Митове за храненето по време на бременност

С разкриване на радостната новина, че една дама е бременна, пристигат и десетките съвети за това как тя трябва да се храни, какво трябва да приема или да не приема, за да роди здраво бебе. Сред тях ще има много верни, но и много грешни и подвеждащи, затова искам да разбия няколко мита, преди да донесат повече вреда, отколкото полза на майката и бебето:

Мит номер 1: Бременната трябва да се храни за двама

Тотално грешно твърдение, което произтича най-вероятно от факта, че в тялото на жената се развива нов човек. Но имайте предвид, че бебето в корема се нуждае от много по-малко калории в сравнение с майката и приемът на двойни количества храна само ще доведе до трупане на излишни килограми в тялото на бременната жена.

Факт: бременната се нуждае от допълнителен прием на хранителни вещества, но количеството им зависи от етапа на бременността, в който се намира тя, както и специфични фактори като възраст, двигателна активност и други и в общи линии варира в следните граници

 • През първия триместър между 0-200 допълнителни калории на ден;
 • През втория триместър между 300-350 допълнителни калории на ден;
 • През третия последен триместър между 450-500 допълнителни калории на ден.

Както сами виждате, в началото на бременността бебето се нуждае от най-малко калории и с напредване тези нужди се увеличават. По принцип жената (извън бременността) се нуждае средно от около 2000 калории на ден, така че допълнителният прием по време на бременност е далеч от твърдението, че „бременната жена трябва да се храни за двама“

 

Мит номер 2: Качените килограми имат връзка с големината на плода

Разбира се изключително важно е бременната жена да се храни пълноценно така че да осигури адекватното вътреутробно развитие на своето дете, но качените килограми по време на бременността рядко колерират пряко с теглото и размера на новороденото бебе.

Придържането към здравословна, балансирана диета осигурява на бебето нужните хранителни вещества и ще предпази майката от натрупване на излишно тегло по време на бременността.

Отново килограмите, които една жена е нормално да наддаде по време на своята бременност са строго индивидуални и зависят от специфични фактори, един от които и е стартовото тегло на жената преди бременността.

 

Жена, която е била със средно тегло преди забременяване, трябва да наддаде от 12 до 15килограма, жените с поднормено тегло следва да наддават от 14 до 17 килограма. А жените с наднормено тегло е нужно да наддават само между 7 до 12 килограма по време на бременност.

Като цяло е препоръчително да качите около 1 до 2 килограма през първите 3 месеца на бременността и по около и 0,5 килограма седмично през останалата част от бременността. Ако очаквате близнаци, трябва да наддадете от 17 до 22 килограма по време на бременността си. Това би било средно 0,75 кг. на седмица след обичайното наддаване на тегло през първите 3 месеца.

Как се разпределят килограмите по време на бременността:

 • Бебе: 3,5 килограма;
 • Плацента: 1 -1,5 килограма;
 • Околоплодни води: 1-2 литра;
 • Тъкани на гърдата: 1 -1,5 килограма;
 • Повишено кръвоснабдяване: 2 литра;
 • Съхранявани мазнини за раждане и кърмене: 4-5 килограма;
 • По-голяма матка: 1-2 килограма;
 • Общо: 12-17 килограма.

Мит номер 3: Всяка бременна изпитва влечение към странни храни и вкусове

Не е задължително всяка бременна да изпитва влечение към странни вкусови комбинации като кисели краставички с течен шоколад, но такива биха могли да се появят заради хормоналния дисбаланс. Също така резки скокове или спадове в нивата на кръвната захар биха могли да провокират глад за нещо сладко.

Ако бременната жена изпита влечение към странни неща, особено не храни, трябва да се консултира със своя лекар. Това може да се дължи на остра анемия и е известно под наименованието Синдром на Пика или непреодолимо желание да се яде почва.

 

Мит номер 4: Храната по време на бременност подсказва пола на детето

Има вярвания, че ако майката изпитва влечение към твърде кисели или твърде солени храни, това може да се използва като индикация за пола на бебето, но няма никаква доказана връзка. Както споменахме в предния мит, влеченията се определят само и единствено от хормоналните нива, нивата на хранителни вещества и от общото здравословно състояние на жената, но не са свързани по никакъв начин с пола на детето.

Мит номер 5: Вегетарианска и веган диета са опасни за плода и бременната

Познавате ме! Няма как да не засегна и тази тема. Това е още един мит, който благодарение на редица проучвания и изследвания върху състоянието на бременни жени, които не консумират месо, яйца или млечни продукти, бе разбит. Риск от дефицит на ключови хранителни вещества има при всяка една диета, без значение в нея дали присъстват или не продукти от животински произход, ако тя не е балансирана и разнообразна.

Според проучване, публикувано още през 2019 г, базираната на растителни продукти диета може да бъде не само напълно здравословна за бебето и майката, но и да намали риска от развитие на гестационен диабет и повишено кръвно налягане. Диета без месо, яйца или млечни продукти може да бъде достатъчно пълноценна, стига чрез растителните храни и начина си на живот бременната жена да си набавя достатъчно протеини, желязо, калций, фолиева киселина и витамини D и В12.

Именно такава и официалната позиция на Американската Диетоложка Асоциация и Диетолозите на Канада е, че добре планиран вегански, лакто-вегетариански, и лакто-ово-вегетариански начин на хранене са подходящи за всички етапи на житейския цикъл, включително бременност и лактация и допринася за предотвратяване и лечение на определени заболявания.

Отлични растителни източници на протеини са грах, нахут, зелен боб, фасул, киноа, ядки, конопено семе и други. Желязото се съдържа във фасул, едамаме, киноа, тиквено семе, спанак, кейл, спирулина, хлорела и много други, а калций можем да си набавим от храни като зеленолистни зеленчуци и овесени ядки.

Както и да изберете да се храните по време на бременност, то нека менюто ви е с висока нутриентна плътност, без храни, носещи празни калории, за да се радвате на крепко здраве, тонус, енергия и същевременно да обезпечите адекватното физиологично развитие на своето бебче!

Защото здравето е  вкусно!

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment