Знаете колко ценно е киселото зеле?
То съдържа така полезните млечнокисели бактерии, които спомагат да поддържаме баланса на чревната си флора и се грижат за правилното функциониране на храносмилателната ни, а оттам и на имунната ни система.
Но! Добрата новина е, че тези пробиотични бактерии не са единствената полза от консумацията на кисело зеле.
Киселото зеле е богато на витамини А, С, В, К и РР, както и на минералите цинк, калий, калций, манган, желязо и сяра. Ферментацията на зелето помага не само да се запазят тези ценни нутриенти, но и ги прави по-лесно усвоими от организма.
Днес ви предлагам да превърнем киселото зеле в една изумително вкусна и полезна салата, която вярвам ще се хареса на всички, защото е пъстроцветна и богата на вкусове.
Необходими продукти:
- 3 чаши накълцано кисело зеле
- 1 добре узряло авокадо, нарязано на парченца
- 1 с.л. тиквени семки
- 1 червена чушка, нарязана на парчета
- 2 с.л. хранителна мая
- 1 с.л. конопено семе
- 1 скилидка чесън, пресована
Смесваме всички съставки в купа и поднасяме с любов.
Неслучайно съм кръстила салатата Имунитетна бомба.
Червените чушки
Едва ли има българска семейство и традиционна нашенска кухня, в която чушката да не присъства почти ежедневно. Обагрени в цветовете на дъгата- червени, жълти, зелени – тези пъстроцветни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие.
Червените чушки са особено богати на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове.
Червените чушки съдържат повече от 200 процента от дневния ви прием на витамин С. Освен че е мощен антиоксидант, витамин С помага за правилното усвояване на желязото. Също така червените зърна от чушки са пълни с антиоксиданти, които в съчетание с антиоксидантните витамин А и С създават страхотен антиоксидантен капацитет, а с ликопен в сместа – червеният пипер се превръща в първокласна суперхрана.
В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин, който не само регулира киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси, но също така спомага за ускоряване на метаболитните процеси в организма и с голям успех се прилага при хората, които се опитват да се преборят с излишните килограми.
И нещо съвсем не маловажно! Статистика на Световната здравна организация сочи, че в страните, с най-висока консумация на люти чушки, процентът на починалите от ракови заболявания хора е по-нисък. Онкопротективният ефект на капсаицина се потвърждава от проучване на изследователи от Нотингамския университет, проведено неотдавна посочва, според което капсаицинът може да се откаже ключов алкалоид в борбата с онкологичните заболявания.
Чесънът е друга ценна храна за зимния сезон, която ни пази от болестотворни агенти, защото съдържа алицин. Това е антибактериално и противогъбично вещество, което се активира в момента, в който го нарежем или смачкаме. Затова е много полезно да го добавяме суров в салати и ястия. Ако ни пречи острият му аромат, може да го комбинираме с пресен магданоз, който ще освежи дъха ни след хранене.
Кои са най-общо ползите от консумация на чесън?
- Чесънът помага за регулиране нивата на кръвната захар;
- Чесънът е мощен антиоксидант;
- Чесънът подобрява холестеролния метаболизъм и липидите в кръвта;
- Чесънът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, като способства за разграждане на атеросклеротичната плака от стените на артериите и разрежда кръвта;
- Чесънът подпомага когнитивните функции;
- Чесънът засилва имунната система;
- Чесънът притежава противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни свойства и е особено ценен съюзник в борбата в вируси, бактерии и патогени;
- Чесънът подобрява чернодробната функция.
Вярвам, че напълно успях да ви убедя да опитата тази вкусна и полезна есенна палитра от нутриенти!
Още лесни, достъпни и изключително полезни идеи за разнообразяване на постната трапеза очаквайте и през уикенда!
Защото здравето е вкусно!