Постна салата „Здраве“

На третия ден от пречистващите пости ще ви дам идея за една чудесна салата, богата на вкусове и ценни нутриенти. Можете да я използвате като основа и да разнообразявате всеки ден според наличностите в хладилника и кухненските шкафове.

Когато говорим за салати, повечето хора си представят само зеленчуци и не вярват, че могат да се заситят с тях. Но ако добавим в тях кълнове, семена и ядки, авокадо, маслини, ще получим една пъстроцветна, хрупкава и богата на вкусове салата, която ще осигури на тялото ни и добри количества протеини, минерали, витамини и полезни мазнини. Дори не се налага да добавяме зехтин, ядките и семената притежават достатъчно омега-3 мастни киселини и няма нужда допълнитрелно екстрахирана мазнина.

Необходими продукти:

  • 2 листа кейл
  • 1 розов домат
  • 1 добре узряло авокадо
  • 1 шепа кълнове от черна леща
  • 1 шепа слънчогледови семки, предварително изкиснати
  • 2 с.л. черен сусам
  • 1 шепа орехи
  • 2-3 бразилски ореха

Смесваме всички съставки в купа и се наслаждаваме на здравословните им и отлични вкусови качества. След една такава купа със салата ще се почувствате сити, но леки и заредени с много енергия и любов.

Отличен начин да увеличим хранителната стойност на всяка една салата, особено през зимата, когато няма достатъчно пресни продукти, е да добавяме кълнове. По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, присъщи на живите организми. По този начин само за няколко денонощия биологично активните вещества: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла. И най-хубавото е, че много лесно можем да отгледаме кълнове у дома. Повече за ползите от консумацията на кълнове можете да научите ТУК

Продукти и семена за покълване можете да намерите ТУК

Утре ви очаква още една чудесна рецепта, така че бъдете на линия за здравословни идеи с питателна растителна храна!

Защото здравето е вкусно!

Write a comment