Елексир за здраве и дълголетие! Кълнове или сок от стебла от лимец!

Мъдростта на Изтока учи, че храната трябва да се приготвя с любов. Само тогава тя ще бъде полезна, лечебна, ще ни развива физически, умствено и духовно чрез непознати за нас механизми. Покълналите семена и зърна обаче са храна, приготвени с любов от самата Природа, храна, изразяваща любовта й към човечеството. На нас ни остава само с благодарност да приемем този дар.

Кълновете са жива и пълноценна храна, и едно от  най-могъщите средства за поддържане на крепко здраве.

Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци е най-полезна за нашето здраве.

Диетолозите от цял свят единодушно наричат кълновете перфектна храна. Освен че са букет от минерали и витамини в тях има много хранителни вещества – съдържат протеини колкото в яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици. Te са най-богатият източник на храносмилателни ензими, които подпомагат за усвояването на храната, особено сготвената, в която всички ензими са унищожени от топлинната обработка.

По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, присъщи на живите организми. По този начин само за няколко денонощия биологично актовните вещества: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла.

Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.

Покълналите семена притежават лечебни и биостимулиращи свойства. Преди всичко витамини и микроелементи, подобряване обмяната на веществата, изчистване на организма, укрепване на имунитета, повишаване на работоспособността и излекуване на множество болести. Покълналите семена имат всичко, което предвидливо е заложила в тях природата за развитие на новия живот и за оцеляване в агресивна среда. Те са прекрасно балансирана, лесно усвоима храна и едновременно ефикасно лекарство.

Освен това:

  •   нормализират обмяната на веществата;

  •   стабилизират всички системи на организма: нервна, лимфна, кръвоносна, храносмилателна и др.;

  •   обогатяват кръвта с кислород;

  •   извеждат излишния холестерин, мъртвите клетки, отрови и други вредни вещества от организма;

  •   подобряват еластичността на мускулите и подвижността на ставите;

  •   не без причина „биват набедени, че водят“ до дълголетие!

Кълновете от лимец!

Лимецът е вид жито, изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минералите цинк, магнезий, манган, фосфор. Той олицетворява напълно Хипократовата теза, че  храната следва да бъде нашето лекарство.

От своя страна кълновете от лимец  са изключително богати на витамините А, В и Е, белтъчини и минералите цинк, магнезий, манган, фосфор.

Витамин Е играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на. половит ежлези, а също така е и сравнително добър антиоксидант – спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали.

Минералите от своя страна също способстват за нормалното физиологично състояние на организма.

Научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това, произведено в други страни.

Необходими са приблизително 100 гр. кълнове от лимец, за да задоволят дневните нужди на организма.

Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания.

И не напоследно място, този вид пшеница се оказва по-поносим за хора, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно. Въпреки че съдържа глутен, изследванията показват ниска токсичност при пациенти с цьолиакия. Предстои това да бъде потвърдено с повече изследвания за дълъг период от време.

Народните лечители препоръчват консумирането на лимец при състояния като колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

Освен като кълнове, можем да консумираме и фреш от стръкове от лимец като алтернатива на сокът от пшенична трева.

Защото здравето е вкусно!

Write a comment