Ако рибата не ни е много на душата, да празнуваме Никулден с постна наслада за сетивата

Всяка година традицията повелява да отбележим Никулден с традиционно с шаран на празничната трапеза! Това е един от дните по време на постите, в който е разрешена консумацията на риба. Но хората като мен сядат на трапезата всеки ден с постни блюда. Така че днес ще ви предложа едно също толкова изкусително ястие: Свежи „трюфели“ със сушени домати.

 

Необходими продукти:  

  • ½ чаша изкиснати бадеми
  • 1 с.л. пълнозърнест сусам
  • 1 с.л. ленено семе
  • 1 чаена лъжица чесън на прах
  • сол и червен пипер на вкус
  • 1/2 чаша сушени домати
  • 1.5 супена лъжица органично тахини
  • 1 супена лъжицанарязан пресен босилек
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 2 супени лъжици лимонов сок

 

Смиламе всички съставки в блендер и оформяме топчета.

Украсяваме ги с няколко цели бадема и сусамови семенца.

Получават се изключително ароматни, питателни и апетитни „трюфели“, богати на редица ценни хранителни вещества, но и много атрактивни за поднасяне на празничната трапеза.

Ако си мислите, че рибата е основен източник на протеини и на полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, вижте само какво притежават следните съставки в тези свежи трюфели:

Бадемите са едни от любимите ми ядки, защото съдържат голямо количество антиоксиданти, полезни мазнини, протеини и фибри, а същевременно са бедни на въглехидрати. Това ги прави отлична храна, ако спортувате и постите.

Но те са чудесно средство и за поддържане здравето на сърдечносъдовата система, защото съдържат ценния витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който предпазва клетъчните мембрани от натрупаните в организма токсини. Витаминът участва в синтеза на хемоглобин, в растежа на клетките и в транспортирането на кислорода в тях. Открита е и връзка между редовната консумация на бадеми и намаляване нивото на хомоцистеина, чиито високи нива спомагат натрупването на мастни плаки в артериите.

Линоловата и линоленовата киселини, които се съдържат в бадемите, имат важна противовъзпалителна функция. Освен това помагат за намаляване нивата на лошия холестерол и подобряват здравето на кожата и косата.

Сушените домати са чудесен начин да запазим редица от ценните хранителни свойства на този незаменим сочен плод и да му се наслаждаваме и през студените месеци. По време на процеса по дехидратация на доматите се губи съдържащата се в тях вода, но голяма част от ценните витамини, минерали и антиоксиданти се концентрират. Основният сред тях е ликопенът, за който се знае, че намалява вредното влияние на свободните радикали, предпазва кожата от слънчевите лъчи и забавя стареенето на клетките. Според учени именно сушените домати са най-добрият източник на ликопен. Това се дължи на бионаличността или количеството вещество, което може да бъде усвоено ефективно от организма. Сушените на слънце домати имат по-висока бионаличност на ликопен от пресните или консервираните домати.

Сушените на слънце домати са пълни с витамин С, който е ключов за поддържане на имунитета ни. Само 100 грама сушени домати съдържат повече от 40% от дневния препоръчителен прием на диетични фибри, които са ценни за оптималното функциониране на червата и предотвратяване на констипация и други неразположения.

Сусамът е друга на пръв поглед обикновена храна, която обаче ще ви зашемети със своите ползи. Тези малки семенца са пълни с минерали, витамини, антиоксиданти, фитостероли, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Само около 35 грама сусам дневно ни осигуряват над 1/3 от нужния ни калций. Така че това е една чудесна храна за всички, които спазват пости, веган или безмлечна диета.

Сусамът съдържа две уникални по рода си съставки: сезамин и сезамолин. Те имат способността да понижават нивата на холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът предпазва черния дроб от оксидативен стрес.

Не случайно се препоръчва консумацията на сусам при наличние на остеопороа.

Опитайте тази свежа рецепта и ще останете приятно очаровани!

Защото здравето е вкусно!

 

 

Write a comment