Ползите от йога за децата

Йога е една от най-древните практики за поддържане здравето на тялото, ума и психиката. Някои от нас си представят йога като съвкупност от медитации, дихателни практики и недостъпни сложни асани, които никога няма да успеем да направим и дори и отказват да се докоснат до древното учение за здраве.

Трябва да знаем обаче, че йога е изключително полезна и подходяща за всички възрасти и за хора с всякакви физически възможности, като асаните и дихателните практики варират по степен на своята трудност и сложност, но всички те оказват невероятен терапевтичен ефект на тялото, ума и душата. Йога могат да практикуват всички – от малки бебенца до нашите баби и дядовци! Но днес ще се фокусирам върху ползите от йога за деца.

За мен йога е любов! Обичам да цитирам известният учител по йога Ганга Уайт „В действителност йога не отнема време – тя дава време.“

Йога за деца е вълшебна магия, в която под формата на забава и игра работим с детското тяло в дълбочина на физическо, емоционално и психично ниво.

Йога действа на всички системи и органи в тялото и всяка асана (поза) стимулира техните функции. За разлика от всяка друга двигателна активност, йога не е спорт, а цялостна философия за здраве. На чисто физическо ниво предимството й пред всеки друг спорт е това, че едновременно с увеличаване на силата и издръжливостта се подобрява и гъвкавостта. Гръбначният ни стълб и всички мускули, хрущяли, стави, сухожилия в тялото ни се нуждаят от движение, което подпомага снабдяването им с есенциални хранителни вещества. Когато не се движим и не се грижим за тялото си, това води до липси и дефицити на хранителни вещества и съответно по-бързо износване. Един от най-добрите начини децата да поддържат гърба, мускули, стави и сухожилия в добро здраве е да практикуват йога. Чрез всички усуквания и наклони напред и назад в йога асаните, ние поддържаме доброто кръвоснабдяване, а оттам и доброто здраве и гъвкавост на ставите и хрущялите, а също и дисковете на гръбначния си стълб.

Йога подпомага цялостното развитието на двигателно-опорния апарат на децата, предпазва ги от поява на гръбначни изкривявания, а ако вече са налице такива, подпомага тяхната корекция.

Предимствата на йога за малчуганите наистина са многобройни!

Като започнем от подобряване на стойката, справяне с гръбначни изкривявания, тонизиране на мускулатурата, можем да стигнем чак до подобряване на имунитета, чревната перисталтика и емоционалния статус и способност за концентрация на детето.

Йога стимулира всяка система в тялото и може да се окаже мощен инструмент за повишаване съпротивителните сили на организма, подобряване функционирането на дихателната, храносмилателната, сърдечно-съдовата и отделителната системи. Действайки върху нервната система, тя спомага за подобряване на емоционалното състояние на децата, намалява тревожността, безсънието, нервната възбудимост.

Чрез работа върху баланса и гъвкавостта йога повишава самооценката и самочувствието на децата. Помага на децата да осъзнаят по-дълбоко способностите и огромния потенциал на своето тяло. Помага им да се фокусират, подобрява запаметяването и концентрацията. Помага на децата да придобият усет за самодисциплина и подобрява способността им да взимат рационални решения.

Йога за деца е не само полезна, но и много забавна. Асаните са представени като последователност от упражнения, акомпанирани от разкази и песни, целящи децата да се забавляват. Това води до мигновено подобряване на настроението и зарежда децата с много положителни емоции.

В своята практика съм работила с много деца, успях да запаля любовта към йога и в двете си пораснали деца! Сега нямам търпение и третото ми детенце – 5-месечната принцеса- да порасне, за да ми партнира в едни от любимите ми практика Йога „Мама и аз“.
Като майка на три деца, като йога преподавател и като физиолог, мога с чисто сърце да твърдя, че е добре да докоснем до йога всяко дете, за да здраво, будно, умно и щастливо то расте!

В началото на идната година предстои старта на йога практиките за деца в моето студио ВитаЯна, разделени според възрастта:

  • „Мама и аз“ за бебенца и деца от 6 месеца до 4 години
  • Йога за деца над 4 години

 

Write a comment