Кои фактори на околната среда могат да доведат до напълняване?

Околната среда, в която живеем днес, изобилства от висококалорични леснодостъпни, евтини и разнообразни храни, които за съжаление са високо преработени и съдържат оскъдни или дори никакви нутриенти. Когато в диетата ни преобладават такива храни, рискът от натрупване на излишни килограми расте. Ако добавим към това и липсата на достатъчно движение, с което да изгорим тези калории, нещата стават още по-сериозни. Целодневната работа пред компютър, придвижването с автомобил, използването на ескалатори и асансьори, заседяването пред телевизора през почивните дни са все фактори, които предразполагат не само към нежеланото напълняване, но и към затлъстяването.

Най-общо първият фактор, който може да доведе до натрупване на излишни килограми, е калорийният излишък или приемът на повече калории, отколкото тялото изразходва. Работата ни, телевизорът и висококалоричната, често обилна  храна са сред основните виновници, но не само.

Стресът е друг фактор, който може да отключи процеса по натрупване на нежелано телесно тегло. Хроничният стрес, или така нареченият дистрес, може да повлияе съществено на чувството за глад и ситост, да влоши храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Забързани и затрупани от работа, често се храним на крак, бързо и неосъзнато, приемаме храна с ниска нутриентна стойност, която ни носи изобилие от калории, но  реално не храни тялото на клетъчно ниво.

Като към ежедневния перманенетен стрес добавим и сериозните негативни преживявания (раздяла, катастрофа, загуба на близък човек, загуба на работа и пр.) , резултатът е нездравосовна промяна в житейските  ни навици, като временна загуба на апетит, промяна в режима на хранене, пропуски в храненето, злоупотреба със сладки храни и алкохол и др. Това веднага оказва влияние върху метаболизма, складирането на мазнини в тялото и хормоналния баланс.

В условия на стрес, тялото преминава в режим на оцеляване, което често се изразява в пориви за консумация на висококалорични храни и преяждане. Това се случва, тъй като главният мозък предполага, че за да се справим със стресовата ситуация (тъй нареченият fight and flight response) ще са ни необходими много калории, но в действителност ние не ги горим. Освен това при стресови ситуации се синтезират в големи количества хормоните адреналин и кортизол. Адреналинът подготвя тялото за предприемане на действия, за да се справи във висока рискова и напрегната ситуация, като временно намалява апетита. След това се освобождава кортизол, който временно потиска някои функции на тялото, като негова защитна реакция, сред които е и храносмилането. А забавянето на метаболизма води до натрупване на излишни мазнини и затлъстяване.

Стресът често води и до безсъние, което е следващият фактор за напълняване. Когато не сме се наспали, тялото трябва да запази функционирането си на режим бодърстване, което води до намаляване на количеството енергия, което изразходва. Освен това недоспиването е причина за отделянето на кортизол (хормонът на стреса), чийто ефект е изпитване на глад от бодърстващия организъм. Недоспиването води до покачване на телесното тегло, което може да доведе до затлъстяване. Причината за това е фактът, че при будуване тялото минава на режим, при който има нужда от повече енергия, докато самият метаболизъм се забавя. Отговорни за това са хормоните, които регулират усещанията за глад и ситост: лептин и грелин. Когато не можем да си набавим достатъчно сън, респективно не позволяваме на тялото да си почине пълноценно, апетитът ни се засилва, тъй като организмът има нужда от енергия, за да функционира и да поддържа състоянието на бодърстване. Учени дори са установили, че в такива ситуации желанието ни да консумираме въглехидрати се засилва с цели 45%. Представете си какво се случва, ако страдаме от хронично недоспиване и утоляваме този глад за калории с рафинирани храни….

Хубавата новина е, че има начини за справяне с тях, които се състоят в малки, но ефективни техники за управление на стреса, подобряване на качеството на съня и цалостно подобряване на хранителните ни навици. Какви са точно те, ще разкажа подробно в моя семина Здравословно отслабване на 10 април.

Освен подробна информация как да се справим ефективно, трайно и здравословно с излишното тегло, на всеки участник ще  дам и персонални съвети и препоръки спрямо неговите индивидуални нужди и специфичен физиологичен статус.

. За повече и информация и записване вижте ТУК.

 

 

Write a comment