Както вчера споделих, имах малко кестени и ей така реших, вкусен пай от кестени си сътворих!
Това есенно неустоумо есенно вълшебство е невероятна, ароматна и най-вече здравословна наслада за сетивата и душата.
А най-добрата новина е, че се приготвя се изключително лесно, не изисква много специални съставки и е чудесен, както за ежедневното ни меню, така и ако имаме повод за празнуване.
За мен лично най-голямото предизвикателство бе да обеля кестените!
А ето и необходимите продукти:
- 2 чаши сварени кестени
- 1 чаша фурми
- 1 чаша орехи
- 1 с.л. канела
- 2 с.л. брашно от рожков
- 2 с.л. бадемов тахан
Смиламе в блендер или кухненски робот съставките и разпределяме върху дъното на тавичка, оставяме в хладилник няколко часа, за да стегне.
Отгоре, за разкош, поръсваме с орехи и канела.
Неслучайно ви предлагам да опитате този пай с кестени! Моята цел както винаги е да докажа, че вкусната здравословна храна е мисия възможна у дома!
Кестените притежават удивително много полезни вещества, които не се губят при термична обработка. В техния състав влизат много микроелементи, витамини, антиоксиданти и фибри. Именно фибрите са изключително полезни за стомашно-чревния тракт и служат като ефективна превенция срещу констипация, подуване, възпаления и нарушения на чревната перисталтика.
Кестените са храна за мозъка! Те са отличен източник на витамини от група В (фолиева киселина, рибофлавин, тиамин), които участват в поддържането на неврологичните и когнитивните функции на мозъка. Освен това, съдържащият се в тях калий, подобрява микроциркулацията на кръвта и оросяването на мозъка. Хапвайки по-често кестени, може да ни направи по-концентрирани и да подобри паметта ни.
Още една причина да избера кестени в момент, в който се възстановявам от фрактура на кост, е фактът, че те подобряват костната плътност, благодарение на съдържащите се в тях магнезий и мед. Това са важни за здравето на костите химични елементи.
Друг ценен елемент в кестените е манганът. Той има уникалните функции да неутрализира свободните радикали и да забавя процесите на стареене. Освен това намалява склонността на тромбоцитите да се слепват и да образуват тромби. Всичко това има важна роля в превенцията на онкологични и сърдечносъдови заболявания.
Канелата е една от най-използвани подправки през този сезон, не само, защото е изключително ароматна и придава невероятен вкус на ястията, но и защото носи огромни здравословни ползи за организма, познати на народите от дълбока древност. Истинска супер храна, чиито лечебни свойства са толкова големи, че ни е необходима само 1 лъжички от подправката на ден. Тя съдейства за намаляване на нивата на кръвната захар. Редица научни изследвания са доказали положителния ефект на канелата върху инсулиновата чувствителност, може да предотврати инсулинова резистентност и да помогне за предотвратяване развитието на диабет тип 2.
Канелата е изключително богата на антиоксиданти, които са ни необходими, за да предотвратим клетъчното увреждане от свободните радикали в тялото ни и да намалим риска от развитие на онкологични заболявания.
Като подправка тя не само подобрява вкусовите качества на храната, но и храносмилането. Освен това може да помогне за отслабването, като намали апетита за сладко и регулира кръвната захар. Така няма да изпитвате рязък глад за сладко скоро след като сте се нахранили.
Чай с канела е класика за справяне с настинки и грип през зимата. Подправката подпомага работата на имунната система и има антимикробно действие.
И за финал сладките и сочни фурми, които са чудесна съставка в десерти, заместваща рафинираната захар. Те не само доставят сладост, но и редица ползи за тялото. Фурмите имат високо съдържание на захари, които обаче се усвояват лесно и се използват от организма за енергия. Вместо чаша кафе може да си приготвите зелено смути с няколко фурми.
С богатото си съдържание на фибри фурмите подпомагат стомашно-чревната функция и регулират изхожданията. Разтворимите фибри в тях представляват храна за чревните бактерии и така увеличават количеството на полезните бактерии в червата и спомагат за превенция развитието на рак на дебелото черво.
Фурмите са ценен източник на калций и фосфор, които на свой ред са важни за здравето на костите. Фосфорът е нужен за растежа, поддържането и възстановяването на всички клетки и тъкани в тялото. Той допринася за усвояването на други минерали и витамини като витамин D, цинк, йод и магнезий. Калцият на свой ред има важна роля в правилното функциониране на костната система, сърцето, нервите, мускулите и други системи на тялото. Фурмите съдържат мед, магнезий, селен и манган, които също са важни за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза.
И така с този неустоим пай с кестени аз доставям на тялото си не просто сладости, но и здраве на всички клетки, тъкани и кости.
Защото здравето е вкусно!