Пролетта е чудесен сезон, един от най-любимите, бликащ от живот, енергия и топлина, сезонът, в който приридата, а сякаш и ние, се събуждаме за нов живот!
Но това природно пробужданено за тялото ни е преходен сезон, свързан с някои адаптационни състояния и усещания, някои от които, например пролетната умора могат до ни донесат известен дискомфорт. Пролетната умора не е болестно състояние, но характерни за нея са лесната уморяемост, отпадналост, разсеняност, общ спад в енергийните нива, нерядко страдаме от главоболие, появява се косопад, тъмни кръгове под очите, раздразнителност, напрежение, спадове в настроението, дори депресивност и меланхолия. Пролетната умора се дължи на рязката смяна на сезоните и липсата на достатъчно време тялото ни да се приспособи към по-дългите дни и съответно по-високите енергийни нужди на организма. Също така, пролетна умора възниква и в резултат на прекараните през зимата настинки и грип, които отслабват като цяло организма, зимния хранителен режим, изобилстващ от прием на въглехидрати, тежки, трудно смилаеми храни, често гарнирани с алкохол по време на празниците, липсата свежи плодове и зеленчуци и на достатъчна двигателна активност на открито. Всичко това води до натрупване на токсини в тялото и общо усещане за отпадналост, летаргия и липса на достатъчно енергия.
Дефицитът на витамините А, С, Е и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават имунитета и устойчивостта на организма към заболявания. Тези витамини и минерали играят съществена роля в имунните реакции, в образуването и активността на имунните клетки.
За щастие има много лесни начини да преодолеем бързо пролетната умора, като започнем с повече разходки под топлите пролетни лъчи и увеличим приема си на пресни зеленчуци и плодове, с които всяка пролет се отрупват пазарите и градините. Ето кои са най-добрите сезонни плодове и зеленчуци, с които да преборим умората и да помогнем на тялото да се справи с пролетната умора и да се презареди с енергия, жизносто и виталност:
Ягоди
Ароматните червени плодчета, които са едни от първите плодове за годината, са изключително богати на витамин С и фолиева киселина, което ги прави отлична храна за всеки, особено за малки деца и бременни жени. Освен това, ягодите не съдържат мазнини и са нискокалорични. Благодарение на високото си съдържание на пектин, редовната им консумация забавя усвояването на захарите. Съдържат много фибри, което ги прави идеални за поддържане на чревното здраве и нормализиране на телесното тегло. Ягодите са богати на антиоксиданти и е доказано, че могат да потиснат образуването и растежа на туморни клетки. Ароматът на ягодите се дължи на етерични масла, които заедно с органичните киселини подобряват обмяната на веществата, улесняват храносмилането и изхвърлянето на токсини от организма. Действат противовъзпалително и бактерицидно, което ги нарежда сред естествените природните лечебни храни.
Лапад
Изключително вкусно и крехко растение, богато на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, минерални соли на желязо, калций, калий, фосфор и натрий. Съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина. Лечебните му свойства се крият в корените, надземните части и листата. Действа като детоксикатор, леко слабително, тоник, диуретик, адстринтгент и има функция да стимулира жлъчния поток. Познати са около 100-150 вида, като най-разпространените в България са: обикновен, широколистен, майкопски и лионски лапад.
Коприва
Копривата, която през ранна пролет можем да открием почти навсякъде сред природата, е чудесна за разтоварване на организма, тъй като стимулира чревната перисталтика. Богата е на витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Тя има кръвотворно действие, богата е на желязо и повишава хемоглобина.
Като зеленолистно растение тя е богата на хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий. Чудесно пречиства организма благодарение на своя мощен диуретичния ефект. Копривата е много богата на белтъчини от растителен произход, тя може да се мери с яйцата и месото, но е далеч по-лесно усвояема от тях, затова безапелативно печели в това съревнование. Едно от най-големите предимства на копривата е високото й съдържание на витамин С, което я прави чудесна за повишаване на тонуса и имунитета, като освен сготвена на супа и яхнии можем да я консумираме и сурова в салати или смути.
