И така! Защо сурова храна?

Често близки и познати ме провокират с въпроси от рода:

  • Не ти ли е трудно да издържаш да се храниш само със сурова храна?
  • Никога ли не ти се дояжда нещо друго?
  • Не те ли е страх, че ще се раболееш?

Моят отговор винаги е НЕ, НЕ и отново НЕ.

Нека разбулим малко възприятията за полезността на суровата храна. Моята цел съвсем не е да убеждавам някого да премине към пълно суровоядство. Това решение е лично и резултат на пероснален, информиран и осъзнат избор. Моята основна цел е да мотивирам хората да увеличат процента на суровата храна в дневното си меню, защото вярвам, че само с тази малка промяна ще направят значима крачка в посока здравна превенция и съхранение на своето здраве.

А да популяризирам здравословните навиици на живот и хранене, както и да помагам на хората да открият вкусния път към здравето е моя лична житейска мисия. Здравето е моята кауза и здравите хора около мен – моя най-голяма радост и награда!

И така! Защо сурова храна?

Суровата растителна храна съдържа особено ценни за организма биологично активни вещества. Ето защо тя все повече се утвърждава и налага като постоянна част от ежедневното меню на всички хора, които държат да се хранят здравословно!

Доказано е, че чрез ензимите, витамините и минералите соли на суровата храна стимулира обмяната на веществата, подобрява функциите на вътрешните органи, отстранява натрупаните токсини, повишава не само физическата и умствена работоспособност, увеличава концентрацията и не на последно място засилва имунната система и устойчивостта срещу заболявания.

Суровите плодове и зеленчуци са най-ефективното природно средство за неутрализиране на някои неблагоприятни последствия от мазната месна храна, която затруднява перисталтиката отделя много отровни вещества и затруднява работата на черния дроб, бъбреците и кръвоносните съдове.

Суровоядството забавя процесите на стареене, тъй като има детоксикиращо действие, организмът се насища с много витамини, понижава се количеството на свободни радикали, водещи до стареене и умиране на клетката, както и излишните течности от тялото. Суровоядството възстановява и възвръща жизнеността на клетките, намалява стреса за организма, паралелно с намаляването на приетите калории, което съхранява клетъчните функции и помага за справянето с болестите.

Някои от основните предимства на суровата храна:

  • В суровата храна се съдържат всички витамини, минерални соли и други вещества, без които животът е невъзможен;
  • Със суровата храна, с преобладаване на плодове и зеленчуци, ние консумираме повече алкални храни. Алкализирането на организма е много важно за здравето ни, силата, издържливостта и борбата с инфекции;
  • Суровата храна има целебни нутриентни свойства при повечето заболявания;
  • Суровата храна позволява да консумираме по-малки количество калории, тъй като е питателна, изобилства от фибри, запазва жизнената сила и засища по-бързо!
  • Благодарение на добрия вкус, суровата храна възбужда апетита и стумулира дейността на стомашно-чревния тракт;
  • С пълното или почти пълно изключване на солта, намалява и прекомерната жажда, и най-вече задържането на излишни такива в организма ни;
  • Суровата растителна храна съдържа изобилие от ценни за организма биологично активни вещества;
  • Не е необходимо дълго време за приготвяне на храната;
  • Суровата храна не съдържа вредни овкусители, консверванти, подобрители.

А какви биха могли да бъдат мотивите ни да увеличим процента на суровата храна в менюто си?

В следващия материал.

Споделям с вас и днешния си обяд:

  1. Кълнове от броколи
  2. Лилав картоф
  3. Червена чушка
  4. Главичка броколи
  5. Главичка карфиол
  6. Кълнове от слънчоглед, елда, киноа, леща, боб мунг, грах, нахут
  7. Авокадо
  8. Орехи
  9. Прясно изцеден сок от лимон
  10. Хранителна мая
  11. Любов от природата във вскяка хапка!

Защото здравето е вкусно!

Comments 4

  1. Galina
    ноември 17, 2019

    Напълно ви подкрепям ! И аз съм 90% суровояд!!Лилавият картоф и по принцип картофите и тях ли ги консумирате сурови?

    1. Яна Данаилова
      ноември 17, 2019

      Благодаря, Галина! Да, напълно сурови. Всички храни консумирам сурови, с изключение на български боб. Останалите разновидности на варивата консумирам под формата на кълнове.

    2. Яна Данаилова
      ноември 20, 2019

      Напротив, точно сурови ги консумирам.

  2. lusi
    ноември 20, 2019

    А как ядете картоф или батат, те не могат да се консумират сурови, нали?

Write a comment