Линия здраве – наднормено тегло и сърдечно здраве с доц. Христова

Сърдечното здраве! По случай 29 септември, международният ден на сърцето с доц. Христова коментираме рисковете за сърдечното здраве свързани с високото наднормено тегло.

 

Знаем, че наднорменото тегло и затлъстяването не са просто естетичен проблем. Те са значим рисков фактор  за сърдечното здраве и водя след себе си редица други здравословни смущения и животозастрашаващи заболявания. Едни от най-често срещаните такива, за съжаление срещани все по-често и сред по-младите, са заболяванията на сърдечно-съдовата система. Болести засртрашаващи сърдечното здаве са хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. При хората, страдащи от наднормено тегло, рискът от развитие и поява на тези заболявания е значително по-висок. А именно сърдечно съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в света.

За да получим отговор на въпросите:

  • Как наднорменото тегло и затлъстяването оказват въздействие върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове?
  • Кога наднорменото телесно тегло се превръща в рисков фактор за сърдечното здраве?
  • Какви са най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания, предизвикани от житейските ни навици?
  • Как да ги предотвратим и към кого да се обърнем за помощ?

Поканила съм Доц. Красимира Христова, която е кардиолог и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдови заболявания с над 25-годишна практика. Медицински директор е на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания в София. Председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, под чиято егида се организират Софийски дни по ехокардиография.

Write a comment