Захранване на бебето – кога и как

В качеството ми на лектор в Училище за родители „Майчин дом“ на 10 юли тази година изнесох лекция на тема „Захранване на бебето“ откъси, от която споделям днес с вас.

Когато говорим за предстоящото захранване на бебето, е важно да изясним кои са признаците за готовност на детето да се запознае с твърда храна. Това най-общо са:

 • Бебето може да стои седнало и държи главата стабилно изправена
 • Проявява интерес към храната на възрастните
 • Има добра координация между ръцете и устата, взима предмети и ги поставя в устата си
 • Преглъща храната, а не я избутва с език
 • Скъсява интервалите за кърмене, т.е. може да остава гладно след хранене с кърма/формула

Когато се убедим, че детето ни е готово за различна от кърмата храна, следва да изберем първите храни, които да предложим на детето. Първата захранваща храна е желателно да бъде еднокомпонентна, под формата на хомогенно пюре с мека, гладка консистенция (фино смляно) или на парчета, сварена на пара или във вода.

Поради незрялостта на стомаха първата храна трябва да е лека, затова се препоръчва зеленчук като морков, сладък картоф, тиква, картоф, тиквичка. Препоръчва се да се въвеждат пресни сезонни храни, замразените варианти са алтернатива при липса на подходящи пресни, например през зимата. Всяка следваща храна се въвежда в малки количества и в комбинация с въведена вече храна.

Сурови и зеленолистни храни могат да се въведат постепенно през 7-8 месец. Глутен се въвежда най-късно до 8 месец.

При добро здравословно състояние и липса на непоносимост и хранителни алергии, можете да въвеждате нови храни всеки ден или на всеки два дни. Признаци на непоносимост или алергия са повръщане, диария или обрив. В тези случаи следва веднага да се консултирате с лекар.

До навършване на една година основният калориен прием на детето трябва да е от кърма. Твърдата храна служи за запознаване и свикване с нови вкусове, текстури и външен вид на храната.

Захранване със сок – да или не?

Категорично НЕ!
Не се препоръчва, защото соковете са с висока киселинност. Когато на едно 4-6 месечно бебе се предложи сок, той може да навреди на стомаха, като причини колики и раздразнение. Прясно изцеден сок можете да предложите на детето след 10-и месец. Може да предложите вместо сок смути, тъй като съдържа повече нутриенти и фибри.

Какви методи на захранване има и какви са техните предимства и недостатъци

Педиатрично захранване – храненето се контролира от родителя, захранването става с пюрета и каши

Стандартно и най-често избирано захранване, в което се приготвя гладко пасирана храна в началото и постепенно се предлагат по-едри парчета. Водещ е родителят, който храни бебето с лъжица, определя темпото и каква храна да предложи.

Предимството е, че това е изпитан метод, крие малък риск от задавяне и е по-лесно приложим за майката.

Недостатък е, че може да се изпусне момента, в който детето е готово да се храни с по-едра храна и след това да отказва храна, ако не е пасирана или да се пропусне момента, в който детето е готово да се храни самостоятелно.

 

Захранване, водено от бебето – храненето се контролира от бебето, като то постепенно опознава храната и я поставя самостоятелно в уста

Бебето получава възможност от самото начало на захранването да избира какво и колко да яде, да се докосва до храната и самостоятелно да я поставя в уста, с което контролира темпото и количеството на приетата храна. Храната, която се предлага на бебето, е на парчета, които могат да се поберат в юмрука му, така че да може да я поставя в уста, да ближе, смуче или отхапва парчета.

Предимството е, че детето се научава да се храни самостоятелно и изгражда интерес към храната и самия процес на хранене.

Недостатък е, че е този тип хранене е свързан с цапане и чистене, както и че ако храната е поднесена в неподходяща форма, може да увеличи риска от задавяне.

 

Педагогическо захранване
– контролът е разпределен, бебето се храни по избор със същата храна като родителите

Комбинирано захранване
– персонализиран подход според нуждите на бебето и родителя, включва елементи от горните методи.

Кои са признаците на хранителни алергии и непоносимост към храни

При захранването е важно да следим състоянието на детето след всяка нововъведена храна и да се свържем с педиатъра на детето, ако забележим някой от следните симптоми:
– Гастроинтестинални симптоми: повръщане, запек, примеси на кръв в изпражненията, липса на апетит.
– Кожни прояви: уртикария, зачервяване, атопичен дерматит и др.
– Дихателна система: кашлица, назална обструкция, оток на ларинкса и др.
– Aнафилактичен шок.

Специално внимание изисква въвеждането на следните храни:

 • Млечен белтък
 • Глутен
 • Яйчен белтък
 • Ядки
 • Фъстъци
 • Соя
 • Ягоди, малини
 • Цитруси
 • Морски дарове
 • Сусам и др.

Кога се замества хранене?

Няма строго правило кога трябва да се замести едно хранене. Водете се по нуждите на детето и не го насилвайте. Ако то си хапва добре, приема новата храна, заместването на едно млечно хранене може да стане за няколко дни, при други бебета това може да отнеме седмици.

За заместено се счита едно хранене, при което детето изяжда повече от 150 г пюре/твърда храна или ако бебето не търси кърма или адаптирано мляко след хранене с твърда храна.

Как да изградим здравословни хранителни навици от най-ранна възраст

На първо място погрижете се вие като майка да изградите и поддържате здравословни хранителни навици още през бременността.

Давайте положителен пример с личния си избор на храна. Хранете се заедно цялото семейство при всяка възможност. Предоставяйте възможности на детето да изследва храната, да си играе с нея. Чрез играта детето стимулира сетивата си, а чрез сетивната стимулация научава нови неща, развива мозъка, фината моторика и координацията между очите и ръцете.

Следете моя профил в социалните мрежи за предстоящите ми лекции в Училище за родители „Майчин дом“.

Write a comment