Какво обядва Ани? Лятно песто с броколи!

Всички познавате моята любов към суровата храна! Също така знаето, че сурови плодове и зеленчуци, според своя цвят, носят редица ползи на организма и колкото по-разнообразни на цвят храни консумираме ежедневно, толкова повече нутриенти приемаме с тях. Чували сте за препоръкта „Eat your rainbow“, която гласи, че за да сме здрави, всеки ден следва да включваме в менюто си плодове и зеленчуци от всички цветове на дъгата.

Днес ще ви обърна внимание на зеления пигмент хлоровил и своя обяд от няколко зелени храни, от които да приготвим порция неутоима зелена магия, гарнирана с хрупкави зеленчукови солетки за разкош!

Зелените на цвят храни помагат да поддържаме нормален алкален баланс в организма. Те подпомагат преноса на кислород в клетките и са изключително богати на ензими и фибри, благодарение на което поддържат чревното ни здраве благодарение на зеления пигмент хлорофил, който е не само мощен антиоксидант, но и притежава структура много близка до структурата на хем-желязото, което позволява на кръвта да транспортира кислород до всяка клетка носи толкова безспорни ползи за човешкото тяло.

Освен богати на фибри, минерали, витамини, антиоксиданти, и бедни на калории,  зелените храни съдържат и всички 8 незаменими аминокиселини.

Броколите са отличен представител на зелените храни, чудесни за консумация, както сурови, така и сготвени. Най-добрият начин да ги консумирате след термична обработка, е на пара. Но днес ще ви предложа и един чудесен начин да им се насладите в сурово състояние.

Към тях ще добавим и босилек, класическа съставка за едно апетитно песто. Това ароматно растение не е просто подправка, а билка с ценни лечебни качества, използвани от народите от древни времена. Съдържащите се в него флавоноиди и летливи масла защитават тялото на клетъчно ниво и действат срещу бактериални инфекции. Също така се използва и за облекчаване на стомашни неразположения и за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Авокадото е още една зелена храна, която ще придаде не само превъзходен кремообразен вид и вкус на ястието, но и ще го обогати с висока доза здравословни мазнини, витамини и минерали. За да приготвите и вие у дома това апетитно песто, ви трябва чопър, силен блендер или пасатор за смилане на съставките. Поднесете го с крекери или сурови солети от тънко нарязани моркови, червени чушки или селъри.

Съставки за 1 порция:

  • Месото на 1 средно голям млад кокосов орех;
  • 5-6 грудки сурово броколи;
  • 1 авокадо;
  • 1 шепа пресен босилек;
  • 1 кубче пресен джинджифил;
  • ½ ч.л. сушен риган;
  • 1 щипка сол;
  • 1 щипка къри на прах;
  • 1 с. л. златно ленено семе;
  • 1 щипка нигела.

Смиламе всички съставки в бледнер или чопът, докато получим хомогенна смес.

Прехвърляме в купа и поднасяме с пръчици сурови зеленчуци: моркови, селъри и/или червена чушка.

Още от неустоимите вкусни, лесни и полезни  сурови рецепти очаквайте в моята книга тази есен!

Защото здравето е вкусно!

 

 

 

 

Write a comment