Храни срещу стареене на кожата

Наситената на полезни нутриенти храна може да ни помогне в борбата с редица болестотворни фактори като бактерии, вируси, паразити, свободни радикали, токсини и др., включително и със стареенето. Ключът към младата кожа не се съдържа само в скъпите анти-ейдж кремове или в специалните козметични процедури, които малцина могат да си позволят. Младата кожа е резултат от правилно хранене, което всеки от нас може да си позволи, стига да познава добре храните, полезни за здравето ни.

Когато говорим за млада кожа, имаме предвид гладка и свежа кожа. Основните фактори за това състояние на кожата са образуването на колаген и хидратацията. Колагенът е като лепило, той представлява протеинова структура, която държи клетките на кожата свързани една с друга. Когато клетките са свързани, кожата е гладка и стегната.

Колагенът се състои от аминокиселини: глицин, пролин, лизин и др., които се съдържат в храни, богати на протеини като боб, нахут, леща, грах, бадеми, бразилски орех и семена. За да се образува силен колаген, т.е. здрава връзка между клетките, тези аминокиселини се нуждаят от още вещества като витамин С, желязо, манган и цинк. Кожата ни ще е по-склонна към образуване на бръчки, ако производството на колаген е слабо, а това зависи изключително много от приема на тези вещества. Следователно трябва ежедневно да си ги набавяме основно чрез храната. Най-общо ни трябват:

  • Протеини – преработката на протеините в храносмилателната система води до образуването на аминокиселини. За да поддържаме оптимално производството на колаген, трябва ежедневно да приемаме храни, богати на протеини като всички бобови, семена и ядки. За да получим пълноценен протеин, можем да ги комбинираме със зърнени храни като ориз, просо, амарант, киноа, овес, лимец и др.
  • Витамин С – ключов елемент за производството на колаген. Освен това е мощен антиоксидант и може да предпази кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Добри източници на витамин С са червените чушки, цитрусови плодове, шипка, хинап, тиква, смокини, домати, киви и др.
  • Цинк – изключително важен за клетъчното обновление, зарастването на раните и заличаването на белезите. Не случайно се ползва в редица козметични продукти, както за бебета и деца, така и за възрастни, тъй като подпомага възстановяването на кожата при обрив и подсичане в памперс зоната, намалява възпалението при наличие на акне и защитава кожата от слънчевите лъчи. Съдържа се в храни като тиквени семки, кашу, сусам, какао и др.
  • Желязо – съществен елемент при производството на колаген. Съдържа се в боб, бакла, нахут, кашу, спанак, броколи, коприва, магданоз, лапад, червено цвекло, спирулина и др.
  • Манган – набавяме си го чрез консумация на пълнозърнести храни, кълнове от пшеница, зеленолистни, сушени плодове (кайсии, годжи бери) и др.

Оптималната хидратация на кожата ни е важна за поддържане на нейната еластичност и свежест. За целта трябва да консумираме достатъчно питейна вода и храни с богато водно съдържание като:

  • Краставици
  • Домати
  • Диня
  • Пъпеши
  • Ананас
  • Портокали
  • Броколи
  • Тиквички
  • Целина
  • Праскови

Когато консумираме ежедневно тези храни, според сезона, ние си набавяме не само ценни хранителни вещества, но и цялата вода, съдържаща се я тях.

Но когато говорим за хидратиращи кожата храни, имаме предвид не само тези с голямо водно съдържание, но и тези, които ни предоставят ценни мазнини като омега-3 мастни киселини. Това са полиненаситени мазнини (алфа-линоленова киселина (ALA), докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаеновата (EPA), които освен редица други ползи за целия организъм, се грижат и за хидратация на кожата. Те подсилват бариерната функция на кожата, като не позволяват нейното изсушаване.

Омега-3 мастните киселини предпазват кожата и от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват появата на фини линии, бръчки и пигментация. Благодарение на противовъзпалителните си свойства омега-3 мастните киселини успокояват кожата, предотвратяват дразненето и зачервяванията. Храни, чрез които можем да си ги набавяме ежедневно, са ленено семе, чиа, сусам, авокадо, орехи, листни зеленчуци и др.

За да запазим кожата си максимално млада и стегната, са ни ключово необходими колаген и хидратация. Ако ежедневно консумираме:

  • бобови, варива, семена, ядки, пълнозърнести храни;
  • зеленолистни зеленчуци
  • кръстоцветни зеленчуци
  • плодове и зеленчуци, богати на вода
  • храни, богати на антиоксиданти
  • храни, богати на омега-3 мастни кисели,

имаме много висок шанс да запазим кожата си свежа, стегната и млада за по-дълго време. Хранете се разнообразно, балансирано и осъзнато.

Защото здравето е вкусно и красиво!

 

 

Write a comment