От кои хормони пълнеем?

Днес ще ви разкажа за два от човешките хормоните, от които можем дда пълнеем.

Кортизол

Кортизолът се синтезира от надбъбречните жлези и е известен като хормона на стреса. По време на стрес този хормон предизвиква увеличаване на сърдечната честота и нивата на енергия. Освобождаването на кортизол, заедно с хормона адреналин, обикновено се нарича реакция „борба и бягство“. Въпреки че е важно тялото да отделя кортизол в опасни ситуации, хроничните високи нива могат да доведат до много здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет, ниски нива на енергия, високо кръвно налягане, нарушения на съня и наддаване на тегло.

Освен това, някои житейски навици като късно лягане, хроничен стрес и висок прием на храни с висок гликемичен индекс могат да допринесат за високите нива на кортизол. Затлъстяването не само повишава нивата на кортизол, но високите нива могат също да причинят наддаване на тегло, създавайки отрицателна обратна връзка.

За да контролираме по-добре нивата на кортизол в кръвта, следва да подобрим житейските си навици, в това число да подобрим съня си, като качество и дължина, да тренираме редовно, да намалим стреса, да си почиваме по-често и не на последно място да се храним балансирано. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на добавени захари, рафинирани зърнени храни и наситени мазнини могат да доведат до по-високи нива на кортизол.

Инсулин

Инсулинът се синтезира от панкреаса и при здрави индивиди насърчава съхранението на глюкоза или захарта, която получаваме от храната, в мускулите, черния дроб и мастните клетки за по-късна употреба. Тялото отделя инсулин в малки количества през целия ден и в по-големи количества след хранене. След това този хормон прехвърля глюкозата от храната в клетките ни за енергия или за съхранение, в зависимост от текущите нужди на тялото.

Инсулинова резистентност за съжаление е доста често срещано състояние, при което рецепторите за инсулон губят своята чувствителност. Това състояние води до висока кръвна захар, тъй като инсулинът не може да транспортира глюкозата в клетките. Високата кръвна захар кара панкреаса да произвежда още повече инсулин в опит да засили абсорбцията на глюкоза. Инсулиновата резистентност е свързана със затлъстяването, което от своя страна може да доведе до други състояния, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Високите нива на инсулин сигнализират на тялото да съхранява повече мазнини, особено около коремната област. Тази конкретна мазнина е опасна за здравето и може да причини мастно чернодробно заболяване и повишени нива на възпаление. Това може да доведе до много сериозни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

Високите триглицериди, форма на холестерол, е една от причините за инсулинова резистентност, допринасят значително за сърдечно-съдовите заболявания. Коремните мазнини от своя страна също освобождават по-високи нива на триглицериди в кръвта, така че се нанасят двойно поражение. Двете най-често срещаните причини за инсулинова резистентност са храненето с високо съдържание на преработени храни и захари, както и липсата на достатъчно упражнения. Лошото хранене не само води до затлъстяване, но също така създава дисбаланс в здравето на чревния микробиом.

Инсулиновата чувствителност може да се разглежда като противоположност на инсулиновата резистентност. При нея клетките са чувствителни към инсулин. За да поддържаме оптимални нива на инсулин, трябва да подобрим навиците си и да поддържаме чувствителността на тялото към инсулин. За целта е важно да се движим и да тренираме редовно. Упражненията, както с висока, така и с умерена интензивност, са отлично средство за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на инсулиновата резистентност.

Друг фактор, който влияе на инсулиновата чувствителност е сънят. Липсата на достатъчно сън или липсата на качествен сън са свързани със затлъстяване и инсулинова резистентност, затова е важно да си лягаме рано и да си набавяме достатъчно почивка през нощта.

Храната е ключова детерминанта и влияе върху хормоналния баланс. Разнообразната и балансирана диета с превес на пресни плодове и зеленчуци, пълноценни белтъци и въглехидрати, полезни мазнини и особено омега-3 мастни киселини, могат значително да подобрят чувствителността на тялото към инсулина и способността му да регулира усвояването на захарта. От друга страна е важно да намалим приема на наситени и трансмазнини, пържени и пакетирани храни, както и всички преработени храни, съдържащи изкуствени съставки. Въглехидратите с висок гликемичен индекс следва да се редуцират или дори да се изключат от менюто за сметка на тези с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения.

А утре ще ви разкажа за още няколко хормона, които водят до наднормено тегло и затлъстяване.

 

Write a comment