_dsc2029С изключително вълнение и трепет в сърцето ви представям най-новия си проект “Моето Здраво Веге-Бебе”! В рубриката лични истории ни предстои да станем свидетели на една магия! Създаването на новия живот! Новият живот – от новото поколение! От хора осъзнати, отговорни към себе си и Планетата.

Моята лична мисия да популяризирам здравословния начин на живот и хранене е на път да се превъплъти е една реална лична история.

Историята на Петя! Запознанството ми с Петя бе колкото случайно, толкова и предопределено. Тя е младо момиче, точно толкова голяма, колкото бях аз, когато забременях за първи път. Много години изминаха оттогава. Години, в които минах през редица трансформации, учих доста и продължавам да уча до ден днешен, като интересът ми към здравето и здравословния начин на живот е моя пътеводна светлина по всяка крачка от пътя ми.

Идеята за Проект “Моето Здраво Веге-Бебе” се роди в сърцето, мислите, съзнанието и най-вече в душата ми преди няколко месеца. Оттогава насетне отправях молби съдбата да ме срещне с майка, избрала веган начина на живот и на хранене; майка, готова да отгледа и детето си, спазвайки веган философията на живот. Запознах се с Петя преди няколко месеца и между нас веднага блеснаха искри на взаимна симпатия. И днес тя застава до мен, с цялата смелост, откритост и откровеност на едно младо момиче, за да сподели своята история с мен и с вас, за да мога аз абсолютно обективно, достоверно и непредубедено да документирам и да отразя бременността на една жена веган и след това – живот и здраве, да проследим развитието и растежа на нашето здраво веган бебе. Има прекалено много спекулации и твърдения, включително и от авторитетни медицински лица, че изцяло растителната диета е вредна, опасна и в дългосрочен план води до развитие на липси и дефицити.

Аз пък мисля, че няма достатъчно статистика и достоверни медицински свидетелства, за да се аргументират и защитят подобни твърдения, още повече че официалното становище на Американската диетологична асоциация е както следва:

‘…Appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.”

„…Добре планираните вегетариански диети, включително строго вегетарианската или веган диетат, са здрвословни, пълноценни като хранителен профил и могат да осигурят ползи за здравето в профилактиката и превенцията на определени заболявания. Добре планираните вегетариански диети са подходяи за всяка една възраст от човешкия живот, включително бременност, кърмене, бебешка възраст, детство, зряла възраст, както и за активни спортисти

vegan_babyВълнувам се! Предстои ни едно истинско приключение. Но Петя и Николай са на път да посрещнат първото си дете, абсолютно уверени, че избират за себе си и за детето си най-здравословния начин на живот и хранене.

Моята лична мисия е да бъда до Петя и Ники, да ги подкрепям морално, психически с приятелски съвети и професионална експертиза, да посрещнем заедно Новия живот, изпълнени с Любов, грижа и отговорност и да направим вас съпричастни свидетели на новата култура  и философия на живот! Живот без насилие! Живот в хармония със света и Планетата! Здравословният живот – естественият еволюционен модел на развитие на нашето общество.

За мен е огромна чест да ви представя Петя!!!

petya-1Казвам се Петя и съм на 22 току що навършени години. Занимавам се с графичен дизайн, писане и литература, интересувам се от психология, здраве, правилно хранене, опазване на околната среда, правата на хората и правата на животните. Една от основните ми цели е да се информирам възможно най-комплексно по различни теми, свързани с пълноценния живот и да предавам знанията си така, че да помагам на хората да бъдат здрави във всяко отношение.

