Как да подготвим тялото си за бременността със силата на добрата храна?

Не е правилно да си мислим, че здравословното хранене трябва да започне, едва след като установим, че сме заченали и в утробата ни расте живот. Грижата за тялото на бъдещата майка следва да започне много, много преди този момент. Ако по принцип се храните балансирано и разнообразно, значи тялото ви е почти готово да посрещне нуждите на зараждащия се организъм. Важно е да посетите своя лекар за преглед и базисни изследвания, за да се установи дали всички показатели са в норма и до каква степен тялото ви е готово за  тази важна роля.

Ако по принцип НЕ се храните много балансирано, пропускате хранения или хапвате повечко пържени и преработени храни, е препоръчително първо да „изчистите“ хранителния си режим, да заложите повече на пресни плодове и зеленчуци и храна, приготвена с минимална термична обработка, която ви осигурява прием на повече ключови хранителни вещества. Ето и кои са най-важните, когато говорим за зачеване и безпроблемна бременност:

Фолиева киселина

Този ключов за майката и бебето витамин от група В (витамин B9) се изписва задължително като хранителна добавка на всяка майка, която планира зачеване или вече е заченала. Според специалисти трябва да се приемат 400 микрограма (mcg) фолиева киселина дневно в продължение на минимум месец, дори два преди зачеването. Това е така, защото този витамин гарантира правилното формиране на клетките и предотвратява развитието на спина бифида и други дефекти на плода.

Фолиевата киселина се съдържа в някои храни като зеленолистни зеленчуци (спанак, броколи), портокали, ягоди, ядки и бобови. Като цяло е трудно да се набавя изцяло само с храната, затова лекарите препоръчват допълнителен прием под формата на хранителна добавка. Ако планирате зачеване, се консултирайте със своя лекар и го помолете да ви предпише правилната за вас доза.

 

Калций

Този минерал е необходим за правилното функциониране на репродуктивната система и може да изиграе важна роля в зачеването. Преди забременяване е важно да приемате много калций  най-вече от богатите на калций храни. В случай на дефицит, задължително се консултирайте с наблюдаващ лекар. За бебето калцият играе ключова роля при формирането на костите и зъбите. Ако майката страда от недостиг на този минерал още по време на бременността, може да развие остеопороза на по-късен етап от живота си. Това се дължи на факта, че тялото извлича резервите на калций от костите на мама, за да ги даде на бебето.

С цел посрещане на нуждите си от калций, жената трябва да консумира повече храни като зеленолистни (маруля, кейл и броколи), овесени ядки, бобови, портокали, банани. При доказан дефицит, трябва задължително да приема добавка, предписана от специалист.

 

Желязо

Този минерал играе важна роля в транспортирането на кислорода в тялото, като тази роля се надгражда по време на бременността, тъй като тогава желязото доставя кислород и до бебето. Ако планирате зачеване, задължително изследвайте нивата на кислород в тялото си (хемоглобин), за да сте сигурна, че всичко е наред. Най-добрият начин да доставите желязо на тялото си е чрез храните, които консумирате: спанак, тиквени семки, кашу, сушени кайсии, нахут, боб, овесени ядки, месо.

 

Омега-3 мастни киселини

Тези полезни мазнини помагат да регулирате половите хормоните и да увеличите кръвопотока в областта на половата система, с което да улесните зачеването. В периода преди и след зачеването изключете транс мазнините (съдържат се в преработените и пържените храни), намалете наситените мазнини (краве масло и червено месо) и увеличете приема на Омега-3 мастни киселини (ленено масло, зехтин, някои риби като аншоа, херинга и сардини).

 

Фибри

Приемът на богата на фибри храна може да намали риска от развитие на гестационен диабет, както и ще ви държи сити по-дълго време, с което ще избегнете прекомерния прием на калории. Богати на фибри са плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни (овесени ядки, киноа, пълнозърнест хляб), бобови (леща, нахут, фасул).

 

Протеини

Протеините са важна градивна единица на всяка клетка, но някои протеини са по-добри от други. Увеличете консумацията на растителни протеини (ядки, варива, семена) и ако консумирате на чисто месо, без мазнини и отгледано по възможност пасищно.

 

Полезни съвети, ако планирате зачеване:

  • Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци, по възможност сезонни. Те ще ви доставят добри количества от витамини А, С, В, както и минерали като желязо, калций, магнезий, калий и фибри. Постарайте се да ги включвате в менюто си поне 3-4 пъти на ден;
  • Намалете приема на захар. Освен захарта, която се съдържа в плодовете, избягвайте всяка друга, особено рафинираната захар. Според проучвания прекомерният прием на захар намалява шансовете за зачеване, освен това понижава имунитета и увеличава риска от развитие на гестационен диабет;
  • Консумирайте „чиста“ храна – тук говорим, както за храна, отгледана с минимално или никакво количество пестициди, химикали или метали (живак в рибата), така и храна, която е измита и почистена много добре преди консумация. Някои бактерии, които поемаме с недобре сготвената или почистена храна, могат да навредят на плода;
  • Не гладувайте – ако спазвате рестриктивна диета или просто нямате навика да хапвате достатъчно често, се постарайте да промените това, като си осигурявате добро количество храна през деня и избягвате гладуването;
  • Намалете кофеина – въпреки че се смята, че 1-2 кафета на ден не са опасни дори и по време на бременност, прекомерният прием на кофеин може да има негативен ефект;
  • Откажете тютюнопушенето – някои жени чакат да разберат, че са бременни, за да откажат този вреден навик, но той може да намали значително шансовете за зачеване. Освен това пушенето през първите дни от развитието на плода може да доведе до неговите увреждания или развитие на сърдечносъдови заболявания.
  • Ограничете алкохола – редовната консумация на алкохол може да намали шансовете за зачеване, освен това употребата му през първите седмици от развитието на плода може да го увреди, затова е препоръчително, ако планирате зачеване, да се въздържате от употребата му.

 

За финал запомнете, че вашето тяло е първият дом на вашето дете, това е мястото, което ще му предостави първата храна, кислород и любов на света! Погрижете се този пръв дом да бъде чист и изпълнен с любов и спокойствие. Заложете на добра храна и добри мисли!

Write a comment