Връзката между храненето и ендокринните смущения

Ендокринни смущения

Честотата на заболяванията, свързани с дисфункция на ендокринната система и в частност щитовидната жлеза, нараства със значителни темпове през последните десетилетия и засягат все по-голям процент от населението, както в България, така и в светен мащаб. Най-често страдат жени. Това е изключително сериозен проблем, защото заболяванията засягат не само качеството на живот на жените, но и се характеризират с редица съпътстващи здравословни проблеми, които биха могли да затруднят метаболизма и поддържането на оптимално телесно тегло, репродуктивните способности на жената, – благосъстояние,когнитивните способности  и др.

 

Поради тази и ред други причини аз се впуснах в едно подробно проучване на етиологията на заболяванията на щитовидната жлеза и връзката им с храненето и житейските ни навици. След като веднъж доказах положителния ефект на промяната на хранителния режим върху състоянието на жени, страдащи от Хашимото, защитавайки с отличие дипломна работа към катедра „Физиология на животните и човека“ към Софийски университет „Свети Климент Охридски“, в момента работя върху проект на дисертационен труд, изследващ в дълбочина вирусната етиология на автоимунния процес, в частност връзката между вируса на Епщайн-Бар и тиреоидитът на Хашимото и въздействието на хранителния режим върху функционирането на ендокринната система, в частност на щитовидната жлеза.

 

Но преди да ви разкажа повече за проекта, нека се върнем на ендокринната система, за да разберем защо проблемът е толкова значителен.

Ендокриина система

Еднокринната система се състои от жлези с вътрешна секреция или това са хипоталамус, хипофиза, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, надбъбречни жлези, епифиза, яйчници и тестиси.

 

Те секретират жизненоважни хормони, контролиращи различни телесни функции, сред които дишане, метаболизъм, растеж, движение, сетивно възприятие, сексуално развитие, репродукция, интелектуално развитие и други.

Хормоните се произвеждат от жлезите и се секретират чрез кръвта към различните тъкани и органи в организма, изпращайки сигнали до тях, за да управляват функциите им. Когато жлезите не произвеждат нужното количество хормони или произвеждат прекалено голямо количество, се появяват и развиват заболявания, които могат да засегнат много аспекти от живота на човека. Патологията в ендокринната система води до съществени изменения във функционирането на органите и системите в целия човешки организъм.

 

Щитовидната жлеза е една от най-големите ендокринни жлези в човешкото тяло.

 

Синтезираните от щитовидната жлеза хормони оказват пряко въздействие върху почти всички телесни органи и системи в човешкото тяло. Поради това дисбалансът в синтеза на тиреоидните хормони води до съществени физиологични смущения в редица телесни системи като сърдечно-съдова система, гастроентестинален тракт, скелетно-мускулна система, съединителна тъкан, нервна система, метаболизъм, репродуктивната система, имунната система, както и в останалите жлези от ендокринната система на човешкото тяло, тъй като всички те са взаимно свързани.

 

Ако е на лице съчетание между неблагоприятни генетични и епигенетични фактори, може да се стигне до нарушения във функционирането на регулаторни клетки в щитовидната жлеза, в резултат на което се нарушава автоимунния толеранс и се отключва автоимунен процес. Едно от най-често срещаните автоимунни заболявания, засягащи щитовидната жлеза, е тиреоидитът на Хашимото.

Тиреоидитът на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е хроничен провъзпалителен необратим процес, водещ до пълна атрофия на тироидния паренхим.

 

Съвременните модерни научни клинични изследвания проучват вирусната етиология на автоимунния процес, в частност вируса на Епщайн-Бар, като основен фактор за патогенеза на тиреоицитите и синтеза на антитела срещу тиреоидната тъкан. В ендокринологичната клинична практика съществуват два основни подхода за третиране на тиреоидните смущения и в частност на тиреоидита на Хашимото:

  • Конвенционален, съгласно, който лечението се състои в назначение на доживотна екзогенна хормонозаместваща терапия, без оптимистични прогнози за регенерация на увредената щитовидна жлеза,
  • Функционален/холистичен подход, който залага на комплексен анализ и оценка на цялостния физиологичен статус на човешкия организъм, изследване в дълбочина и отстраняване на първопричините, довели до дисфункция на тиреоидната жлеза и/или автоимунния процес.

 

Въпреки многобройните изследвания у нас и в чужбина на този етап конвенционалният подход в ендокринологията все още „официално не признава” значителната роля на начина на живот и хранене за лечението, и превенцията на тиреоидните заболявания. На този етап няма и научно доказан хранителен протокол, който еднозначно да се препоръчва на всички пациенти с ендокринни смущения и в частност със смущения във функционирането на щитовидната жлеза.

Моята мисия

Тук идват и моите голяма цел и мисия, да покажа и да докажа връзката между вирусния товар и автоимунния процес, насочен срещу щитовидната жлеза и да предложа хранителен план, който да посрещне нуждите на страдащите от заболяването жени.  Това се случва чрез емпирично изследване, включващо оценка на здравословния статус и спазване на антивирусен хранителен протокол, компенсация на ключови хранителни вещества, детокс на черен дроб, прочистване от тежки метали и подобряване на човешкия микробиом.

 

Изследването, в което участват учени и лекари, е част от комплексно изследване, посветено на проверка на тезата на холистичния подход в ендокринологията, а именно, че промените в начина на живот и хранене, компенсацията на хранителните дефицити, установяването и елиминирането на първопричинителите на автоимунния отговор, прилагане на прочистващ антивирусен хранителен протокол, детокс на черен дроб и очистване от тежки метали, регулация на имунния отговор към определени вируси и бактерии, както двигателната активност, могат да повлияят благоприятно функцията на щитовидната жлеза, да намалят автоимунния отговор и да създадат условия за регенерация на тиреоидния паренхим и възстановяване на компроментираната тиреоидна функция.

Включете се и вие!

За целта продължаваме да набираме доброволци. От самото начало на изследването вече десетки дами усетиха ползотворен ефект от спазването на антивирусното хранене, доброволци. Това са всички дами на възраст 20-59 години, диагностицирани с тиреоидит на Хашимото и желаещи напълно безплатно да добавят към своята терапия и промяна в хранителните навици и компенсация на хранителни дефицити.

 

Методология на изследването включва антропометрични измервания, клинични и лабораторни изследвания, ехографско изследване на щитовидна жлеза, анализ, сравнение и обобщение на резултатите за влиянието на промените в хранителния план и компенсацията на хранителните дефицити върху нивата на антителата, тиреоглобулин, пероксидаза и ТСХ. Специален консултант в изследването е доц. Шинков, който провежда ехографските изследвания на щитовидна жлеза, а ТУК можете да видите неговото участие в предаването Линия „Здраве“, по време на което разказва подробно какво е значението на храненето и хранителните дефицити при смущения във функционирането на щитовидната жлеза.

 

Ако сте жена, на възраст от 20 до 59 години, диагностицирана с тиреоидит на Хашимото и желаете да промените своите хранителни и житейски навици в посока подобряване качеството си на живот, не се колебайте да се свържете с мен ТУК

Ендокринни смущения

Ендокриина система

Щитовидната жлеза е една от най-големите ендокринни жлези в човешкото тяло.

Тиреоидитът на Хашимото

Моята мисия

Включете се и вие!

Write a comment