ежедневна база, което води до естествена и трайна загуба на тегло.

Веганите са по-слаби и имат по-нисък индекс на телесна маса от хората на стандартна диета. Наред със здравословния аспект това провокира все повече хора се обръщат към веган начина на хранене като ефективен начин да се преборят с наднорменото тегло или излишните килограми. Част от ползите на веганството, свързани с теглото, могат да се обяснят с фактори, различни от диетата. Те могат да включват по-здравословен избор на начин на живот, като например физическа активност и други здравословни действия. Според няколко проучвания, които отчитат тези външни фактори, веганските диети са по-ефективни за загуба на тегло, отколкото повечето от останалите диети.

Постите, като своеобразен временен отказ от прием на храни от животински произход са всъщност веган диета, но спазвана по религиозни причини с цел духовно и физическо пречистване. Но ползите дори и от временно прилагане на веган начина на хранене за здравето и телесното тегло мотивират все повече хора да се възвръщат към традициите на църквата и в наши дни постенето се радва на все по-голяма популярност, дори и сред младото поколение.

И вместо заключение – който и режим на хранене да изберете, уверете се, че той е подходящ за вас, слушайте сигналите на тялото си, най-важно е да се придържате към него с лекота и без трудности и лишения да го превърнете в свой начин на живот!

И резултатите няма да закъснеят! Както по отнoшение на външния ви вид и теглото, така и по отношение на общото ви здравословно състояние!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment