Ползи от зеленолистните храни

Зеленолистните храни, които смело можем да наречем властелините на пролетта, са изключително полезни заради редица свои качества. На първо място трябва да отбележим факта, че пресните тъмно зелени листа на спанака, кейла, лапада, копривата, киселеца и др. са изключително богати на желязо, което ги прави отлична храна за борба с пролетната умора, както и със състояния като желязодефицитна анемия. За да увеличим усвояването на този важен микроелемент, е препоръчително да комбинираме листата с храни, богати на витамин С, като червени чушки, домати или най-добре лимонов сок, който е чудесна добавка към дресинга за салати.

Зеленолистните храни притежават и други полезни минерали като калций, магнезий и фосфор. Да не забравяме и витамините, в зелените листа се съдържат витамините А и С, важни антиоксиданти, както и представители на група В.
Благодарение на наличието на хлорофил, който е отговорен и за специфичния цвят на зеленолистните, тези храни са отлични за детоксикация на тялото и подпомагане на процесите по премахване на натрупаните токсини и отпадни вещества. Хлорофилът има свойството да премахва свободните радикали, за които е доказано, че могат да причинят преждевременно стареене и дори рак.
Зеленолистните са богати на фибри и подпомагат нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Освен това са бедни на калории, което заедно с всички останали предимства, ги прави чудесна храна за поддържане на оптимално телесно тегло. Повечето зеленолистни притежават сходни качества и практически са взаимнозаменяеми, но някои от тях притежават повече от едни или други есенциални хранителни вещества:

В момента в сезон са коприва, спанак, лапад, лобода, листа от цвекло, кейл, киселец, марули и други листни салати. При избора следва да търсим свежи растения с ярък зелен цвят, без кафяви петна по тях. Най-добре е да избираме от фермерски пазари или органично земеделие, защото в листата се натрупват нитрати. Ако нямаме възможност да изберем такива, е препоръчително у дома да накисваме листата във вода с малко сода или оцет за 1-2 часа преди консумация.

Можем да ги консумираме по различни начини, но за предпочитане е да са сурови или преминали през щадяща термична обработка, за да се запазят полезните витамини. Спанак, кейл и марули са чудесни за консумация в сурово състояние. Дори копривата можем да консумираме без термична обработка. Може да я накиснем за кратко с гореща вода, след което да я залеем с ледена вода и да я накълцаме или добавим към смути или сурова крем супа.

Както споменах, зеленолистните са бедни на калории, но захранват клетките ни с изключително много важни хранителни вещества, което ги прави отлична храна за всеки, който иска да отслабне и да поддържа оптимално телесно тегло. Съвсем скоро предстои да ви разкажа и покажа на живо как да ги използвате в кухнята по време на лекция и кулинарна демонстрация, посветени на ползите от суровата растителна храна. Очаквайте повече информация.

Защото здравето е вкусно!

Write a comment