Ползи от консумацията на манов мед

Всички знаем колко много ползи носи консумацията на мед, но познаваме ли всички видове мед и знаем ли кои са най-полезните сред тях? Стремежът ми да търся винаги най-добрата храна за мен, моето семейство и хората, с които работя, ме запозна отблизо с мановия мед, който се превърна във важна част от хранителния ми режим, но нека ви разкажа първо за неговите уникални свойства и качества.

Произход
Мановият мед е специален сорт мед, който се отличава от нектарния мед не само по произхода си, но и по съдържанието си на хранителни вещества. Мановият мед се получава от сладкия сок, отделян от листата и пъпките на някои дървесни видове или с участието на някои насекоми, които се хранят със соковете в листата или пъпките на дърветата. В резултат на храносмилателните процеси, които протичат в телата на тези насекоми, се отделя още по-сладка течност, известна с наименованието медена роса или накратко: мана.
Пчелите събират маната от листата на дърветата и от нея правят мед, който притежава по-богат хранителен състав в сравнение с нектарния мед. Сред най-чистия манов мед е добиваният в девствените гори на Странджа планина, където комбинацията от влажния морски въздух, образуващ сутрешни мъгли, създава много благоприятни условия. Климатът в Странджа планина създава перфектни условия за образуването на мана или медена роса, която е основната паша на пчелите в странджанските гори през топлите месеци.

Как да различим мановия мед от нектарния мед?
Мановият мед притежава по-тъмен цвят от нектарния, който може да варира от тъмно кехлибарен до червеникав. Освен това мановият мед има леко по-силен, дори леко горчив вкус, с дървесни нотки, които варират според произхода на медената роса, т.е. според това от какви дървета пчелите са я събирали. Мановият мед има по-гъста консистенция в сравнение с нектарния мед и кристализира по-бързо от него.

Здравословни ползи от консумацията на манов мед
Мановият мед, подобно на всички останали видове мед, притежава антибактериални, антисептични, антиоксидантни, имуномодифициращи и имуностимулиращи свойства.
Това, което го отличава от нектарния мед, е че мановият мед притежава повече витамини и минерали, основни сред които са витамин С, витамини от група В, калций, калий, магнезий, желязо, цинк, йод и фосфор.
Мановият мед се използва от дълги години в народната медицина в лечението на много състояния и заболявания, сред които са:
– анемия
– понижен имунитет
– настинки и вирусни инфекции;
– кашлица;
– стомашно-чревни заболявания като гастрит, язва и др.;
– кожни заболявания, като екземи, изгаряния и др.;
– хроничен стрес;
– безсъние;
– липса на енергия.

При анемия
Мановият мед стимулира производството на червени кръвни клетки, така че може да окаже положително въздействие при хора, страдащи от анемия.

За детоксикация 
В качеството си на мощен антиоксидант мановият мед може да се прилага при изчистване на организма от тежки метали, неутрализиране на свободните радикали и детокс на бъбреците и черния дроб.

В подкрепа на сърдечното здраве 
Мановият мед може да окаже благотворно влияние върху сърцето и кръвоносната система, като укрепва сърдечния мускул и тъканите на кръвоносните съдове, правейки ги еластични и здрави.

За редукция на тегло
Мановият мед е подходящ за хора, които искат да редуцират теглото си, тъй като засища глада за сладко и същевременно предоставя на организма ценни хранителни вещества, антиоксиданти, витамини, минерали и аминокиселини, които липсват в пакетираните десерти и преработените сладкиши, шоколади и бонбони. Не само това, но и е отличен източник на енергия, което го прави перфектна добавка в протеинови шейкове и смутита за хора, които спортуват активно за редукция на теглото или просто за здраве и гъвкавост.

Подпомага съня 
Мановият мед може да спомогне за подобряване на съня, тъй като спомага за редукция на нервното напрежение. Чаша билков чай (мента, лайка, лавандула, роза) с една чаена лъжичка манов мед преди сън може да окаже отпускащо действие.

Как се приема манов мед?
Препоръчителният дневен прием на манов мед е между 15-20 грама на ден. Той съдържа около 323 kcal на 100 g.
Мановият мед е подходящ, дори препоръчителен за деца, но след навършване на 1 година, като е важно да се въведе в малки количества и да се проследи наличие на алергична реакция. При липса на такава реакция, може да се приема по 15 грама на ден в чай, кисело мляко или смути.

VitaYana Био Манов мед се отличава с гаранция за своя произход и чистота.

Защото здравето е вкусно! 

Write a comment