Закуската на Ани! А вие какво закусихте днес?

Лятото е сезонът на тученицата! 🌱
Не напразно тученницата е наричана Кралицата на плевелите! Още Хипократ е използвал растението за лекарство при гинекологични заболявания и кръвоизливи. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието. Нейното антиоксидантно действие пречиства кръвта и балансира стойностите на кръвното налягане и холестерола. Може би не знаете, но тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите, който е жизненоважен есенциален имуномодулатор и антиоксидант , а количеството на мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина), в нея е 5 пъти повече, отколкото в спанака. Моля, не се учудвайте, но съдържанието им е по-високо дори и от това на някои рибни масла. Опа, издадох ви тайната на своя прекрасен холестерол без да вкуся риба или рибено масло. 😂🙈😂 Опитвам се да ви убедя, че тученицата е чудесен избор при хора с висок холестерол, тъй като високата концентрация на есенциални мастни киселини спомага за пречистване на кръвта, предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки, склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт и инсулт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо. Тученицата съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин, които предпазват организма от вредното действието на свободните радикали и по този начин има протективно действие срещу онкологични заболявания.
Тученицата е шампион по съдържание на витамин Е, 6 пъти повече от спанака и съдържа 7 пъти повече бета каротен в сравнение с морковите. Тученицата е важен източник на комплекс от витамини В като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Съдържа и следи от минерали като желязо, мед, магнезий, цинк, селений, калций, калий, фосфор и магнезий.
Растението е особено полезно за хора с анемия, тъй като е богат източник на мед, а медът cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa чepвeни ĸpъвни ĸлeтĸи.
Аз лично я препоръчвам на дамите и господата, които се стремят към по-фина талия, тъй като, благодарение на наситения си хранителен профил и високо съдържание на фибри, тя е незаменим помощник в битката с излишните килограми.
Разбира се, длъжна съм да предупредя, че тученицата съдържа oĸcaлoвa ĸиceлинa, ĸoятo може да довoде дo oбpaзyвaнe нa ĸaмъни в бъбpeцитe. Ето защо, тученица не се препоръчва за консумация от хора, които страдат от ĸaмъни в бъбpeцитe.
Важно е да знаем, че храненето е наука! Важно е да знаем, че хранената може да бъде наш лек, но може и да ни разболее!
Важно е да знаем как да се храним! Но при най-малките смущения в нашето здраве, е важно да се обърнем към специалист! Важно е да слушаме и разчитаме сигналите на тялото си, няма безпричинна симптоматика! Но превенцията, навременнаа реакция и отстраняването на причинителя на дисбаланаса в човешките системи е най-сигурният начин да съхраним здравето си! Превенцията е по-ефективна от лечението! Нека бъдем осъзнати и не допускаме болестен процес!
И да избираме разумно и отговорно какво поставяме в чинията си!
Ако зареждаме колата си с най-доброто гориво, да направим същото и в тялото си!
Защото здравето отвътре, личи отвън!
А вие какво закусихте днес?

Write a comment