Как да отслабваме здравословно и защо диетите не действат

Една от най-често срещаните грешки, които наблюдавам при хората, обръщащи се към мен за съвет, е спазването на драстични диети за отслабване и залитането по модерни, но крайно неподходящи за тях хранителни режими.

Първо, трябва да знаем, че човек не е създаден да живее в ограничения и лишения. Рязката редукция на калорийния прием е не само неустойчива във времето, но и може да доведе до сериозни хормонални смущения и развитие на редица заболявания.

Драстичните краткотрайни диети може да имат бърз ефект, но той е временен и след като човек се върне към стандартните си хранителни навици, наблюдава т.нар. йо-йо ефект или бързо възстановяване на килограмите. Това е напълно нормално и се дължи на функцията на хипоталамуса, който регулира телесното тегло чрез т. нар. „weight set point“. Това означава, че независимо от начина ни на хранене, теглото ни е относително устойчиво във времето.

Разбира се, ако системно калорийният ни прием надвишава калорийния разход, теглото постепенно ще се покачва. И обратното, ако системно споддържаме калориен дефицит,  теглото ще се редуцира.

Но това е при условие, че човек не страда от хормонални смущения. За съжаление все по-често се срещам с хора, които страдат именно от хормонален дисбаланс, който пречи на опитите им да редуцират излишното си телесно тегло.

При наличието на хормонални смущения сам по себе си хранителният режим и калорийният прием не пряко корелират в телесното тегло. Това означава, че при забавен метаболизъм дори и силно рестриктивната диета трудно ще доведе до загуба на телесно тегло. Тогава се налага регулация на метаболизма и възстановяване на хормоналния баланс, за да се постигне и корекция на теглото.

От друга страна всички драстични диети са свързани с висок синтез на хормони на стреса, ендорфини, кортизол, които водят до покачване нивата на глюкоза в кръвопотока, оттам по-висок синтез на инсулин. Инсулинът е анаболен хормон, системните му високи нива в кръвта водят от една страна до натрупване на абдоминална мастна тъкан или т.нар. централно напълняване около корема, а в дългосрочен план до развитие на състояние като инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Така че трупането на излишно телесно тегло не винаги се дължи на прекомерен калориен прием. В работата си с клиенти, които срещат трудности в редуцирането на телесното тегло, аз винаги препоръчвам изследване на серумните нива на някои хормони, защото те имат съществена роля и влияние върху метаболизма. Накратко, хормоните са важни химикали в нашето тяло, чиято функция е да регулират дейността на различни органи и системи. Те отговарят за почти всеки телесен процес, включително за метаболизма, за чувството за глад, ситост и оттам за трупането на килограми.

Ето кои хормони имат най-голяма връзка с телесното тегло:

Кортизол, Инсулин, Естроген, Лептин, Грелин и др.

Ноо, за тях ще ви разкажа утре!

 

 

Write a comment