Често близки и познати ме провокират с въпроси от рода:
- Не ти ли е трудно да издържаш да се храниш само със сурова храна?
- Никога ли не ти се дояжда нещо друго?
- Не те ли е страх, че ще се раболееш?
Моят отговор винаги е НЕ, НЕ и отново НЕ.
Нека разбулим малко възприятията за полезността на суровата храна. Моята цел съвсем не е да убеждавам някого да премине към пълно суровоядство. Това решение е лично и резултат на пероснален, информиран и осъзнат избор. Моята основна цел е да мотивирам хората да увеличат процента на суровата храна в дневното си меню, защото вярвам, че само с тази малка промяна ще направят значима крачка в посока здравна превенция и съхранение на своето здраве.
А да популяризирам здравословните навиици на живот и хранене, както и да помагам на хората да открият вкусния път към здравето е моя лична житейска мисия. Здравето е моята кауза и здравите хора около мен – моя най-голяма радост и награда!
И така! Защо сурова храна?
Суровата растителна храна съдържа особено ценни за организма биологично активни вещества. Ето защо тя все повече се утвърждава и налага като постоянна част от ежедневното меню на всички хора, които държат да се хранят здравословно!
Доказано е, че чрез ензимите, витамините и минералите соли на суровата храна стимулира обмяната на веществата, подобрява функциите на вътрешните органи, отстранява натрупаните токсини, повишава не само физическата и умствена работоспособност, увеличава концентрацията и не на последно място засилва имунната система и устойчивостта срещу заболявания.
Суровите плодове и зеленчуци са най-ефективното природно средство за неутрализиране на някои неблагоприятни последствия от мазната месна храна, която затруднява перисталтиката отделя много отровни вещества и затруднява работата на черния дроб, бъбреците и кръвоносните съдове.
Суровоядството забавя процесите на стареене, тъй като има детоксикиращо действие, организмът се насища с много витамини, понижава се количеството на свободни радикали, водещи до стареене и умиране на клетката, както и излишните течности от тялото. Суровоядството възстановява и възвръща жизнеността на клетките, намалява стреса за организма, паралелно с намаляването на приетите калории, което съхранява клетъчните функции и помага за справянето с болестите.
Някои от основните предимства на суровата храна:
- В суровата храна се съдържат всички витамини, минерални соли и други вещества, без които животът е невъзможен;
- Със суровата храна, с преобладаване на плодове и зеленчуци, ние консумираме повече алкални храни. Алкализирането на организма е много важно за здравето ни, силата, издържливостта и борбата с инфекции;
- Суровата храна има целебни нутриентни свойства при повечето заболявания;
- Суровата храна позволява да консумираме по-малки количество калории, тъй като е питателна, изобилства от фибри, запазва жизнената сила и засища по-бързо!
- Благодарение на добрия вкус, суровата храна възбужда апетита и стумулира дейността на стомашно-чревния тракт;
- С пълното или почти пълно изключване на солта, намалява и прекомерната жажда, и най-вече задържането на излишни такива в организма ни;
- Суровата растителна храна съдържа изобилие от ценни за организма биологично активни вещества;
- Не е необходимо дълго време за приготвяне на храната;
- Суровата храна не съдържа вредни овкусители, консверванти, подобрители.
А какви биха могли да бъдат мотивите ни да увеличим процента на суровата храна в менюто си?
В следващия материал.
Споделям с вас и днешния си обяд:
Кълнове от броколи
- Лилав картоф
- Червена чушка
- Главичка броколи
- Главичка карфиол
- Кълнове от слънчоглед, елда, киноа, леща, боб мунг, грах, нахут
- Авокадо
- Орехи
- Прясно изцеден сок от лимон
- Хранителна мая
- Любов от природата във вскяка хапка!
Защото здравето е вкусно!
Напълно ви подкрепям ! И аз съм 90% суровояд!!Лилавият картоф и по принцип картофите и тях ли ги консумирате сурови?
Благодаря, Галина! Да, напълно сурови. Всички храни консумирам сурови, с изключение на български боб. Останалите разновидности на варивата консумирам под формата на кълнове.
Напротив, точно сурови ги консумирам.
А как ядете картоф или батат, те не могат да се консумират сурови, нали?