Ани и нашето 6 месеца ексклузивно кърмене

Преди почти 6 месеца на бял свят се появи нашата така трепетно дългоочаквана трета рожба Анна.

За трети пореден път имах щастието да даря живот и да изпитам нааай-голямото щастие на света! След 9 месеца да прегърна в обятията си своето  трето детенце.

Въпреки оперативното раждане, което се наложи по ред медицински индикации, положих всички усилия, за да стимулирам веднага лактацията и Ани да поеме от така ценната коластра. Докато бях в реанимация цедях кърма и така през първите 24 часа от своя живот Ани бе изцяло на кърма и не е консумирала вода и сухо мляко. Когато ме изведоха от реанимация Ани засука без проблем и така вече почти 6 месеца я храня ексклузивно само и единствено с кърма.

Въпреки  съмненията на повечето лекари, относно пълноценността на моя изцяло растителен начин на хранене,  Ани се развива повече от задоволително и за почти 6 месеца достигна тегло от 3 .000 до 8.000 килограма и ръст от 50 до 71 см., а сега излязоха и първите ни кръвни изследвания и малката госпожица има хемоглобин 119 и желязо в норма! Никакви следи от дефицити и анемия!

До броени дни ни предстои захранване, още един  изключително вълнуващ етап от развитието на моята Ани, но преди това исках да ви разкажа малко повече за кърменето и как аз лично успявам да стимулирам лактацията и улеснявам ежедневието си на работеща мама.

Тъй като в момента пиша своите две дисертации, работя с клиенти, водя своите практики, а вече и своето предаване Линия здраве, още преди раждането, започнах да проучвам наличните на пазата помпи за кърма, като бях решила да взема електрическа, за да минимизирам усилията и времето, необходимо за стимулация и изцеждане на гърдите. Много хора ми препоръчаха марката Medela, но специалистите от toys.bg финално наклониха везните, разяснявайки ми подробно всички предимства на уреда. И така аз се спрях на двуфазната електрическа помпа за кърма Medela Swing Flex.

Тази помпа ми позволява бързо и комфортно да изцеждам кърма, като за максимално удобство си взех и бюстие за лесно изцеждане, което освобождава ръцете ми и така мога да се храня, да работя на компютър и най-вече да гушкам своята рожба, докато й осигурявам храна за часовете, в които няма да съм близо до нея.

За мен е изключително важно да съм до малката Ани във всеки възможен момент, когато е тревожна, неспокойна или когато просто желае компания. Не е лесно да се съвместява майчинство и работа, но на мнозина майки ни се налага ежедневно, така че съм благодарна, че има подобни уреди, които ни спестяват усилия и време.

Аз работя ежедневно и честоотсъствам от дома за по няколко часа и се налага да оставям мъничката Ани на грижите на нейната прекрасна детегледачка. . С помощта на Medela Swing Flex  успявам да изцеждам достатъчно количество и да съхранявам кърма за случаи, в които би могла да ми е от спешна необходимост. Слава Богу, имам достатъчно кърма за да обезпеча хранителните нужди на Ани и за съхранение за по-дълго при необходимост от резерв.

За да поддържам лактацията ежедневно консумирам и класическия чай за стимулация на лактацията от органичен анасон, сминдух и копър, които имат и позитивен ефект върху стомашно-чревния тракт на бебето. За щастие Ани е спокойна и нямаше сериозни колики, което смятам се дължи в голяма степен и на моя начин на хранене и на всички мерки, в които взех за култивирането на нейния микробиом по време на бременността и след раждането.

Менюто ми ежедневно включва голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, семена, ядки, варива и кълнове, с които си набавям всички необходими хранителни вещества, така че да не пострадам от дефицити след бременността и по време на кърменето. А то ще бъде дълго, така както го планирам аз, тъй като майчината кърма осигурява не само ценни хранителни вещества за детето, но и антитела. Макар и около 6 месечна възраст бебето да се нуждае от допълнителни хранителни вещества освен кърмата,  майчиното тяло продължава да произвежда кърма с големи количества антитела и мазнини, които не само защитават незрялата все още имунна система на детето, но обезпечават основните нужди от енергия за растеж и развитие до първата година от живота на бебето.

И тъй като аз съм привърженик на тезата „Under one food is just for fun“, за Ани кърмата си остава основен енергиен източник до навършване на една годинка, а всички храни, с които стартираме захранването са просто, за да опознае различните вкусове и текстури на храната и да възпитаме храносмилателната система и ензими да се справят с храносмилането на твърда  храна.

Ако имате интерес към процеса на захранване водено от бебето, следете всички мои нови публикации с хаштаг #АниСеХрани, тъй като ще ви споделям подробности, съвети и полезна информация.

Защото здравето е вкусно от най-ранна детска възраст!

Write a comment