Левурда или див чесън
Известна е и с името мечи лук, защото след зимен сън мечките първо хапват именно от нея и така регулират работата на храносмилателната си система. Листата на растението са истинска витаминна бомба, зареждат организма с естествени антибиотици и безценни микроелементи. В малки количества левурдата засилва чревната перисталтика и отделянето на стомашен сок. Лекарите обаче предупреждават, пациенти със стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, холецистит, панкреатит и хепатит да не консумират див чесън, тъй като той обостря тези заболявания.
Препоръчва се за успокояване на стомаха при разстройство, но действа добре и при запек. Може да се използва сурова като добавка в салати, за приготвяне на песто, супа или ориз с коприва.
Маруля
Струва си да хапваме повече зелена салата през пролетта, защото листата йсъдържат витамини А, В, С, D и E, хлорофил, антиоксиданти, лецитин, калций, фосфор, желязо и фибри. Хлорофилът е ценен помощник при детоксикация на организма, а фибрите стимулират храносмилането. Хубаво е листата да се накисват, ако не са домашно отгледани.
Аспержи
Бедни на калории, но богати на вода и хранителни вещества, аспержите са чудесна добавка към пролетните салати и ястия. Съдържат много фибри, което ги прави отлични за прочистване на стомашно-чревния тракт. Освен това са богати на пребиотици, които подпомагат растежа на добрите бактерии в червата.
Кейл
Този тъмнолистен зеленчук е друга чудесна пролетна храна, съдържаща много витамини, минерали и фибри. Кейлът е богат на фибри и сяра, които са чудесни за детоксикация на тялото и за поддържане на здрави черен дроб. На единица калория, кейлът съдържа повече желязо в сравнение с говеждото месо. Желязото е от съществено значение за доброто ни здраве, като образуването на хемоглобин и ензими, пренасянето на кислород в различни части на тялото, растежа на клетките, правилната чернодробна функция. Друго предимство е богатото съдържание на витамин C, който прави тази храна чудесна за имунната система, метаболизма и хидратацията.
Може да се консумира под формата на салата, смути или в супи и яхнии.
Зелен лук и зелен чесън
Съдържат естествени антибиотици фитонциди, които подпомагат тялото в борбата срещу бактериите и вирусите. Сулфидите в тях, съединения на сярата, които не само засилват имунната система, но и спират растежа на микробите, намаляват възпалителните процеси. За да се образуват тези съединения е необходимо чесънът да се нареже и смачка, а лукът да се нареже и след това да постоят известно време. Тогава от тях се отделят ензими, които довеждат до образуване на активните вещества.
Репички
Тези вкусни и хрупкави зеленчуци са най-богати на фолиева киселина и калций. Сред останалите елементи, на които трябва да обърнем внимание са фосфорът, желязото, калия, магнезия, както и витамини С и B6. Репичките имат доказани антиоксидантни свойства. Отличават се с високо съдържание на диетични фибри. Богати са на растителни ензими, които помагат за по-доброто усвояване на протеините и засилват метаболизма. Етеричното им масло е особено полезно за правилното функциониране на черния дроб и храносмилателната система. Особено полезни са през пролетта, защото пречистват кръвта и махат шлаката в кръвоносните съдове. Подпомагат храносмилането, а листата им са особено полезни при запек и различни видове стомашно-чревни възпаления.
Магданоз
Магданозът е ценен хранителен източник на витамин А, В, С, К, Е, минерали като желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий и цинк, рибофлавин, тиамин, антиоксидантите лутеин и зеаксантин и много други. Магданозът помага за пречистване на бъбреците и пикочните пътища, тонизира имунната система и е чудесна на вкус подправка за салати и ястия.
Сами виждате, че всичко природата се е поргрижила да отрупа нашата трапеза с всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае през пролетта!
И нека тази пролет храната бъде наше лекарство и лекарството нашата храна!
Защото здравето е вкусно!