Салата кисело зеле, авокадо и червени чушки – Имунитетна бомба здраве!

Знаете колко ценно е киселото зеле?

То съдържа така полезните млечнокисели бактерии, които спомагат да поддържаме баланса на чревната си флора и се грижат за правилното функциониране на храносмилателната ни, а оттам и на имунната ни система.

Но! Добрата новина е, че тези пробиотични бактерии не са единствената полза от консумацията на кисело зеле.

Киселото зеле е богато на витамини А, С, В, К и РР, както и на минералите цинк, калий, калций, манган, желязо и сяра. Ферментацията на зелето помага не само да се запазят тези ценни нутриенти, но и ги прави по-лесно усвоими от организма.

Днес ви предлагам да превърнем киселото зеле в една изумително вкусна и полезна салата, която вярвам ще се хареса на всички, защото е пъстроцветна и богата на вкусове.

Необходими продукти:

  • 3 чаши накълцано кисело зеле
  • 1 добре узряло авокадо, нарязано на парченца
  • 1 с.л. тиквени семки
  • 1 червена чушка, нарязана на парчета
  • 2 с.л. хранителна мая
  • 1 с.л. конопено семе
  • 1 скилидка чесън, пресована

Смесваме всички съставки в купа и поднасяме с любов.

Неслучайно съм кръстила салатата Имунитетна бомба.

Червените чушки 

Едва ли има българска семейство и традиционна нашенска кухня, в която чушката да не присъства почти ежедневно. Обагрени в цветовете на дъгата- червени, жълти, зелени – тези пъстроцветни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие.

Червените чушки са особено богати на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове.

Червените чушки съдържат повече от 200 процента от дневния ви прием на витамин С. Освен че е мощен антиоксидант, витамин С помага за правилното усвояване на желязото. Също така червените зърна от чушки са пълни с антиоксиданти, които в съчетание с  антиоксидантните витамин А и С създават страхотен антиоксидантен капацитет, а с ликопен в сместа  – червеният пипер се превръща в първокласна суперхрана.

В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин който не само регулира киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси, но също така спомага за ускоряване на метаболитните процеси в организма и с голям успех се прилага при  хората, които се опитват да се преборят с излишните килограми.

И нещо съвсем не маловажно! Статистика на Световната здравна организация сочи, че в страните,  с най-висока консумация на люти чушки, процентът на починалите от ракови заболявания хора е по-нисък. Онкопротективният ефект на капсаицина се потвърждава от проучване на изследователи от Нотингамския университет, проведено неотдавна посочва, според което капсаицинът може да се откаже ключов алкалоид в борбата с онкологичните заболявания.

Чесънът е друга ценна храна за зимния сезон, която ни пази от болестотворни агенти, защото съдържа алицин. Това е антибактериално и противогъбично вещество, което се активира в момента, в който го нарежем или смачкаме. Затова е много полезно да го добавяме суров в салати и ястия. Ако ни пречи острият му аромат, може да го комбинираме с пресен магданоз, който ще освежи дъха ни след хранене.

Кои са най-общо ползите от консумация на чесън?

  • Чесънът помага за регулиране нивата на кръвната захар;
  • Чесънът е мощен антиоксидант;
  • Чесънът подобрява холестеролния метаболизъм и липидите в кръвта;
  • Чесънът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, като способства за разграждане на атеросклеротичната плака от стените на артериите и разрежда кръвта;
  • Чесънът подпомага когнитивните функции;
  • Чесънът засилва имунната система;
  • Чесънът притежава противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни свойства и е особено ценен съюзник в борбата в вируси, бактерии и патогени;
  • Чесънът подобрява чернодробната функция.

Вярвам, че напълно успях да ви убедя да опитата тази вкусна и полезна есенна палитра от нутриенти!

Още лесни, достъпни и изключително полезни идеи за разнообразяване на постната трапеза очаквайте и през уикенда!

Защото здравето е вкусно!

 

 

Write a comment