Накисване ядки, семена, варива! Как, защо, кога?

Защо да накисваме ядките, варивата и семената?

Суровите ядки и семена са едни от най-полезните източници на протеини, минерали и витамини. Но трябва да знаем, че те съдържат вещества антинутриенти, инхибиртори, които няма да ни позволят да усвоим оптимално полезните в тях нутриенти.

Това не засяга само ядките и семената. Варивата и зърнените храни също съдържат вещества, чието предназначение е да ги предпазват от неблагорпиятното влиянието на външни  природни фактори и да ги съхраняват, докато попаднат в почвата, където следва да се развият в ново растение. Ние хората, обаче, не само не се нуждаем от тези вещества, но те въпрепятсват тялото ни да извлече максимална полза от храната.

Това са ензимните инхибитори и фитиновата киселина.

Ензимните инхибитори служат за предпазване на семената в почвата от изгниване преди да настъпи подходящият момент за покълване. Но съшо така пречат и на нашите тела да  усвоят  есенциалните нутриенти от храната максимално ефективно по време на храносмилане.

Фитиновата киселина е реактивна съставка, чиято цел е да осигури на семената необходимите им хранителни вещества за оцеляване. По време на храносмилането тя се свързва с важни минерали като желязо, калций, магнезий и др., поради което ние не получаваме нищо от тях.

По този начин ензимните инхибитори и фитиновата киселина пречат на нашите тела да усвояват пълноценно храната и дори могат да доведат до хранителни дефицити и неприятни симптоми като газове, подуване и стомашен дискомфорт.

Но не се притеснявайте, защото решение има!

Накисване!!!

Когато накиснем семената и ядките, фитиновата киселина се отделя във водата, а ензимните инхибитори се неутрализират. Но това не е единствената полза от дейността – водата активира ядките и семената, подготвя ги за покълване. Това означава, че се повишават всички хранителни вещества и ние ги усвояваме пълноценно. Освен това накисването на зърна, съдържащи глутен, помага за улесняване неговото усвояване от организма.

Снимка: istock

 

Водата, в която са киснали семената, варивата и ядките, се изхвърля, защото в нея са се отделили всички ненужни вещества, както и повечето токсини, ако има такива в храната. Сами виждате, че накисването всъщност има повече ползи. Но всичко това работи, ако спазваме няколко прости правила:

 • Зърнени, ядки и семена се накисват в хладка вода, докато варивата се накисват в топла вода;
 • Водата, която добавяме, трябва да покрива семената и варивата с поне 5-6 пръста отгоре, защото голяма част от тях набъбват от нея;
 • Всяка храна се накисва за определен период от време, който е необходим за нейното активиране и за отделянето на ненужните вещества (виж таблицата);
 • Има препоръки към водата да се добавят оцет или сода, които ускоряват процеса по отделяне на антинутриентите;
 • След като мине необходимото време за накисване, изплакваме старателно семената, ядките и варивата;
 • Водата, в която са киснали храните, се изхвърля;
 • Изкиснатите ядки, семена, варива следва да консумираме веднага, да сготвим или да ги добавим към салата, ястие или десерт.

Таблица: Препоръчително време за накисване на различните видове храни:


Някои семена и ядки не се накисват!

Това са:

 • Бразилски орех,;
 • Макадамия;
 • Фъстък;
 • Шам фъстък
 • Чиа;
 • Конопено семе.

Относно ядките, винаги препоръчвам суровата им консумация след накисване. Печените ядки не са нито полезни, нито здравословни, тъй като при нагряване съдържащите се в тях полезни мазнини се видоизменят, усвояват се по-трудно от организма и дори биха могли да станат канцерогенни.Да не забравяме, че обикновено са гарнирани обилно със сол и то, най-често, рафинирана!

Може би ви изглежда трудно да чакате всички тези часове за накисване на ядките, семената и варивата, но моят съвет е да планирате предварително менюто си за седмицата и така ще знаете какво и кога трябва да накиснете и следвайки таблицата, ще имате винаги под ръка активирани семена, ядки, варива или зърна.

Сега, когато знаете тайната за оптимално усвояване на хранителните вещества от тези растителни храни, можете да им се наслаждавате пълноценно.
Защото здравето е вкусно!

Write a comment