Как да извлечем максимална полза от летните плодове

Темата за летните плодове е безкрайна, защото имаме голямо разнообразие от тях по нашите географски ширини, всеки един сорт е богат на редица полезни хранителни вещества и носи благотворно въздействие върху редица органи и системи за човешкия организъм. Но знаем ли всъщност как правилно да консумираме тези плодове, за да извлечем максимума от тях? Сега ще ви разкажем повече за всеки един от любимите летни плодове:

 

Диня

Символ на лятото, сочна, сладка, напълно достатъчна, за да ни донесе разхлада и наслада през горещите летни дни. Динята е особено полезен плод, защото хидратира отлично тялото с 92% водно съдържание. Междувременно съдържа малко калории и можем да я хапваме в големи количества. Динята е чудесна лятна храна за поддържане на фигурата, защото съдържа вода и фибри, които едновременно се грижат за храносмилателната система и ни държат сити по-дълго време.

Освен това е богата на витамини С и А, магнезий, желязо, калий и множество антиоксиданти като бета-каротен, ликопен, кукурбитацин Е, които помагат на организма да се справи с вредното въздействие на свободните радикали. Ликопенът е веществото, което придава червения цвят не само на динята, но и на други полезни плодове като доматите, които ще разгледаме след малко. Ликопенът е обект на изследвания от учените заради свойството си да действа благотворно върху здравето на сърцето, костите и простатата. Освен това има силни противовъзпалителни свойства. За да вземем максимума от това вещество, трябва динята да е добре узряла и наситено червена отвътре. За да познаем добре узрялата диня, тя трябва да тежи и да има жълто петно върху кората, което показва, че е лежала достатъчно време върху земята под слънчевите лъчи, които са допринесли за нейното узряване.

Според изследвания семената на динята са също много полезни, особено ако са покълнали и обелени. Съдържат много протеини, магнезий, витамин В и полезни мазнини.

Най-добрият начин да консумираме динята е просто като я нарежем на парчета. Не е препоръчително да я консумираме заедно с други плодове, тъй като съдържа големи количества захари, но можем да я комбинираме със семена, за да увеличим хранителната стойност. Може да добавите листенца мента за повече свежест, комбинацията е истинска класика.

 

Пъпеш

Друга вкусна лятна храна с впечатляващо съдържание от 90% вода. Пъпешът е не само сладък, но и много полезен. Съдържа витамини А, С и В, калий, каротеноиди, фитонутриенти и фибри.

Като започнем с това, че полезните антиоксиданти в пъпеша помагат за поддържане на добра хидратация на кожата и я предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и стигнем до това, че с богатото си съдържание на фибри поддържа здрав и сит стомах, пъпешът е перфектната храна за безгрижие и красота през лятото. Хапвайте пъпеш, когато ви се прияде нещо сладко, и ще се чувствате сити и щастливи.

Препоръчително е да хапвате пъпеш особено по време на лятната си ваканция, заради имуностимулиращия ефект на витамин С, който помага да се предпазите от летните вируси. Към това добавете и богатото съдържание на водноразтворими и неразтворими фибри, които предпазват червата от запек.

Калият, в комбинация с фибрите и витамин С, помага за поддържане на добро сърдечно здраве, поддържа нормално кръвното налягане и намалява лошия холестерол.

Най-добрият начин да консумираме пъпеш, е на закуска като самостоятелна храна или за следобедна закуска. Никога не консумирайте плода за десерт след основното хранене поради факта, че плодовете имат различни време за храносмилане и в комбинация с други храни създават стомашен дискомфорт и подуване. Т.е. винаги хапвайте пъпеша отделно. В кулинарни списания и книги ще намерите много идеи за комбинации между пъпеш, шунка и сирене, но помнете, че за стомаха те не са полезни и само ще си докарате дискомфорт. Насладете се на пъпеша самостоятелно, а деликатесите оставете за по-късно.

 

Домат

Мнозина смятат домата за зеленчук и го включват в салати и солени ястия, но тази сочна и много полезна храна всъщност е плод. Причината да се смята за зеленчук се крие в състава му, който е по-близък до този на краставицата и тиквичката. Точно като тях, доматите имат ниско съдържание на захари и въглехидрати, но затова пък са пълни с ценни хранителни вещества като витамини С, А и К, калий, фибри и много антиоксиданти.

Доматът съдържа завидните 95% вода, което го прави лятна храна номер 1 за хидратация и предпазване от жарките слънчеви лъчи. Ликопенът в тях, мощен антиоксидант, е смятан за силно оръжие срещу рака на простатата, матката, белите дробове и стомаха.

Ликопенът, заедно с бета-каротенът и лутеинът, са полезни за зрението и биха могли да намалят развитие на дегенеративни заболявания и катаракта.

За да засилим концентрацията на ликопен, може да сготвим за кратко доматите, например под формата на сос или леко запечени. Комбинацията им със зехтин увеличава абсорбцията на полезните вещества. Въпреки, че комбинацията краставици и домати е класика, е препоръчително последните да не се добавят в салати. Може да ги хапвате отделно, нарязани на парчета или под формата на студена лятна супа или смути. Комбинирайте с полезни мазнини като студенопресован зехтин или кокосово масло.

 

Защото здравето е вкусно!

 

 

Write a comment