Ползите от ежедневната консумация на растителна храна

Растителната храна, особенo суровата такава, съдържа изключително ценни за организма биологично активни вещества и е научно доказано, че нейните ензими, витамини и минерали стимулират обмяната на веществата, подобряват функциите на всички органи и системи, отстраняват натрупаните токсини, повишават физическата и умствената способност, увеличават концентрацията и не на последно място засилват имунната система и устойчивостта ни срещу заболявания.

Суровите плодове и зеленчуци са най-ефективното природно средство за неутрализиране на някои неблагоприятни последици от мазната месна храна, която затруднява перисталтиката, отделя много вредни метаболитни отпадъци и затруднява работата на черния дроб, бъбреците и кръвоносните съдове. Затова аз в своята практика препоръчвам на хората около мен –увеличете процента на сурова растителна храна за сметка на преработената и животинска храна!

Консумацията на сурова растителна храна, забавя процесите на стареене на клетките, възстановява и възвръща  тяхната жизненостт, намалява стреса за организма, паралелно с намаляването на приетите калории, което съхранява клетъчните функции и помага за справянето с болестите.

Редица научни изследвания показват, че растителните диети не само са много по-рентабилни, но и са свързани с по-нисък риск от развитие на редица заболявания като сърдечносъдови, онкологични, могат да намалят индекса на телесна маса, кръвното налягане и нивата на холестерола. Те могат също така да намалят броя на лекарствата, необходими за лечение на хронични заболявания и да намалят смъртността от исхемична болест на сърцето (1).

Някои от основните предимства на суровата растителна храна са:

  • Съдържа всички витамини, минерални соли и хранителни вещества, без които животът е невъзможен;
  • Чрез растителната храна ние консумираме повече алкални храни, а алкализирането на организма е много важно за здравето ни, силата, издръжливостта и борбата ни с инфекции и онкологични заболявания;
  • Растителната храна въздейства лечебно на тялото при много заболявания;
  • Растителната храна намалява риска от развитие на сърдечносъдови и някои онкологични заболявания;
  • Растителната храна позволява да консумираме по-малки количество калории, тъй като е питателна, изобилства от фибри, запазва жизнената сила и засища по-бързо;
  • Не е необходимо дълго време за нейното приготвяне, особено ако я консумираме сурова.

Ако искате да научите повече начини за нейното приготвяне, здравословна обработка и правилно комбиниране, ви каня на моето кулинарно шоу на 15 май, по време на което ще си поговорим подробно за ползите от консумацията на растителна храна и как да я приготвяме разнообразно и вкусно у дома!

Защото вкусното и здравословно хранене е мисия възможна!

 

  1. Tuso PJ, Ismail MH, Ha BP, Bartolotto C. Nutritional update for physicians: plant-based diets. Perm J. 2013;17(2):61-66. doi:10.7812/TPP/12-085

Write a comment