Ферментите – супер храна по време на пости

През втория ден от Рождествените пости ви предлагам  всеки от нас да отдели малко време и да си приготвим истински лек за стомашно-чревния тракт, а именно ферментирали зеленчуци, богати на така полезните про и пребиотици.

Както знаем, всички ферментирали зеленчуци, като кисело зеле и туршии, са неизменна част от зимното меню на българите векове. Ферментацията сама по себе си представлява ефективен метод на съхранение на зеленчуците за студените зимни дни, когато вече няма да имаме налични пресни такива. Но също така, ферментацията е и единственият начин на съхранение на храна, който повишава хранителната й стойсност и носи редица ползи за организма.

В резултат на протичащите ферментационни процеси, зеленчуците не само запазват всички полезни хранителни вещества, но и те стават по-лесно усвояеми, а и се обогатяват с пробиотици. И така получаваме истинска бомба от нутриенти, точно в месеците, когато организмът ни има най-голяма нужда. Освен зеленчуците, можем да консумираме и водата, в която са ферментирали.

Най-полезните ферменти са тези, които са минали естествен процес на ферментация, който включва само вода и сол, без термична обработка. Изключително лесно е да си ги приготвим у дома, не се налага да търсим бидони за зеле или специални съдове. Достатъчни са стъклени буркани, зеленчуци, вода и сол.

За да си приготвите ферментите, ни трябват:

 

 

 

 

 

 

 

  • Сезонни зеленчуци, които можете да смесите по свой вкус и избор – карфиол, корнишони, моркови, червени чушки, зеле, червено цвекло, чесън;
  • Пречистена вода (преварена) и келтска/ хималайска или нерафинирана морска сол – на 1 литър вода се поставя 1 супена лъжица сол;
  • Чисти стъклени буркани с винтова капачка.

Измийте хубаво зеленчуците, почистете ги и ги нарежете на малки парчета, така че да влязат в бурканите. Разтовере в 1 литър вода 1 с.л. сол по избор. Подредете ги вътре и полейте със сместа от вода и сол.

Затворете хубаво бурканите и оставете на хладно място (в шкаф или на балкона). В продължение на 5-6 дни изливайте веднъж дневно водата от бурканите в чист съд и отново я наливайте при зеленчуците, без да изваждате зеленчуците от буркана. Изливате водата, връщате я вътре и отново затваряте хубаво бурканите.

На 6-тия ден пробвайте зеленчуците на вкус. Ако имат приятен леко кисел вкус, а течността е станала леко мътна, значи са готови. Преместете ги в хладилника и ги консумирайте до 1-2 седмици.

Тези ферментирали зеленчуци могат чудесно да заменят салатите с пресни зеленчуци, когато вече такива липсват на пазара. Съветвам ви да консумирате ферментирали зеленчуци всеки ден, например на вечеря, през целия зимен сезон. Така ще помогнете на стомашно-чревния тракт да постигне балансирана микрофлора, което веднага ще повлияе благоприятно и на съпротивителните сили на организма към сезонните вируси и бактерии.

Още вкусни и здравословни идеи за разнообразно и балансирано меню по време на постите очаквайте утре!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment