Голямата сила на малките плодове или защо да хапваме повече бери плодове

Бери плодовете изглеждат винаги неустоимо вкусни със своя очарователен вид, дъхав аромат и сочност. Неслучайно е това, защото са пълни с ценни хранителни вещества и така ни примамват да им се насладим през топлите месеци, за да се заредим с витамини, минерали и антиоксиданти.

Бери плодовете са всички дребни плодчета с червен или тъмен цвят като малини, ягоди, къпини, боровинки, череши (в името им няма “berry”, както на останалите, но и черешите притежават сходни качества). Обръщаме внимание именно на тези в момента, защото са сезонни и можем да им се насладим в големи количества. Бери плодовете имат сладък, леко кисел или стипчив вкус, съдържат много вода и са чудесни за хапване през горещите летни дни. Но най-ценните им качества идват от богатото съдържание на антиоксиданти, които са отговорни са изчистването на организма от вредни метали, токсини и свободни радикали. Консумацията на бери плодове през лятото може да намали значително вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и така се сдобиваме с много сладка козметика за красива кожа.

Друго тяхно много ценно качество, е че макар да са много сладки заради естественото си съдържание на захари, бери плодовете балансират нивата на кръвната захар и инсулина. Това ги прави отлична храна за хора с хронично или наследствено ниско кръвно налягане.

Бери плодовете съдържат и голямо количество фибри, което ги прави чудесна храна за поддържане на здрава храносмилателна система, стройна фигура и сит стомах. Според проучвания на въздействието на тези плодове върху нивата на холестерола в кръвта, се оказва, че те намаляват “лошия холестерол” и така предотвратяват появата на плаки в кръвоносните съдове.

Нека обаче разгледаме отделно всяко едно от тези незаменими природни съкровища, за да научим повече за техните специални качества и предимства:

 

Ягоди

Ягодите съдържат удивително големи количества витамин С, което ги прави отлична храна за повишаване на имунитета през преходния пролетен сезон, както и за борба с летните вируси. Освен това съдържат и много манган, фолиева киселина, калий, мед, желязо и йод. С ниско съдържание на калории и мазнини, ягодите са чудесна храна за поддържане на фигурата и здравето.

Освен това са богат източник на антоцианини, елагитанини, флавоноли, терпеноиди, както и фенолни и елагови киселини, всички фитонутриенти, които заедно действат противовъзпалително.

Ягодите са претъпкани с антиоксиданти, които имат едновременно антираково и анти-ейдж действие. Флавоноидният физетин в ягодите има научно доказано действие върху раковите клетки на дебелото черво, на гърдата, шийката на матката и простатата, което се изразява в тяхното неутрализиране.

 

Малини

Тези сладки плодчета са толкова полезни, че неслучайно в народната медицина се използват листата, плодовете и цветовете. В сочните плодове се съдържат органични киселини (лимонена, салицилова, винена, ябълчена и др.), пектинови, оцветяващи и азотни вещества, дъбилни вещества, целулоза и етерични масла.

Богати са на много витамини: А, В1, В2, В9 (фолиева киселина), С, РР, бета-ситостерол, притежаващ противосклеротични свойства. В малините се съдържат желязо, мед, калий, магнезий, калций, цинк, кобалт.

Но едно от най-ценните качества на малината е, фактът, че тя е сред най-богатите на антиоксиданти растения. Благодарение на това малината се бори много успешно с оксидативния стрес.

Редовната консумация на вкусния плод може да понижи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Малините съдържат малко въглехидрати и захари, което ги прави много подходяща храна при диабет. Според някои проучвания малините дори биха могли да подобрят инсулиновата резистентност и да понижат кръвната захар. Благодарение на танините, които съдържат, малините блокират алфа-амилазата (храносмилателен ензин, необходим за разграждането на скорбялата), по този начин намаляват броя на въглехидратите, абсорбирани след хранене и помагат да се контролира кръвната захар.

 

Боровинки

Антиоксидантите в боровинките могат не само да намаляват оксидативния стрес, но и да ограничават възпалението. Поради тази причина те са обект на научни проучвания от години и им се приписват качества като забавяне увреждането и стареенето на ДНК и понижаване на риска от развитие на хронични заболявания като затлъстяване, рак и диабет тип 2.

Цветът на боровинките се дължи на антоцианини – флавоноид, който предотвратява натрупването на плаки в съдовете и подобрява здравето на сърдечносъдовата система. Според научни изследвания боровинките могат да бъдат особено полезни за сърдечното здраве на дамите.

Боровинките са богати на фибри, които са необходими за добро храносмилане и имат много положителен ефект при запек. Не само с фибрите, но и с калия, витамин С, витамин В6 и фитонутриентите си, боровинките помагат за контрола на холестерола и намаляват рисковете от сърдечносъдови заболявания. Витамин В6 и фолиевата киселина предотвратяват повишаването на хомоцистеина, който има увреждащ кръвоносните съдове ефект, и предотвратяват последващите от това сърдечносъдови проблеми.

 

Къпини

Това са едни от най-вкусните горски плодове, но и сред най-полезните. Съдържат много витамин C, който освен, че е важен за имунната система, спомага и за понижаване на кръвното налягане и подобрява усвояването на желязо.

Къпините имат много високо съдържание на фибри, които са важни за правилното функциониране на червата и за поддържане на здравословно тегло. Освен това подобряват здравословното състояние като понижават нивата на холестерола.

Къпините са богати на танин, заради което са използвани в народната медицина за лечение на рани, тъй като танинът има свойството да стяга тъканите, спомага за свиването на кръвоносните съдове и намалява кървенето. Съдържат и антоциани – група растителни пигменти, за които се смята, че имат антиоксидантни свойства. Някои антоциани потискат растежа на туморните клетки. Освен това съдържат и химическото вещество C3G, което принадлежи към групата на флавоноидите, а те са ефективни в борбата срещу рак на кожата и на белите дробове.

Къпините са богати и на лутеин. Той защитава окото от развитие на пигментация в макулата – областта, чувствителна на светлина, която се намира в ретината. Лутеинът помага да се предотвратят уврежданията, причинени от слънчевата радиация, така че са чудесни за хапване през горещите летни месеци.

Горският плод е отличен източник на минерала манган, помага на тялото да формира съединителна тъкан, играеща основна роля за изграждането на здрава костна структура. Къпините са много полезни за бъдещи майки и бременни жени, защото съдържат фолиева киселина, която има основна роля при клетъчното деление и растежа на клетките.

 

Череши

През древността тези сладки плодчета са наричани „птичи вишни“, защото били любима храна на птиците, а птиците никак не са се заблуждавали в избора си на храна, тъй като тези сочни плодове се усвояват изключително лесно от организма, а в същото време му носят редица ползи. Съдържат в изобилие провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, калций, натрий, магнезий, фосфор и благодарение на тях подобряват апетита, мозъчната дейност и укрепват защитните сили на организма.

Червените плодчета са източник и на кумарини, оксикумарини, антоцианини и каротиноиди, природни химични съединения, които ги превръщат в едно от най-добрите профилактични средства при хипертония, както и при анемия заради богатото си съдържание на желязо.

Черешите действат благотворно при заболявания като подагра, артрит, ревматизъм заради съдържащата се в тях салицилова киселина, която притежава обезболяващо действие.

Целулозата в черешите помага при дисбактериоза на червата, констипация и подобрява перисталтиката на ентестиналния тракт. Освен това изобилстват и от калий, който подпомага нормалната функция на сърцето.

 

Как да включим бери плодовете в дневното си меню?

Най-добрият начин е да стартираме деня си с тях. Дори само една малка купа, пълна с ягоди, боровинки или череши ще ни зареди с енергия, ще хидратира клетките и ще ни държи сити дълго време.

Може да ги хапваме всеки път, когато усетим глад между основните хранения. Но не ги хапвайте за десерт: по правило десертът никога не трябва да са плодове. По-добре ги хапнете преди основното си хранене.

Всеки път, когато усетите глад за сладко, си споменете, че бери плодовете са богати на захари, но не предизвикват скок на кръвната захар, а предоставят чудесна сладост с десетки ползи за цялото тяло. Така че забравете за десертите в опаковка, а напълнете хладилника с бери плодове за здраве и добро настроение!

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

Write a comment