Здравословни храни – извор на енергия за заетите жени

За никoго не е тайна, че ние майките сме не просто на пълен работен ден, а 24 часа в денонощието се грижим за всички и всичко около нас. И въпреки, че най-добрите стимули са ни любовта към близките същества и тяхното щастие, имаме нужда и от добра храна, която да поддържа енергията и тонуса си на високо ниво.

Въглехидратите и захарите са най-бързите източници на енергия, затова често посягаме към тестени изделия или сладки десерти. Рафинираните захари обаче ни доставят бърза енергия, рязко  и за кратко повишават кръвната ни захар и оттам инсулина, което води до спад в кръвната захар и нова нужда от енергия и глад за „сладко“. Този омагьосан кръг на глад и временна ситост не само поддържа нестабилни енергийните ни нива, кара и да се чувстваме изтощени, но също така води до натрупване на излишни килограми.

За да си набавим здравословни нива на енергия, за да се чувстваме сити по-дълго време и да сме енергични през целия ден, трябва да хапваме храна, чиято енергия да се освобождава бавно и плавно, да ни носи балансирано количество калории, които да се разходваме ефективно през целия ден, за да живеем пълноценно и да имаме сили да посрещнем всички предизвикателства на ежедневието.

Ето кои са едни от най-добрите и полезни източници на енергия, които можем да хапваме през деня и да се чувстваме заредени и тонизирани:

  • Ядки – те са източник на висококачествени протеини, антиоксиданти и есенциални мастни киселини. Консумацията на сурови (предварително накиснати) ядки може значително да подобри дейността на мозъка и физическата ни активност;
  • Пресни сурови плодове – плодовете утоляват ефективно апетита за сладко, когато сме изтощени, като в допълнение с ценните витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които съдържат, се превръщат в чудесна храна за сутрешна закуска и енергиен здравословен старт на деня.
  • Сушени плодове – когато не разполагаме под ръка с пресни сурови плодове, можем да утолим глада за сладко със сушени, като единствено не трябва да прекаляваме с количествата, тъй като концентрацията на захар при тях е по-голяма. Те са чудесен подсладител за десерти, а когато изпитаме глад за сладко, може да го утолим с 1-2 фурми или сушени кайсии или да подсладим с тях неустоимо своето смути.
  • Семена – подобно на ядките и суровите семена съдържат полезни мазнини и са добър източник на протеини. Важно е да се накисват преди консумация, за да се усвояват оптимално от храносмилателната система. Като добавка в смутита, сурови десерти, салати и ястия са отличен източник на енергия.
  • Варива – нахут, боб, леща бавно освобождават енергията и са богати на влакнини, което на свой ред забавя храносмилането и осигурява равномерно снабдяване на организма с енергия.

 

Предлагам ви една изключително семпла рецепта за сурови енергийни барчета, които можете да приготвяте по всяко време със съставки от кухненския шкаф. Това лакомство има редица предимства:

  • Предоставя ви енергия благодарение на ядките и фурмите;
  • Съдържа много полезни фибри, които засищат за дълго и се грижат за стомаха;
  • Утолява глада за сладко и ви дарява доза щастие без да посягате към шоколад или рафинирана захар;
  • Подходящи са дори за бременни и кърмещи майки.

 

Винаги държа в кухненския шкаф сурови ядки и фурми, които са основата на тези барчета. Подправките, които добавям, придават чудесен аромат и вкус и носят допълнителни ползи за здравето.

 

Необходими продукти:

сурови орехи

слънчогледови семена

кокосови стърготини

сушени кайсии

фурми

канела

1 с.л. кокосово масло

 

Начин на приготвяне:

С помощта на кухненски робот смиламе първо сухите съставки.

Добавяме сушените плодове и смиламе отново, докато получим гъста лепкава смес.

Застиламе средна по големина квадратна или правоъгълна тава с падащо дъно (може и кутия за съхранение или обикновена тава) с хартия за печене. Разпределяме сместа така че да покрие равномерно цялото дъно и заглаждаме отгоре с длани или с чаша, като натискаме леко.

Прибираме тавата в хладилника за 4-5 часа или във фризер за 1-2 часа, докато се стегне.

Изваждаме оформения блат върху дъска за рязане и го нарязваме в желаните форми: правоъгълни или квадратни барчета.

Може да ги приберем в кутия с херметическо затваряне и да ги съхраняваме в хладилника до 3-4 дни.

Хапваме всеки път, когато усетим спад в енергията или ни се прияде нещо сладко. Тези барчета носят сладост, чудесни са за споделяне и дори са отлична закуска и за деца, които са захранени с ядки и семена.

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

Write a comment