От година и половина съм вегетарианка, а от една година се храня изцяло растително, тоест според принципите на строгото вегетарианство. Думата „строго“ звучи много страшно, но всъщност точно изключването на определени храни ми помогна да открия разнообразието и свободата в храненето. Както знаем от философията, ограничаването много често ни дава възможността да бъдем по-свободни. Човек е свикнал да води определен начин на живот и си мисли, че има свободата да прави избори всеки ден, но всъщност навиците и заучените модели на мислене и поведение ни карат да правим едни и същи избори. Когато нарушим тази зона на комфорт и премахнем някои от факторите, с които сме свикнали, привидно „ограничим“ възможностите си, успяваме да си отворим очите за хоризонти, за които не сме подозирали, защото сме свикнали да живеем според едни принципи. В този смисъл дори просто премахването на месо, мляко и яйца от менюто, ми помогна да развия страхотно въображение не само в кухнята, но и в цялостното си разбиране за света. Открих, че животинските продукти съвсем не са единствените източници на хранителни вещества, съответно започнах да експериментирам с храни, които никога не бях купувала преди. Менюто ми стана изключително цветно, питателно и здравословно. Също така научих неща за експлоатацията на животните, за които не бях предполагала преди. Видях какво е отношението на хората спрямо добитъка, който употребяваме за прехрана и как си затваряме очите за абсолютната несправедливост спрямо животните – в хранителната индустрия и в десетки други. Разбрах, че за да се чувстваш добре и да бъдеш спокоен, е нужно да бъдеш и добър и да обръщаш внимание на проблеми, които не засягат единствено пряко теб, а и други живи същества. Замислих се за хилядите гладуващи хора по света и за това как можем да им помогнем. Поинтересувах се от хората, които са избрали да бъдат вегетарианци и разбрах, че това е решение, което са взели много уважавани и достойни личности и причините им са смислени и добре аргументирани. Заобичах животните още повече от преди, заобичах и хората още повече, а най-вече – заобичах себе си още повече, защото знаех, че живея със стремежа да правя добро и да намаля насилието и нещастието у всяко живо същество. А именно това смятам е ключът към пълноценния живот на човек – безусловната любов към себе си.

Преди месец разбрах още нещо много важно за мен – че нося друг живот в себе си. Това ме мотивира още повече да се грижа за тялото и ума си, да се храня добре, да бъда позитивна и целенасочена. Приемам отговорността на бъдеща майка много сериозно и смятам да се постарая да дам всичко най-добро на съществото, което предстои да бъде голяма част от живота ми, както и да бъда положителен пример за него. Също така искам да покажа на света, на всички хора, на всички жени и майки, че веганството не опасно за една бременност и за едно дете, а напротив – то е прекрасен начин да бъдеш здрава майка и да имаш едно здраво, щастливо и осъзнато дете. Ако бъде прилагано по информиран и съобразителен начин (както би трябвало всеки режим на хранене да бъде прилаган спрямо децата ни), растителното хранене е най-оптималното за една бременна жена, едно новородено бебе и подрастващо дете. Това разбира се не е само мое мнение, подкрепено е с достатъчно научна информация и данни, които са в полза на вегетарианството в строгата му форма.

С Яна се запознахме преди около половин година, когато тя беше лектор на няколко изключително интересни лекции в рамките на Летен Веган Фестивал 2016, а аз бях само гост на събитието. По време на прекрасния фестивал във Варна посетих няколко нейни йога практики под топлото сутрешно слънце и така нашето приятелство се зароди. В последствие станах част от колектива на Българско Вегетарианско Общество, където тя е основно лице и един от най-активните членове. Благодарна съм, че познавам толкова слънчев, позитивен, естествен и добър човек, който въпреки вида на невинно момиче, всъщност е и изключително отговорен и работен и оползотворява всяка секунда от времето си, за да работи за прекрасни каузи и да развива страхотни идеи.

Едно от новите начинания на Яна е наш съвместен проект, наречен „Моето Здраво Веге-Бебе“ и целта му е да покажем, че веганството е един от най-добрите начини за бъдщите майки да бъдат здрави и да отгледат здраво дете. Ще публикуваме различни материали от живота ми като бременна: хранителен режим, физическа активност, изследвания и медицински прегледи и друга полезна информация. Ще даваме полезни съвети на бъдещи и настоящи майки, ще говорим за трудностите при една бременност, за емоционалните конфликти, през които една майка минава, ще обсъждаме всеки един аспект от живота на бременната жена и бъдеща майка и как той се преплита с веганството и пълноценното хранене.

Надявам се този проект да е едно устойчиво информативно стъпало, което всека жена и майка може да ползва. Радвам се, че имам възможността да бъда част от това положително начинание и то с един от най-прекрасните хора, които познавам.

 

Comments 2

 1. Диди
  ноември 25, 2016

  Прекрасна проект сте направили момичета! С огромен интерес ще следя развитието му. 🙂
  Имам обаче няколко въпроса. Тук в сайта ли ще се публикуват публикациите? През какъв период ще ги публикувате? Ще има ли и група във фейсбук?

  1. Яна Данаилова
   декември 7, 2016

   Диди, благодаря Ви за интереса към нашия проект! Да, в сайта ще публикуваме материалите, ще направим и събитие „Моето Здраво Веге-Бебе“ и ще Ви поканим. Още днес очаквайте интересни новини 🙂

Write a comment