Значението на спорта за децата

Движението и спортът са от изключително значение за всеки човек, но когато става въпрос за децата, тяхна фундаментална нужда и право е да се движат колкото се може повече. Редовните физически упражнения при децата имат множество предимства, защото действат едновременно като средство за развитие на редица умения и способности, така и за превенция на някои заболявания.

В съвременния модерен свят едно от най-вредните неща за децата е заседналият начин на живот, прекомерното стоене пред екрани, което води до минимални физически движения. Така се увеличава рискът от затлъстяване, развитие на диабет, сърдечно-съдови проблеми, остеопороза, изкривявания на гръбнак и кости и др. Според СЗО липсата на движение е четвъртата причина за смъртност в световен мащаб. Детското затлъстяване се определя като един от най-големите проблеми на 21 век. Според проучванията редовните движения и упражнения, съобразени с възрастта и здравето на човек, предоставят редица физически, социални и емоционални предимства за неговото здраве.

От друга страна, ако детето се движи редовно, значително се подобряват сънят и емоционалното състояние, детето става по-спокойно и самоуверено. Има редица проучвания, които показват, че спортуващите деца се справят по-добре с обучението си в училище и университет, защото движението стимулира запаметяването.

Участието на детето в екипни спортни занимания му помага да придобие и развие ценни социални умения като сътрудничество, взаимопомощ, повишава емоционалната му интелигентност, повдига самочувствието му и помага да развие лидерски качества.

Редовните физически упражнения и практикуването на някакъв вид спорт развиват и много други ценни умения като координация, баланс и решаване на проблеми.

Децата имат нужда от движение и сами търсят начини да изразходват енергията си, така че от нас като родители и възпитатели се иска само да им предоставим възможност свободно да практикуват спорта, който към който проявяват интерес. Важно е и самите ние да даваме положителен пример, като също практикуваме редовни физически упражнения, но ако нямаме възможност или време, е достатъчно да насърчаваме децата и да им обясняваме за ползите от един или друг вид спорт.

Предимствата от спортуването в най-ранна детска възраст:

 • Физическите движения подпомагат много развитието на мозъка през първите години от живота на детето;
 • Развива физиката на детето, правилната стойка, гъвкавост, сила, баланс и координация;
 • Подобрява емоционалното състояние на детето, действа успокояващо и повдига самочувствието;
 • Подобрява качеството на съня;
 • Намалява риска от развитие на заболявания, свързани с опорно-двигателната система, сърдечно-съдовата система, затлъстяване и диабет;
 • Подобрява социалните умения на детето, способността му да работи в екип, да решава проблеми, да сътрудничи и да развие лидерски умения;
 • Правилата в спорта помагат за налагане и развитие на честни взаимоотношения, изграждане на морала на детето;
 • Чрез спорта децата се сблъскват с победи и загуби и се научават как да реагират на тях, как да се подкрепят взаимно и да посрещат чуждите успехи за сметка на своите провали;
 • Предоставя възможност за здравословно изразходване на енергия и за канализиране на негативните емоции;
 • Учи децата да разрешават конфликти и проблеми без да прибягват до насилие;
 • Създава здравословни навици за движение, поддържане на добър физически статус през остатъка от живота.

И тъй като децата не ни слушат какво казваме, а гледат какво правим, нека бъдем добрия пример за своите деца!

Нека спортуваме заедно! Нека възпитаме у децата си любовта към движението от най-ранна детска възраст, за да отгледаме здрави, активни и щастливи деца!

Write a comment