Линия здраве – Сърдечно-съдови заболявания с проф. д-р. Иво Петров

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в световен мащаб. Статистиката е още по-притеснителна в България, където на всеки трима души, двама страдат и/или губят живота си от сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност.

Една от основните причини е атеросклерозата, която се изразява в образуване на мастни отлагания в съдовете, кръвоснабдяващи жизненоважни органи. Заболяването може да се развива дълго, без особена симптоматика, докато не се прояват животозастрашаващи усложнения като остър миокарден инфаркт или мозъчен инсулт.

Това са заболявания, свързани с начина на живот и прогресиращи с годините. Обикновено са обвързани с клинични състояния като метаболитен синдром, наднормено тегло, затлъстяване и засягат най-често мъжете. Рискът за жените се повишава след настъпване на менопауза. Притеснително е, че долната възрастова граница при мъжете, при които се наблюдават сърдечно-съдови заболявания, намалява все повече. Увеличава се броят на младите мъже, които страдат от сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Защо това е така и как можем да се погрижим за здравето на сърдечно-съдовата система ще ни разкаже Проф. д-р Иво Петров, преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България, първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете).

Write a comment