Защита срещу насекоми с природни средства

Същото, което ви разказах за продуктите за слънцезащита, важи и за репелентите – те трябва да са максимално естествени и чисти по своя състав, за да предпазят кожата ни от ухапвания без да вредят. Както знаем, ухапванията от кърлежи и комари са не само неприятни, но биха могли да предизвикат сериозни заболявания. За щастие природата ни е дарила с редица естествени средства за отблъскване на смучещите кръв насекоми, а ние можем да ги използваме под формата на етерични масла. Ето кои растения и техните масла отблъскват опасните насекоми:

Мента – комари, кърлежи, мухи

Лимонова трева – комари, кърлежи

Лавандула – комари, мухи, бълхи, кърлежи

Чаено дърво – бълхи, кърлежи, комари

Салвия – комари

Кипарис – кърлежи,

Кедрово дърво – бълхи, кърлежи

Портокал – бълхи

Босилек – мухи, комари

Евкалипт – бълхи, комари, мухи, кърлежи

Розмарин – комари

Карамфил – комари

 

За да си приготвим домашен репелент, трябва да смесим базово масло (то може да бъде кокосово или бадемово, например) с няколко капки от етеричните масла, които сме избрали. Етеричните масла не се прилагат самостоятелно, винаги трябва да са разредени в базово масло. Може да използвате стъклено шише с дозатор или спрей, за да нанасяте лесно върху кожата.

За да сте максимално защитени, спазвайте и следните допълнителни мерки за ваша сигурност:

  • Носете дълги светли дрехи, когато сте сред природата и близо до водоеми.
  • Преглеждайте тялото си всеки път, след като се приберете от място с трева. Същото важи и за децата, които обичат да играят в тревата. Кърлежите обичат топли и влажни места по тялото, като слабините, подмишници, сгъвки на лакти и колена, зад уши, в косата, така че преглеждайте тези части от тялото с повишено внимание.
  • Кърлежите са най-активни след дъжд, а комарите по време на пълнолуние.

Ако забележите ухапване от кърлеж, не бързайте да го въртите и вадите с помощта на пинсета, както и никога не го поливайте със спирт или олио. Това може да го задуши и той да замърси кръвта ви със секрет, затова или веднага посетете лечебно заведение, където да го извадят, или капнете няколко капки чисто ментово масло, което ще го накара сам да излезе. След това го запазете в бурканче с малко вода и го занесете за изследване, за да се установи дали е преносител на някоя болест. Най-често такива са Лаймска болест, Марсилска треска,  Кримска-конго хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Ку-треска, Кърлежов енцефалит.

След като кърлежът бъде отстранен, наблюдавайте мястото на ухапването за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, и е с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата. Възможни са също поява на субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест. Ако се появат, задължително се консултирайте с лекар, защото трябва да се започне лечение с антибиотик.

За да не се стига до там, се радвайте на природата, като спазвате мерките за сигурност и нанасяте редовно репелента с етерични масла. Преди да нанесете репелента за пръв път, направете тест за алергия – нанесете от маслото на малка част от тялото и изчакайте евентуална проява на зачервяване или сърбеж. Ако такава не се прояви, значи можете безопасно да използвате репелента върху тялото.

 

 

 

 

Write a comment